Budsjettet: Bergundhaugen om oppvekst

Foto: Jo Straube

Ordfører,

Som jeg var inne på i innledningen er skole og oppvekst et prioritert politisk område for Venstre, og jeg ønsker derfor å si noen ord nå som vi er kommet til denne sektoren i budsjettbehandlingen.

Å prioritere skole og oppvekst er å prioritere fremtiden vår. Derfor ønsker vi i fellesforslaget vi er en del av å sette av mer penger til den generelle driften av skolene enn hva som var fremmet i Rådmannens forslag, for å sikre forsvarlig drift og høy kvalitet.

Mye er bra i kristiansandskolen og –barnehagen i dag. Vi har full barnehagedekning, høy trivsel og et forskningsbasert fellesprosjekt (FLiK) som alle enheter er en del av. Så vet vi også at vi bruker mye penger på skolen vår, men at vi likevel ikke alltid får de resultatene vi ønsker på alle områder. Det må vi prøve å gjøre noe med. I Venstre har vi klokkertro på FLiK-prosjektet og virkningene vi nå etter hvert skal begynne å høste av dette. Det er overmåte viktig at vi, selv om vi nå nedtrapper selve prosjektet som prosjekt ved å kutte veiledere osv., viderefører intensjonene i FLiK også nå etter utløpet av prosjektperioden. Dette må ikke bare bli en «happening» som dør hen. Det må videreføres i den daglige måten å gjøre ting på.

Tiltak for lavinntektsfamilier er ekstra viktig innen oppvekstsektoren. I Venstre startet vi valgkampen med et mål om å jobbe for gratis kjernetid i barnehagen for 4- og 5-åringer fra lavinntektsfamilier. Da det kom inn i statsbudsjettet ropte vi 3×3 hurra, også bestemte vi oss for å jobbe for det samme for 3-åringene. Nå er jo også den i boks med nasjonale midler, og vi er enda gladere. Dette betyr dog ikke at vi nå er i mål mtp lavinntektsfamiliene, og noe av det mer spennende vi legger frem her i dag, synes jeg er at vi ønsker å ta initiativ for at Kristiansand skal bli forsøkskommune med gratis SFO på kommunenivå. Det gjøres i dag med statlige midler, i flere av storbyene. Men det gjøres på enkeltskoler. Det spennende hadde vært å forsøke dette i en hel kommune, og da fortrinnsvis i en kommune av en viss størrelse, så man ikke blir like utsatt for tilfeldigheter i målingene. Og vi synes at Kristiansand kommune er av perfekt størrelse for et slikt forsøk. Vi vet at det fra enkeltrøster i Trondheim har vært tatt til orde for at de ønsker det samme, så her må vi ikke bli stående igjen i startblokkene.

Den siste tingen jeg ønsker å adressere er tiltak for mindreårige flyktninger. Vi har i vårt fellesforslag funnet rom for en ekstraordinær bevilgning til enslig mindreårig-klubben i 2016. Der drives det blant annet leksehjelp for enslige mindreårige flyktninger, og det er et fantastisk flott tiltak for målgruppen. Så har vi fått flere informasjoner i høst om at vi må være forberedt på at akkurat denne målgruppen i fremtiden vil øke svært. Det kommer til å stille store krav til oss og til prioriteringene våre. Alt kan ikke være pri 1, for da er det ingenting som er det. Men tiltak for denne gruppen utsatte barn bør være høyt der oppe, også fremover.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**