LIVEBLOGG: Bystyrets møte 19.11.15

Velkommen til liveblogg fra kveldens bystyremøte!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Oversikt over hvilke saker som skal behandles ligger her.

 

17.00 Opprop
For Venstre møter Jon Gunnes, Lucie Kathrine Sunde-Eidem, Trond Åm, Hanne Moe Reitan.

17.13 Detaljregulering av Mellomila
Hensikten med planforslaget er å legge til rette for ny boligbebyggelse i Ilsvika, samt noe næringsbebyggelse på hjørnet i Mellomila mot Ilsvika Garden. Beliggenheten gjør at utbyggingen har særlig utfordringer med hensyn til støy og støv fra tunnelåpninger på Rv 706 og med hensynet til den verneverdige bebyggelsen i Ilsvikøra.
Jon Gunnes sier i sitt innlegg at Venstre mener at dette utbyggingsområdet og boligene ser bra ut i forhold til boforholdene og byfortetting. Det er en del utfordringer i forhold til støy, men man har tilpasset seg dette. Det kom en rapport i forhold til støyforholdene i 2014. Det skal bygges et støygjerde, og gjøres andre støytiltak.
Vedtak: Forslaget fra Ap, V, Sp fikk flertall.

17.39 Økonomirapport for Trondheim kommune etter andre tertial 2015
Totalt forventes tjenesteområdene å komme ut med et merforbruk på om lag 100 millioner kroner. Situasjonen etter andre tertial er tilnærmet den samme som etter første tertial.
Vedtak: Rådmannens innstilling ble vedtatt.

18.00 Finansrapport andre tertial 2015
Rapporten ble tatt til orientering.

18.03 Salg av Teknotomta
Tomta er på 28,3 dekar og ligger i et etablert næringsområde på Vestre Rosten. Taksten er på 50 millioner kroner, men etter flere runder med lave bud har prisantydningen blitt nedjustert til 35 millioner kroner. Har fått bud på takst.
Vedtak: Innstillingen ble vedtatt.

18.07 Detaljregulering av Øvre Solberg
Hensikten med planen er å legge til rette for boligutbygging i tråd med kommuneplanens arealdel. Det foreslås boliger, barnehage, grøntarealer, gang- og sykkelveg langs
Ringvålvegen og til Lundåsen, forskjøvet trasé for Ringvålvegen, skiløype mot marka, og viltkorridor mot Leinstrandkorridoren. Hovedutfordringer i planarbeidet har vært å sikre at nødvendig infrastruktur til området er på plass før utbygging, og å ivareta vilthensyn.
Vedtak: Innstillingen ble vedtatt.

18.09 Detaljregulering av Østmarkveien 15
Det skal oppføres et nytt institusjonsbygg for Akuttpsykiatri Østmarka på sykehusområdet St. Olavs Hospital, psykisk Helsevern avdeling Østmarka. Det nye bygget skal erstatte et eksisterende, utdatert institusjonsbygg.
Vedtak: Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

18.10 Detaljregulering av Kongens gate 43
Vedtak: Ordførerens forslag ble enstemmig vedtatt.

18.14 Privat forslag – Isfjord Norway AS – planer om ny fabrikk
Forslaget er utformet for å sikre at kommunen generelt imøtekommer næringsmiddelbedrifters behov, og spesielt i dette tilfellet behovene til Isfjord Norway AS. Isfjord Norway AS og grunneier Paul Venås ønsker å bruke en tomt på Klettflata til næringsformål, nærmere bestemt nye lokaler for bedriften Isfjord Norway. Rådmannen har innstilt på at forslaget avvises.
Vedtak: Ap og Høyres forslag ble enstemmig vedtatt.

18.34 Nyvalg av kontrollkomiteen – permisjon Kristian Dahlberg Hauge (FrP)
Vedtak: Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

18.35 PAUSE

19.05 PRIVAT FORSLAG om landstrøm fremmet av Ottar Michelsen (SV)
Vedtak: Bystyret ber rådmannen ta initiativ ovenfor Trondheim Havn IKS om å starte en utredning om etablering av landstrøm.

