LIVEBLOGG: bystyrets møte 16.12.15

Foto: Sveinung Bråthen

Hei, og velkommen til Oslo Venstres liveblogg! I dag behandles blant annet Oslobudsjettet 2016!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

10.02: Opprop

For Venstre møter Guri Melby, Hallstein Bjercke, Espen Ophaug og Toril Berge Flatabø.

 

10.08: Behandling av budsjett 2016

Guri Melby tar replikk på Frode Jacobsen. Arbeiderpartiet gikk høyt på banen i valgkampen med utallige løfter om nye idrettsanlegg. Det er derfor ganske oppsiktsvekkende at de i sum gir mindre penger til idretten enn vi la opp til i det gamle byrådets budsjettforslag. Og ikke bare er summen lavere enn den vi hadde, men de har altså ut Åsland skytebane av budsjettforslaget. Åsland skytebane topper idrettskretsens prioriteringsliste, og det er viktig for Venstre å realisere prosjektet. Vi foreslår derfor penger til dette i vårt budsjett, samtidig som vi setter av de samme pengene som byrådet til nye kunstgressbaner. I tillegg foreslår vi å igangsette Lillomarka arena i 2016 og fortsette prosjektet Valle Hovin. Alle disse tre prosjektene er viktige for idrettskretsen, og Venstre er opptatt av å lytte til deres ønsker og behov, fordi de kjenner anleggsstiuasjonen i Oslo svært godt. Vi registrerer at 2016-budsjettet tyder på at Arbeiderpartiet ikke har samme syn. Er det fra nå av idrettskretsens eller Arbeiderpartiets prioriteringsliste som skal være førende?, spurte Melby.

Frode Jacobsen svarer at når det gjelder Åsland så ble prosjektet dyrere enn antatt. Derfor mener de at det er forsvarlig. De jobber med planen for idrettsanlegg, og det nye byrådet skal gjøre mye for idretten.

 

1043: Hallstein Bjercke tar replikk på Shoaib Sultan (MDG). Jeg vil starte med å si at de miljøsatsingene MDG har fått til i et dette budsjettet også ville vært mulig å få til med borgerlig side – faktisk ville det blitt MER penger til miljø, som man kan se i vårt budsjettalternativ. Man hadde blant annet fått småpengene som trengs for å fullfinansiere kollektivtrafikken. Tilleggsinnstillingene fra byrådet bærer preg av mye sosialisme. Eiendomsskatt. Fattigdomssatsing etter bostedsadresse og ikke behov, utestenging av private aktører, gammel arbeidsmiljølov Og så videre. I tillegg kommer byrådet med mindre penger til kollektiv enn FRP. Det er mer rødt enn grønt. Når man ser disse sakene i sammenheng – hvordan mener representanten Sultan at Oslo MDG fortsatt kan kalle seg et blokkuavhengig parti?, spurte Bjercke.

Sultan svarer at MDG ikke er et parti med flertall i bystyret enda. Den dagen skal de snakke om hvilken politikk de ønsker å føre, og ikke politikken man ender opp med å føre fordi man samarbeider med andre partier.

 

1058: Guri Melby holder Venstres hovedinnlegg. Her er innlegget i sin helhet:

Dette kommer helt sikkert til å bli en debatt der vi skal diskutere mange både store og små tall, jeg vil derfor gjerne begynne innlegget mitt med å løfte blikket litt og si noen ord om Oslos økonomiske situasjon. Etter atten år med borgerlig flertall i byen der Venstre har hatt avgjørende innflytelse på politikken, kan vi konkludere med at Oslo har vært godt og ansvarlig styrt. Oslo har den laveste gjeldsgradene av alle de store kommunene i Norge, bare 39 %. Til sammenlikning ligger Trondheims gjeldsgrad på 103,5 %. Dessuten har Oslo en bedre resultatgrad enn de andre storbyene. Den økonomiske styringen av Oslo har gitt kommunen trippel-A rating i mange år. Gjennom arbeidet vi har gjort for effektivisering, digitalisering og forbedring av kommunen har vi klart å gjøre store grep uten å svekke kommunens økonomiske bæreevne.

