Janne Rasmussens debut i Oppvekstutvalget

foto: Janne Rasmussen

Da Even Aronsen meldte forfall til Utvalg for Oppvekst og kultur, ble det Janne Rasmussens mulighet til sitt første møte i politikken. Dagens møte var satt sammen med flere vanskelige saker, hvor det vanskeligste nok var status i Harstadskolen, og eventuelt behov for justering av skolegrenser eller gjenåpning av skoler. Janne Rasmussen fulgte sin magefølelse, og med det er innstillinga fra utvalget at Ervik skole gjenåpnes som skole for 1.-4.trinn.

I 2012 vedtok Kommunestyret store strukturendringer i Harstadskolen. Kommuneøkonomien var svært utfordrende, med behov for store nedskjæringer også innenfor skolesektoren. For Venstre var det da riktig å fremfor rent ostehøvelprinsipp som kun ville medføre færre lærere for elevmassen, også gjøre strukturendringer som kunne innebære kostnadsreduksjoner av skolebygg framfor lærerressurser. Med tungt hjerte for alle byens politikere ble da flere skoler lagt ned, og flere elever fikk lengre skolevei. Den skolen som var vanskeligst for Venstre var Ervik skole; både på grunn av at barna fikk lengre vei å gå, men også på grunn av de planene som forelå om økt byggeaktivitet på nordsida, samt også fordi skolebygget var svært godt og skolen velfungerende. Utvalget fikk idag forelagt en sak som omhandlet kapasiteten på de ulike skolene i Harstad. Administrasjonen mener at kapasiteten også på Bergseng skole er tilstrekkelig, dog innrømmes det mangel på grupperom, mangel på lokale til skolebibliotek etc. Rektor og FAU på Bergseng skole har en annen virkelighetsoppfattelse. I Utvalget ble det fremmet forslag om å åpne Ervik skole som småskole; og forslaget oppnådde flertall med SP, FrP og Venstres Janne Rasmussens stemmer. Debatten er med det på ingen måte slutt. Den ulike virkelighetsoppfattelsen fra administasjon og rektor bør gås nøye gjennom; og når både Arbeiderpartiet og Venstre på hver sin side tar forbehold om diskusjoner i gruppene framover understreker det at dette er en svært vanskelig sak å lande.

En annen sak på agendaen i dag var barnehagestruktur, og antall barnehageplasser vi trenger for både å oppfylle det lovpålagte kravet, eller også for å gi plass til alle barn uavhengig av fødselsdato. Venstre valgte å her bringe inn et annet moment. Slik retningslinjene er har ingen asylsøkerbarn rett på barnehageplass før barnet har fått opphold i Norge. Janne Rasmussen understreket at det med det kan ta år på mottak uten et tilbud som både kan gi god integrering, god språkopplæring, god stimuli og aktivitet, og bringe lys inn i et ensformig mottaksliv. Rasmussen utfordret Rådmannen på hvor mange barn som da trenger plass i Harstad kommune. Rådmannen gav uttrykk for å ville avvente dette inntil eventuelt initiativ fra Harstad mottak. Øvrige vurderinger omkring barnehagekapasiteten i Harstad avventes til etter hovedopptaket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**