Venstre sier ja til ett Agder og samtaler med Rogaland

Malin Andrea Eriksen

-Det er Venstre som har fått gjennomslag for at det i tillegg til en kommunereform også skal gjennomføres en regionreform. Venstre ønsker å flytte mer makt nedover, men for å klare det trenger vi større og sterkere regioner, sier Jan Kløvstad, fylkestingsmedlem i Aust-Agder.

Agder er allerede en landsdel.

-Det viktige for Venstre er å få regioner som er sterke nok til å overta ansvaret for helse og sykehus, å hindre sentraliseringa av viktige institusjoner og å bygge opp trygget nærmest mulig der folk bor. Venstre mener at felles utfordringer ikke løses best hver for seg, de løses best i felleskap. Agderfylkene har mange av de samme utfordringene knyttet til samferdsel, levekår, likestilling og næringsliv. Ett Agder vil kunne åpne for mer helhetlig planlegging f.eks. knyttet til kollektivtilbud og for å styrke bysentrene i stedet for å fortsette kjøpesentergaloppen. Ett samla Agder vil gjøre det enklere å få på plass tiltak for omstilling av næringslivet, en effektiv jernbane og bedre finansiering av UiA.

Større politisk slagkraft.

Ett Agder som snakker med en stemme vil få større politisk slagkraft på landsplan. Og om det skulle vise seg at Agder blir for liten region sammenliknet med andre regioner, er det mest naturlig å se vestover.

Vil snakke med Rogaland.

Venstre håper at regionreformen vil bli svært omfattende, og at mye makt kan flyttes nærmere der folk bor. Vi ser behovet for å snakke med nabofylkene til Agder for å drøfte mulighetene det kan gi. Få i Telemark har signalisert at de ser mot Agder, derfor ser vi det som mest naturlig og snakke med Rogaland. Rogaland deler mange av de samme utfordringene som Agderfylkene knyttet til samferdsel og arbeidsplasser. Venstre vil være åpne for løsninger som kan bidra til å flytte makt nærmere folk, gi bedre grunnlag for gode miljøløsninger og bidra til å skape grønn vekst og nye arbeidsplasser.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**