Også vårt budsjettforslag i september var et investeringsbudsjett for fremtiden. Vi foreslo at kommunen de neste fire årene skal investere for rekordhøye 41,4 milliarder kroner. Særlig innenfor våre prioriterte områder, skole og kollektivtrafikk har investeringene vært store. Skolebygg alene utgjør nesten ni milliarder kroner, mens samferdsel utgjør 10 milliarder av investeringsbudsjettet. Dette gjør at vi i 2016 kan rehabilitere blant annet Lambertseter, Etterstad og Ruseløkka skole, samt etablere 3300 nye skoleplasser.

Også i driftsbudsjettet prioriterte vi skolen, slik at skole utgjør 25 % av budsjettet i 2016. Denne har vi prioritert for at Oslo skal ha den beste skolen, med de beste lærerne og de beste elevene. Statistikken viser at vi har lykkes med de grepene vi har gjort i skolen, slik at Osloskolen nå både fungerer sosialt utjevnende og får gode resultater. Dette er Venstre stolt av å ha levert på gjennom mange år med budsjettsamarbeid og byrådssamarbeid.

Kollektivtrafikken har alltid vært en viktig prioritering for Venstre, og i vårt opprinnelige budsjettforslag for 2016 la vi opp til å styrke kollektivtrafikken til 1,7 milliarder, slik at vi legger opp til en vekst i kollektivtrafikken på 5 %. Med dette blir det en sammenhengende vekst i kollektivtrafikken siden Venstre fikk innflytelse på kollektivbudsjettet i byen, og resultatet er en firedobling av investeringene siden sist de rødgrønne styrte Oslo.

Disse investeringene, sammen med et vellykket Oslopakke 3-samarbeid, gjør at Oslo i 2016 får en ny T-banelinje på Lørenbanen. Samtidig er det satt i gang arbeid med reguleringsplanen for Fornebubanen og planlegging for en ny T-banetunell gjennom M2016. Vi la opp til 200 nye ladestasjoner for el-biler neste år, samt penger til oppfølging av sykkelstrategien og klima- og energistrategien.

Når det nye byrådet nesten ikke foreslår å endre noen av de store prioriteringene i vårt budsjettforslag fra september, tar jeg det som et tegn på at det var et grunnleggende solid og godt budsjett for Oslo. Men selv om kuttene i vårt budsjettforslag er små, er de også smålige. De nye byrådspartienes endringer i vårt budsjettopplegg innebærer gjennomgående kutt i organisasjoner og tilbud som ikke deler Arbeiderpartiets og de rødgrønne partienes grunnsyn. Det mener vi i Venstre er en dårlig måte å fordele tilskudd på.

Etter at vi la fram vårt budsjett i september har det kommet et nytt byråd, og det har kommet økte inntekter blant annet fra de borgerlige partiene på Stortinget. I sin tilleggsinnstilling og gjennom stemmegivningen her i dag får vi se hva slags prioriteringer det nye byrådet har for Oslo. Vi vet allerede at byrådet ikke vil kompensere Ruter for den økte momsen på kollektivtrafikk, det har de gjort rimelig klart gjennom media og her i bystyret.

Gjennom vår alternative tilleggsinnstilling og vårt forslag til budsjettjustering for 2015 viser vi at vi klarer å satse mer penger på skolen, særlig tidlig innsats i grunnskolen, enn det byrådet legger opp til. Vi styrker klimaarbeidet i Oslo gjennom 135 millioner til Klima- og energifondet, og legger opp til en styrking av kollektivtrafikken på 19 millioner. Samtidig legger vi opp til et bedre idrettsbudsjett enn byrådet gjennom å beholde Åsland skytehall og fortsette prosjekteringen av Valle Hovin og Lillomarka arena. Vi klarer på denne måten å legge opp til et ansvarlig budsjett som er grønnere og mer sosialt, og vi klarer det uten eiendomsskatt.

Til slutt vil jeg si noen ord om flyktningsituasjonen vi står oppi. Jeg er glad for at bystyret i så stor grad står samlet om de nødvendige utgifter til å møte flyktningene som kommer til Oslo på en god måte. Det sender et viktig signal om at vi her i Oslo står sammen om denne utfordringen og vil ta vår del av ansvaret. Jeg håper vi lykkes med integreringsarbeidet i samarbeid med bydelene og staten i årene framover.

I svar på replikker fra ulike partier sa Guri Melby blant annet at Venstre gjennom mange år har vært tydelig på at gående, syklende og kollektivreisende skal prioriteres. Det er en av årsakene til at vi de siste årene har hatt nullvekst i biltrafikken. Klima og energiprogrammet ble finansiert over klima og energifondet. Derfor fyller vi i vår budsjettjustering på klima og energifondet. I tillegg fjernet vi i vår tid i byråd veldig mange parkeringsplasser.

