Vi ønsker styrket satsing på grønn energi i Rogaland

Anja Berggård Endresen, gruppeleder for Rogaland Venstre sin fylkestingsgruppe, Foto: Joachim Steinbru

Et enstemmig fylkesutvalg gav i dag sin tilslutning til uttalelsen Venstres Anja Berggård Endresen fremmet om å styrke Marin Energi Testsenter (METcentre) i kampen for å sikre seg demonstrasjonsprosjekter for flytende havvind.

Første desember vedtok Stortinget i forbindelse med en bestilling til regjeringen om å utvikle og legge en strategi for offshore energiproduksjon som skulle bidra til realiseringen av demonstrasjonsprosjekter for flytende havvind.

I Rogaland er det allerede etablert et testsenter for flytende vindmøller. Dette testsenteret, Marin Energi Testsenter (METcentre), ble etablert i 2010 og er et selskap eid av lokale kommuner, Rogaland fylkeskommune, Haugaland Kraft, Uni Research Polytec og Statoil. METcentre har allerede i dag en flytende vindmølle til testing, og konsesjoner for inntil 8 nye vindmøller. Totalt 40 MW. Forholdene er derfor lagt tilrette for nye prosjekter allerede i dag. Vi har også en leverandørindustri i nærheten som kan yte inn i prosjektene.

Dette er fremtidsrettede arbeidsplasser i regionen og noe fylkeskommunen bør backe opp. Vi snakker om å få flere bein å stå på enn oljeindustrien, og der kan METcentre være med og bidra.

Det er stor konkurranse på dette området internasjonalt. Vi ser at det etableres testsentre og ny innovasjon både i Europa og ellers globalt. Det er derfor viktig at en ytterligere satsning fra Norge bør fokuseres på et allerede etablert testsenter som har både erfaring, konsesjoner og infrastruktur klar. Dette vil gi oss et helt nødvendig fortrinn og muliggjør iverksettelse av nye testprosjekt raskt. Tidsfaktoren er avgjørende innen denne sektoren nå.

Anja Berggård Endresen (V) trakk frem at man snakker om å få flere bein å stå på enn olja, og der kan Met senteret være med og spille en aktiv rolle.

 

Anja Berggård Endresen

 

 

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**