Regjeringens plan for utviklingen av sykehusene ble nylig lagt frem.
I den ble oppgavedelingen mellom sykehusene behandlet. Blant annet skal færre sykehus enn i dag ha akutt kirurgi.
Lofoten Sykehus er et av sykehusene hvor dette foreslåes fjernet, dette til tross for at ved denne type avgjørelser så skal “Faktorer som geografi og bosettingsmønster, avstand mellom sykehus, tilgjengelighet til bil-, båt- og luftambulansetjenester og værforhold skal også tillegges stor vekt.”
Ved sykehuset i Lofoten er allerede tilbudet for fødende rasert. Dette har man gjort med de samme argumenter som nå dras fram; “Funksjoner skal samles når det er nødvendig av hensyn til kvalitet”.
Et mye brukt ordtak i internasjonal politikk er “You can’t argue with geography”. Et lite kikk på norgeskartet viser at Lofoten kun har fastlandsforbindelsen “Lofast” som knytter oss til nærmeste sykehus med nevnte tilbud. Omringet av storhav på alle kanter. I innenrikspolitikken kan man altså “argue with geography”..
Fødende kan, til en viss grad, ta sine forhåndsregler ved å reise nært et sykehus med skikkelig tilbud til dem før en eventuell fødsel. Det ligger i sakens natur at folk med behov for akutt-kirurgi ikke tar slike forhåndsregler.. Når man så ser på geografien i Lofoten og de værfenomener som området utsettes for flere ganger i året så blir det helt usaklig å fjerne potensielt livsviktige funksjoner med de vurderingskriterier som legges til grunn. Akutt syke mennesker må, med Høies løsning, fraktes med bil over broer som regelmessig, til og med på sommeren, er stengt grunnet vær og vind. Når det samme uværet stopper luftambulanser og helikoptre – hvilket tilbud står man igjen med?
Flere elementer kan også tillegges vekt, blant annet folketallet i Lofoten – som i sommermånedene svulmer til det mangedoblede når turistene gjør sitt inntog. Turister som stadig oftere vender tilbake i årets vintermåneder, når været blir som verst.
Forslaget til helseministeren synes å rått sluke de argumenter som fremmes av premissgiverne for hva som er rett kvalitet for kirurgiske tjenester. Dette problematiseres i liten grad. Høie lener seg i sin argumentasjon tungt på faglige råd fra legeorganisasjoner. En annen sak er at kvaliteten ved sykehuset tilsynelatende har vært akseptabel fram til nå. I mange sammenhenger snakkes det om “rett kvalitet – til rett tid”..
Saken handler om verdier. Helt enkelt.
Venstre er spesielt opptatt av å skape gode vilkår for små og mellomstore bedrifter. I Lofoten har vi klart å skape befolkningsvekst, klart å skape nye arbeidsplasser i små, og mellomstore, bedrifter som bygger videre på landets tradisjonelt sett viktigste næring; fiskeriene. Å skape utrygghet rundt helsetilbud er ingen tilrettelegging for disse bedriftene eller deres ansatte.
Jeg mener Venstre bør sette folk først og bidra til å trygge tilbudet til akutt-kirurgi ved Lofoten sykehus.
Håkon Arnljot Arctander
Vestvågøy – Nordland
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**