 

Toril Berge Flatabø tar replikk på Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Vi er enige med SV om at gratis AKS har mange bra effekter. Fattige barn bor imidlertid over hele byen. Venstre har et forslag om behovsprøvd AKS, i stedet for byrådets modell som gjør dette basert på bostedsadresse. Jeg håper SV vil støtte dette for å sikre tilgang til AKS for fattige barn fra hele byen, sa Flatabø.

 

11.35: Espen Ophaug tar replikk på Bjørnar M0xnes. Han utfordrer Moxnes til å stemme mot fullmakten til byrådet slik at de selv kan omdisponere inntil 7500 kvadratmeter. Rødts program er tydelig på at ingen fullmakter skal delegeres til byrådet, så hvordan kan Rødt i dag stemme for dette? Jeg håper Rødt blir med de borgerlige partiene på å forhindre en slik fullmakt, sa Ophaug.

 

12.03: Hallstein Bjercke tar også ordet. Det er ingen tvil om at byggingen av byens nye hovedbibliotek har fått en krevende oppstart. Det er heller ingen tvil om at dersom det forrige byrådet ikke så raskt hadde tatt tak i situasjonen kunne overskridelsene blitt større. Høsten 2016 bestilte vi en ny ekstern gjennomgang av hele prosjektet. Mars 2015 forelå Holte-rapporten og det ble umiddelbart foretatt endringer i kommunens byggherrefunksjon og alle Holte-rapportens tilrådninger ble løpende fulgt opp gjennom 2015. Disse grepene gjorde at overskridelsen ble redusert med om lag 200 millioner. I tilleggsinnstilling 1 til budsjettet for 2016 valgte det forrige byrådet å legge fram forslag til ny kostnadsramme for prosjektet – der overskridelsen på 380 millioner – 15 prosent – var tatt inn. Dette gjorde vi fordi vi mente det fortsatt var en riktig prioritering å bygge nytt hovedbibliotek. Og fordi vi mente det var riktig av oss «å rydde bordet» før det nye byrådet skulle tiltre. At Raymond Johansen ønsket tid til å sette seg inn i dette prosjektet var ikke problematisk, problemet lå i at han valgte å ta ut de 380 millionene til prosjektet som vi hadde lagt inn. Politiske kompromisser er som oftest politikk på sitt beste – Munch-Tøyen avtalen er et eksempel på et godt politisk kompromiss. Raymond Johansens biblioteks-løsning er det motsatt – politikk på sitt minst tiltalende. Ved å gi byrådet fullmakt til å disponere 7500 kvm i Diagonale til utleie. Risikerer vi at hele drømmen om å skape Europas beste folkebibliotek forvitrer. Vi risikerer å ende opp med et kjøpesenter eller kontorbygg med en bibliotekfilial. Venstre er ikke motstander av utleie, men før en kvadratmeter av bygget røres må byrådet vise fram en reell kost-nytte analyse og en biblioteksfaglig analyse av tiltaket. Noe annet ville være galskap, sa Bjercke.

 

Guri Melby tar replikk på finansbyråd Robert Steen. Hun stiller spørsmål rundt den store investeringen nye Deichmann er. Er det smart å bygge et bibliotek til milliarder av kroner for så å drive utleie av store deler av biblioteket for å tjene 20 millioner kroner i året, i beste fall?

Robert Steen svarte at 20 millioner over 50 år er tusen millioner kroner. Han stiller også spørsmål ved om han i utgangspunktet ville ønsket å bygge bibliotek som koster så mye som Diagonale gjør.

 

12.33: Bystyret tar 30 minutters lunsjpause. Vi er tilbake 1305!

13.05: Vi er tilbake! Og vi går nå på samferdels og miljødelen av budsjettet!

 

Guri Melby tar replikk på Andreas Halse (Ap). Mye overselges fra det nye byrådets side. Hva er det som er nytt av klimatiltak i budsjettet, spurte hun. For de fleste av satsingene ssom byrådet nå skryter av, ble jo igangsatt av forrige byråd, sa Melby.

