I budsjettmøtet i kommunestyret fredag 11. desember gikk det virkelig bra for Venstre. Som hvert år fremmet vi en rekke forslag i et alternativt budsjett – i motsetning til de andre partiene. Vi fikk ikke forhindret eiendomsskatten, men vi fikk faktisk flertall for 11 av 14 forslag. Dagens bombe var definitivt at vår gamle kjepphest om at det skal foretas en kritisk gjennomgang av hele kommunens drift (slik kommunen tidligere har gjort i helse- og sosialsektoren) ble vedtatt med 11 mot 10 stemmer! Senterpartiets kommunestyregruppe sprakk i flere avstemminger og ga oss flertall for flere forslag!
Vårt primære forslag om å snekre sammen et budsjett UTEN eiendomsskatt fikk dessverre ikke gehør fra andre enn Venstres fem representanter og Fremskrittspartiets ene representant. Partiene Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte.
Likevel er det håp i hengende snøre, siden Venstres forslag om at eiendomsskatten skal vurderes fortløpende med tanke på utfasing i løpet av valgperioden ble vedtatt med 12 mot 9 stemmer.
Vedtaket om å gå gjennom kommunens drift med kritiske øyne skapte full forvirring i kommunestyresalen, og det måtte telles flere ganger. Etter at vedtaket ble gjort, ble det fra posisjonens side forsøkt å debattere emnet (fordi de ikke hadde brydd seg med å debattere under selve budsjettsaken) – noe som er svært uvanlig og ikke minst demokratisk uhørt.
Med en posisjon bestående av Senterpartiet og Arbeiderpartiet (12 av 21 representanter), er det alltid hyggelig å se at det finnes uavhengige representanter som stemmer etter overbevisning fremfor «partilinje». Det så vi bl.a. i et lite forslag fra Venstre som innebærer at administrasjonen skal legge frem en sak for å gi fastboende sigdølinger med hytte i egen kommune redusert renovasjonsavgift (vedtatt med 12 mot 9 stemmer) – et forslag som i tillegg til de andre har rot i Venstres program for inneværende periode.
Ta en kikk på våre forslag fra budsjettdebatten i kommunestyret i Sigdal:
Budsjett 2016 og økonomiplan med handlingsprogram 2016-2019
Venstres alternative forslag til budsjett og handlingsprogram
Det innføres ikke eiendomsskatt for hus og hytter i 2016. Ikke vedtatt.
Eiendomsskatt for verker og bruk kreves ikke inn i 2016. Ikke vedtatt.
Følgende endringer gjøres i budsjett 2016 og økonomiplan 2016-2019: Ikke vedtatt.
a) Inntekt fra eiendomsskatt på hus og hytter tas ut.
b) Det opprettes ikke en stilling i kommuneadministrasjonen for ”betjening” av eiendomsskatt. Ramme for planområde 2 reduseres med 500 000 kroner.
c) Takstomkostninger for innføring av eiendomsskatt, 2 millioner kroner, tas ut av ”driftsprosjekter” i 2016.
d) Midler avsatt på fond til drift av ”nye Sigdalsheimen”, avsatt over flere år, benyttes til drift av ny avdeling.
e) Med henvisning til Agenda Kaupangs foreløpige rapport om at det ligger et potensiale for reduksjon av driftsutgiftene med inntil 11 millioner kroner, presentert for kommunestyret 05.06.2014, reduseres driftsutgiftene (med unntak for Helse-og sosialetaten) med 7 millioner kroner, i praksis en økning på 5-6 mill. kroner i forhold til antatt forbruk i 2015. Ikke vedtatt.
Subsidiært forslag fra Venstre:
1. Inntekter fra eiendomsskatt skal i hovedsak (minst 50 %) brukes til nedbetaling av lån og/eller investeringer. Ikke vedtatt.
2. Tidligere vedtak om å utvide avdragstid på kommunens lån fra 20 til 40 år gjøres om. Avdragstida settes til 20 år. Ikke vedtatt.