19.07 Kortspørsmål: Energieffektivisering i badeanlegg og svømmebasseng av Julie Indstad Hole (Ap)
Spørsmål til ordføreren: Hvilke tiltak er satt i gang i badeanlegg og svømmebasseng i dag, og hvilke planer har kommunen for oppgradering av anlegg på sikt når det gjelder energieffektivisering?

19.12 Kortspørsmål om Vardeprosjekt fremmet av Roar Aas (Ap)
Spørsmål til ordfører: Er det mulig å gjøre byggingen av Lade skole til et Vardeprosjekt?

19.15 Interpellasjon fremmet av Eirik Schrøder (Ap): «Ja til gode lærere – nei til usikkerhet!»
Schrøder sier (utdrag fra interpellasjonen): «Den 1. august 2015 trådte nye kompetansekrav for alle lærere i skolen i kraft. Dette innebærer et krav om at alle lærere som skal undervise i skolen skal ha formalisert kompetanse i undervisningsfagene, i form av formell utdanning, for etter loven å være kvalifisert for å undervise. Det fører til at en del lærere med godkjent lærerutdanning fra før 1. august 2015 ikke lenger vil være formelt kvalifisert til å undervise etter loven. Dette kan medføre uavklarte konsekvenser for den enkelte lærer, skolen og Trondheim.» Schrøder trekker frem at det er uheldig at forskriftsendringen ikke har tilbakevirkende kraft.

Schrøder (Ap) legger frem forslag til vedtak:
1. Bystyret mener kompetansekrav for lærere er et bra krav, men at lovendringen om tilbakevirkende kraft ikke vil gjøre skolen bedre.
2. Bystyret ber rådmannen komme tilbake til formannskapet med en sak som beskriver hvilke konsekvenser dette kan ha for Trondheim kommune. Saken må ta for seg både økonomiske og andre praktiske konsekvenser som er beskrevet i interpellasjonen.

Lucie Kathrine-Sunde Eidem tar til orde i saken. Venstre sier også ja til gode lærere og nei til usikkerhet. Det er derfor regjeringen nå har iverksatt tidenes satsing på å få ryddet opp i usikkerheten ved å kvalitetssikre lærerens kompetanse og posisjon. Læreryrket er en av våre viktigste yrker, og det skal være attraktivt å være lærer. Læreryrket skal tiltrekke seg de mest kompetente fagpersonene med de beste pedagogiske kvalifikasjonene. Det fordrer en kvalitetssikring og et løft av lærerens kompetanse og betingelser, og det er nettopp dette løftet som bidrar til å fjerne usikkerhet.
Lucie Kathrine Sunde-Eidem legger frem et motforslag fra Venstre til Schrøders punkt 1 som er støttet av H og Frp: «1. Kompetansekrav for lærere er et bra krav, og forskriftsendringen om tilbakevirkende kraft er nødvendig for å kvalitetssikre lærerens kompetanse og slik fjerne usikkerhet.»

Interpellasjonen skaper heftig debatt, og flere partier melder seg på i debatten.

Vedtak: Aps forslag 1 får flertall med 45 mot 22 stemmer. Forslag 2 blir enstemmig vedtatt.

19.38 Interpellasjon fremmet av Rolf Jarle Brøske (H): «Arbeidsplikt for sosialhjelp i Trondheim»
Rolf Jarle Brøske (H) forslag:
1. Det innføres arbeidsplikt for alle under 30 år som mottar økonomisk sosialhjelp i Trondheim kommune. Ordningen trer i kraft fra 1.1.2016.
2. Kun helt ekstraordinære begrunnelser dokumentert ved legeerklæring kan gi unntak fra denne bestemmelsen.
3. Ordningen skal evalueres ved utgangen av 2016, og på bakgrunn av dette skal det vurderes å innføre arbeidsplikt for mottagere av sosialhjelp uavhengig av alder.

