Venstres hovedinnlegg i budsjettdebatten 2016 – 2019

Panoramabilde fra Stavanger bystyre, 2015, Stavanger Venstre

Gruppeleder Per A. Thorbjørnsen var første taler ut på vegne av Venstre i dagens budsjettdebatt i Stavanger bystyre. Les hele innlegget hans her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Ordfører,

Vi kan ikke distansere oss fra de globale utfordringene – klima, flyktninger og terrorisme. Utfordringene er nå blitt lokale. Klimautfordringene er til å ta og føle på, Det er stor usikkerhet om oljen og gassens betydning for arbeidsplassene framover. Arbeidsløshet er en statistikk for mange, en smerte for de som rammes. Mens det i fjor på denne tid knapt bodde en asylsøker i Stavanger, er det over tusen nå. Vi kan ikke utelukke terrorangrep på norsk jord sier sikkerhetstjenesten. Mye har endret seg på noen år. Det er dramatisk.

Per A. Thorbjørnsen under budsjettdebatten i Stavanger bystyre
Per A. Thorbjørnsen under budsjettdebatten i Stavanger bystyre

Jeg vil ikke bruke den tilmålte tiden til å vurdere forskjellene på budsjettforslagene. De er marginale og i det store perspektivet ikke så viktig. Og jeg skal ikke bruke et sekund mer på å lure på hvorfor Ap ikke presenterte budsjettet på det vanlige tidspunktet. Akkurat nå kjennes de små forskjellene så betydningsløs. Ja, udramatisk.

Aldri har klimautfordringene vært større. Fordi vi ikke gjorde nødvendige grep da vi hadde muligheten. Klimaforliket i Paris lover bra. Vi er som verdenssamfunnet satt under et enormt press, CO2 utslippene på reduseres.

Aldri har flyktingstrømmen til Europa vært større. Særlig fordi verdenssamfunnet sviktet i 2011. Borgerkrigen i Syria startet som fredelige demonstrasjoner mot Baath-regimet til Basar al-Ashad i mars 2011. Opprøret ble den gang regnet som en del av den arabiske våren. I dag er nærmere 12 millioner syrere på flukt. Over sju millioner internfordrevne. Resten primært i nabolandene, – flere hundretusen er på vei eller kommet til Europa. Det var en varslet utvikling. Fyktninghjelpen sa allerede i 2013 at dette ville kunne skje. Nå skjer det. Vi kan ikke tillate oss å stille oss sjokkert og overrasket. Vi kan bare gjøre en ting. Ta ansvar.

Aldri har terrorismen vært mer truende i Europa. Vi fikk det på nytt på nært hold fredag 13. november. Det var selve friheten som ble angrepet i Paris gater. Friheten til unge mennesker til å gå på akkurat den rockekonserten de vil, friheten til alle voksne mennesker å kunne gå sammen på restaurant med akkurat de personene de vil. Terrorens mål er å skape frykt. Terroristenes mål er å presse oss bort fra den friheten vi har. Da er det en tid for å beskytte de verdiene som den friheten bygger på. Terroren i Paris skjedde i de samme gatene som fødte min politiske ideologi. I de samme gatene som skapte liberalismen, som skapte respekten for det enkelte individs frihet og dyrking av det enkelte menneskets iboende rettigheter. Det var her den friheten ble skapt. Når den friheten angripes er det nettopp den friheten vi skal kjempe for! Vi må kjempe lokalt. Det nyter ikke å la andre føre kampen. Den angår også oss midt i en diskusjon om stavangerbudsjettet.

Men, vi er også oss selv nærmest. Enten det handler om dirigenttilskudd, sykehjemsplasser og antall lærere. Vi i Venstre er stolt over det budsjettet som legges fram sammen med H, FrP, KrF, SP og Pp. Det kjennes godt å evne samarbeid. Vi har fått FrP med på laget, jeg trodde ikke helt jeg skulle si det, men samarbeidet med FrP har vært gledelig overraskende positivt. Det er et hav mellom det å legge fram et fellesbudsjett der ulike partier med ulike prioriteringer samarbeider, enn der et enkelt parti med like prioriteringer gjør det samme. Betydningen av politisk samarbeid om et fellesbudsjett undervurderes. Politiske motsetninger vurderes for høyt. Selvsagt er det utfordrende å drøfte oss fram til akseptable løsninger for byen. Så utfordrende at det noen ganger har vært fristende å forlate forhandlingsbordet.. for en pust i bakken… Forhandlinger er ingen dans på roser, men det kan bli en innbydende bukett som sluttresultatet 🙂 om ikke akkurat røde roser…

Les også: – Et budsjett som reduserer klimautslipp og styrker sykkelveiene

Vi sa klart ifra i vårt programme skal være et arbeidsdokumentet for Venstre de neste årene, at programposter vil være avhengig av økte skatteinntekter/bedret kommuneøkonomi. Vi lovet å følge opp så langt vi makter innen forsvarlige økonomiske rammer. Derfor står vi oppreist når vi forsvarer et budsjett med innstramminger. Det heter ansvarlighet. Men vi sikrer skoletilbudet opprettholdes når vi legger til midlene fra statsbudsjettforliket. Vi sa tydelig fra at det var viktig å opprettholde kulturtilbud også i økonomiske nedgangstider, at konkurranseutsetting av eldreomsorgen er lettvinte løsninger og at vi skulle arbeide for økt sykkelsatsning. Vi sa til og med at det nye sykehuset skulle til Ullandhaug.

Til slutt: takk til ordføreren som ledet forhandlingene på en forbilledlig måte.

Takk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**