Lucie Kathrine Sunde-Eidems appell til NOAHs fakkeltog mot pels

Lucie Kathrine Sunde-Eidem
Lucie Kathrine Sunde-Eidem holdt appell for NOAHs fakkeltog mot pels., Foto: Marthe Strickert

Lørdag 14. november arrangerte NOAH fakkeltog mot pels på Torvet i Trondheim. I den forbindelse hadde bystyrerepresentant Lucie Kathrine Sunde-Eidem blitt invitert til å holde en appell. Her kan dere lese appellen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Gode dyrevenner

Av og til er det å stille opp, viktigere enn å stille ut sa dikteren Per Larsen. Og i dag er en sånn dag.

Dagen i dag er en grusom påminnelse om viktigheten av å kjempe for medfølelse og ikkevold – både overfor mennesker og dyr.

Gang på gang har dyrevernere avslørt grove brudd på dyrevernsloven i pelsdyrnæringen. Veterinærforeningen har i ti år hatt standpunkt mot pels.

Veterinærinstituttet har konkludert med at pelsdyrhold er uforenelig med god dyrevelferd. Hvis vi ikke kan stole på deres vurderinger, hvem kan vi da stole på? Det er på tide at et samlet storting sier tydelig ifra og gjør som en rekke andre Europeiske land, sett dyrevelferd foran lønnsomhet. Etter at Storbritannia vedtok å avvikle pelsdyrnæringen 2001 har flere Europeiske land fulgt etter, Kroatia, Nederland, Nord-Irland, Skottland, Sveis og Østerrike. Når skal Norge komme etter

Pelsdyrnæringen har lært oss at rovdyr pådrar seg fysiske skader ved å plasseres i små bur. En av forutsetningene for å opprettholde næringen var tamhet, men resultater har vist at tamhet har vært en lavere prioritet enn lønnsomhet og pelskvalitet.

Distriktsmessige hensyn og hensyn til landbruksnæringen er viktig og det er ikke alt vi byfolk forstår. Men i by og land bør det være en forutsetning å drive etisk næring. Vi står overfor en omstillingsutfordring i det norske arbeidslivet. Hundretusenvis av arbeidsplasser innen det som har vært en enormt viktig og stor næring for Norge, norsk olje og gass, går en ny tid i møte. Men vi skal lykkes med et grønt skifte og vi skal også lykkes med å omstille de snaue 270 årsverk innen pelsdyrnæringa. Og trenger pelsdyrbøndene hjelp til omstilling kan vi selvsagt bidra med omstillingsstøtte.

Sør-Trøndelag har fått landets første dyrepoliti, det er enormt viktig. For det går ei grense for hvordan vi kan behandle dyr i vårt samfunn.

Tiden er overmoden for å avvikle pelsdyrnæringa.

Takk

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**