Marek Jasinski (Ap) forslag pva Ap, H, V, PP, KrF, Sp:
1. Bystyret viser til det tidligere vedtaket om Ungdomsgarantien som et prøveprosjekt og ber om at dette blir videreført som en permanent ordning. Dette vil sikre tett oppfølging av alle under 25 år som er uten fast arbeid eller utdanning.
2. Bystyret ber Rådmannen om å iverksette tiltak i løpet av første halvår 2016 som sikrer at arbeids- og aktivitetsplikt er hovedregelen for alle unge sosialhjelpsmottakere, og ber Rådmannen om å komme tilbake med en sak til formannskapet om hvilken oppfølging som gis og hvilke tiltak som iverksettes.
3. Bystyret ber Rådmannen legge fram en sak for bystyret om forbedringstiltak for hvordan kommunen yter sosialhjelp og praktiserer arbeids- og aktivitetsplikt. Saken må redegjøre for økningen i unge sosialhjelpsmottakere, vurdere organiseringen og aldersgrensene ved Jobbhusene, og se på erfaringer fra andre kommuner samt KS sine forskningsprosjekter om sosialhjelp.

Det siste er et omforent forslag.

Interpellasjonen fører til en stor debatt, og flere partier melder seg på i debatten. Jon Gunnes sier at det gjennom ungdomsgarantien må være slik at ungdommene som har vært på sosialhjelp får hjelp og støtte, og et tilbud om å bli med på arbeidspraksis.

Vedtak: Det omforente forslaget ble vedtatt.

20.12 Interpellasjon fra Turid Stenseth (Ap): «Behov for økt sykepleiefaglig kompetanse i helse- og velferdsinstitusjoner»
Forslag pva Ap, SV, Sp, KrF, V, PP, MDG:
Rådmannen bes utrede på hvilken måte økt pasientnær behandling kan sikres i våre helseog velferdsinstitusjoner. Utredningen må gjennomføres i tett dialog med tillitsvalgte. En del kommuner har innført avdelingssykepleierstillinger. I arbeidet med utredningen bes Rådmannen innhente erfaringer vedrørende en slik organisering. Sak fremmes for formannskapet.

Vedtak: Forslaget ble enstemmig vedtatt.

20.25 Interpellasjon fremmet av Elin Marie Andreassen (Frp) og Sivert Haugen Bjørnstad (Frp): «Etablering av gründerstipend i Trondheim»
Sivert Haugen Bjørnstad (FrP) forslag:
Bystyret vedtar å etablere et gründerstipend i regi av Trondheim kommune. Bystyret ber rådmannen legge frem en sak for formannskapet innen utgangen av februar 2016. I saken skal det redegjøres for stipendets størrelse, forslag til kriterier og sammensetning av jury.

Jon Gunnes sier fra talerstolen at Næringsforeningen i Trondheimsregionen må være fornøyd med bystyret i dag. Det å ha fokus på gründere blir lagt merke til. Jeg tror et slikt stipend med Trondheim kommunes navn på, er en spydspiss i forhold til å vurdere at vi skal og bør være gründerbyen i Norge. Kanskje ikke bare innenfor teknologi, men også i forhold til andre områder. Venstre støtter derfor forslaget til FrP.

Vedtak: Forslaget ble nedstemt.

20.45 Detaljregulering av Holtermanns veg 1 og 11 og deler av Veisletten allé 13
Tomten ligger langs den aksen som i det siste er omtalt som Kunnskapsaksen, som strekker seg fra Brattøra via Midtbyen til Sluppen. Tomten ligger også nært opp mot store arbeidsplasser som St. Olavs Hospital og NTNU, og inntil Holtermannsvegen og Elgesetergate som skal utvikles med høykvalitets kollektivtilbud. Planforslaget er i tråd med kommunens strategi om rett virksomhet på rett sted og høy utnyttelse ved kollektivårene.

Debatten går i om man skal tillate å bygge 7 etasjer, 11 etasjer eller 15 etasjer.

Trond Åm snakker med et glødende engasjement om at det er viktig med en god byutvikling, og at vi ikke må svikte den bydelen vi hele tiden har ønsket oss. En bydel som vi stolt kan vise frem til gjester. Vi har tillatt høyhus på Tempe, og nå vil flertallet at vi tillater høyhus på Elgeseter, stikk i strid med alle planer. Trond Åm mener sykehusområdet er et godt eksempel på god byutvikling. Trond Åm lurer på når vi skal begynne å forholde oss til de byplanene vi har vedtatt, og hva vi skal med disse hvis vi avviker fra de gang på gang.

Vi går mot en lang debatt.

Innstillingen fra Bygningsrådet er vedtatt. Det ble vedtatt at det blir tillatt å bygge 15 etasjer.

21.13 Møtet er hevet

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**