 

Toril Berge Flatabø holder Venstres innlegg. Venstre prioriterer kollektiv i alternativbudsjettet. Det at byrådet ikke vil dekke momsutgiftene til Ruter viser at de ikke gjør det samme. 19 millioner kroner ekstra legger de borgerlige partiene på i kjøp av kollektivtjenester. Men det mener tydligvis byrådet bare er småpenger. Det er oppsiktsvekkende at kollektivtrafikken ikke prioriteres høyere i en tid med stor befolkningsvekst i Oslo.

 

1408: Vi er nå på kultur- og utdanningskomiteens område.

 

Espen Ophaug holder Venstres innlegg. Han snakker om Venstres modell for AKS som er en mer treffsikker variant enn byrådets. Venstre ønsker en behovsprøvd modell. Det er merkelig prioritering av byrådet å gi gratis aktivitetsskoletimer til familier med svært høye inntekter, sa Ophaug.

Ophaug tok i debatten også replikk på Abdullah Alsabeegh (Ap) om samme tema. Vi vet at AKS fungerer sosialt utjevnende og at elevene som går i AKS blir bedre i språk. Da må man satse mot de elevene som trenger det mest. Jo mer vi kan målrette, jo mer treffsikker blir ordningen. Det mener Venstre, men byrådet er uenig. Likevel merker vi oss at byråden/byrådspartiene bruker målretting som argument når det gjelder ansettelse av flere lærere. For å ta et eksempel er det slik at Veitvet skole har tydeligvis så store utfordringer at de må få seks nye lærere i 2016, men ikke store nok til at de nå prioriteres med gratis AKS. Det ser jeg ikke helt hvordan henger sammen. Ser ikk Arbeiderpartiet at politikken blir lite sammenhengende når lærere tildeles etter behov mens AKS tildeles basert på hvor du bor?

 

14.48: Vi er nå på Helse- og sosialkomiteens område.

Toril Berge Flatabø tar replikk på byråd Thorkildsen om øremerking av midler. Hun ber om bekreftelse på at det viktigste for Oslo er at bydelspolitikere selv kan disponere egne midler. Byråden svarer at hun ønsker seg tett dialog med bydelspolitikere for å finne behovene og identifisere hvor pengene trengs.

17.05: Ooooops, har visst glemt å gi beskjed om at vi tok middagspause og at vi nå er ferdig med debatten! Vi skal nå gå på votering. Det er ganske umulig å liveblogge en slik votering, dessverre.

 

17.50: Nå er vi på behandling av øvrige saker, og først ut er anskaffelse av nye trikker! HURRA!!!!!!

Guri Melby holder Venstres innlegg. Hun sier at trikkens rolle i Oslo er svært viktig, og at trikken de siste årene har vist seg som et stadig viktigere transportmiddel. Trikken har vært viktig for Venstre, og da vi gikk inn i byråd i 2011 var det viktig for oss å erstatte de gamle trikkene med nye, stillegående og universelt utformede trikker, og vi leverte denne saken på tampen av vår byrådsperiode. Venstre mener at noen av de tyngste busslinjene også bør erstattes med trikk, for trikk har stor kapasitet, miljøvennlig og passer godt inn i en tettbygd by, sa Melby.

Og da har bystyret vedtatt å kjøpe nye trikker! Å JØSS, for en dag! Odd Einar Dørum ville klikket av lykke om han var her!

 

1811: Vi er på byutviklingskomiteen nå (HER GÅR DET UNNA, DERE!)

Hallstein Bjercke holdt et innlegg om areal- og transportplan for Oslo og Akershus. Viktig med bra samarbeid!! Og tror dere ikke forslaget hans fikk flertall også! For en MANN!!

 

1838: Da er vi ferdig med sakskartet!!!!!!!!!

 

1840: Da er vi på den tradisjonelle talen fra opposisjonen, i år presentert av <3 Eirik Lae Solberg (H). Han tøyset litt og slo spøker på sjarmerende vis. Terningkast på talen: 5. Terningkast på utstråling: 6.

 

1852: Da er det Raymond Johansens tur. Han holdt en koselig tale der han blant annet sa at han var heldig som fikk være her på «lånt tid». Han har vel sjelden hatt mer rett. Terningkast på talen: Jonas Gahr Støre.

 

1900: DA ER DET OVER FOR I ÅR, DERE! Tenke seg til. Det føles som i går at jeg satt her og tok farvel med livebloggen 2014. Men altså er det et helt år siden. LIVEbloggen er SELVSAGT tilbake neste år, og lover både intriger og behandling av flere private forslag fra Venstre. Tusen takk til alle fans for følget i 2015! God jul!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**