Ønsket bedre dialog og samhandling mellom sykehus og kommune

Foto: colourbox.com

 

Klubbholmen og tjenestene for pasienter med rus og psykisk helse var tema for Rødt i en interpellasjon i dag. Selv om temaet i seg selv er viktig, mente flere og også Venstre har interpellasjonens negative fokus på enkeltansatte i kommunen ikke harmonerte med folkevalgtes arbeidsgiverrolle. Venstre valgte å løfte fokus vekk fra enkeltsak og over til politiske betraktninger om fagfeltet rus og psykisk helse i dette innlegget fra Maria Serafia Fjellstad:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

“I februar 2013 hadde jeg en kronikk i Harstad Tidende om kombinasjonen rus og psykisk lidelse, og hvordan personene med slike lidelser ofte faller mellom to stoler. Jeg, og jeg tror de fleste med meg, deler en bekymring for de enkeltmenneskene i vår kommune som i stedet for et godt nok tilbud, nettopp faller mellom to stoler. I min kronikk løftet jeg fram Helsedirektoratets nye retningslinjer fra 2012 som belyste samhandlingen mellom kommune og statlig ansvar. Jeg skrev også om hvordan Venstre ville jobbe for flere kommunale boliger og hvorfor Venstre mente innsatsstyrt finansiering ikke var det rette for tjenester rettet mot personer med kombinasjonen rus og psykisk lidelse. Dette var to grep for å forsøke skyve stolene nærmere hverandre; og de to grepene ser nå ut til å bli virkelighet.

Men dette er på langt nær nok; på individplanet er det en rekke andre tiltak som må til – tiltak tilpasset den enkelte person, nedfelt i den enkeltes individuelle plan.

Det er ikke tvil om at vi som samfunn, når det kommer til kombinasjonen rus og psykisk lidelse, til nå ikke har lyktes gjøre nok for tjenestene til denne gruppa som helhet.

Jeg tror vi bør ha følgende klare fokus for kommende år for å komme videre i denne saken:

  • Dialog, samhandling og arbeidsfordeling mellom kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste

Som folkevalgt har vi også en rolle som arbeidsgiver. Vi har det øverste arbeidsgiveransvaret for alle ansatte i vår kommune, og den daglige utøvelsen av dette er delegert til Rådmannen.

Jeg reagerer på interpellasjonen fra Rødt. Jeg reagerer på språkbruk. Jeg reagerer på hvordan man i konkret går til angrep på enkeltansatte. Det hører ikke hjemme fra talerstolen i kommunestyret.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**