3. Eiendomsskatt vurderes fortløpende med tanke på ”utfasing” i løpet av valgperioden. Vedtatt i kommunestyret med 12 mot 9 stemmer.
4) Det foretas en kritisk gjennomgang av hele kommunens drift i første halvår 2016. I dette arbeidet brukes det ekstern veileder, og det foretas tilsvarende arbeid i andre sektorer som det Agenda Kaupang har gjennomført i Helse-og sosialetaten og som det fortsatt arbeides med. Vedtatt i kommunestyret med 11 mot 10 stemmer.
5) Det settes i gang arbeid med et nytt prosjekt for opprustning av fylkesveger i Sigdal i samarbeid med Sigdal Kjøkken AS. Kompensasjonspengene for høgere arbeidsavgift (pr. i dag innestående 9-10 millioner kroner) vurderes brukt til dekking av renter på lån. Kommunen søker fylkeskommunen om lov til å forskuttere et nytt prosjekt på inntil 50 millioner kroner. Jf. tidligere gjennomførte prosjekter Prestfoss-Sandsbråten (25 mill. kr.) og Hole bru-Foss bru (40 mill. kr.) Vedtatt enstemmig.
6) Det settes i gang et prosjekt for utbygging av fiberbredbånd som skal være tilgjengelig for hele bygda (hovedkabel ble strukket av Midt Nett Buskerud AS for en del år siden) I arbeidet vurderes muligheten for å strekke fiber fram til husstander og bedrifter uten at det skal koste store summer pr. ”tilkobling”. Det søkes om midler fra fylkeskommunen og staten/Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Jf. ekstra satsing på bredbånd i statsbudsjettet for 2016. Vedtatt enstemmig.
7) Sigdal kommune har lenge vært i en situasjon der det finnes svært få attraktive boligtomter i nedre del av kommunen. Gjennom arbeid med kommuneplanen har det kommet fram at det er mange grunneiere som er villig til å avstå areal til nye boligfelt i området fra Nerstad og mot grensa til Modum. Det tas ny kontakt med aktuelle grunneiere for å finne ut hva kommunen og grunneiere kan samarbeide om ved opparbeidelse av nye felt. Dette skjer parallelt med kommuneplanarbeidet. Vedtatt enstemmig.
8) Det foretas en aktiv markedsføring av ledige tomter på Nerstad, jf. vedtak om kjøp av nytt areal for ett år siden. Vedtatt enstemmig.
9) Sigdal er en av få kommuner i landet uten vegnavn og husnummer. Dette er en hemsko, ikke bare for post og legevakt, men også for næringslivet. Det undersøkes om det kan være mulig å bruke kompensasjonspenger for høgere arbeidsgiveravgift til å dekke deler av denne kostnaden. Vedtatt enstemmig.
10) Kommunens støtte til frivillig arbeid har hatt liten økning (i forhold til prisstigning har det vært reell nedgang over mange år. Det utredes sak om dette som legges fram for kommunestyret. Vedtatt enstemmig.
11) Det legges fram sak som vurderer muligheten for å gi fastboende med hytte i egen kommune redusert renovasjonsavgift. Vedtatt i kommunestyret med 12 mot 9 stemmer.
12) Det legges fram for kommunestyret en statusrapport for prosjektet ”Bo-og blilyst” i første kommunestyremøtet i 2016. Vedtatt enstemmig.
13) Det utarbeides og vedtas en boligsosial handlingsplan. Dette er viktig med tanke på å få finansiering fra Husbanken. Vedtatt enstemmig.
14) Sigdal kommunestyre vedtok i 1996 en formulering som sier at dersom 5 prosent av innbyggerne ber om det, så plikter kommunen å ta stilling til rådgivende folkeavstemming. Det er levert inn underskrifter som langt overgår 5 prosent. Det legges fram sak som drøfter gjennomføring av en rådgivende folkeavstemming om eiendomsskatt. Ikke vedtatt.