Et Trygt Lokalsamfunn

Maria Serafia Fjellstad
Foto: Maria Serafia Fjellstad

Maria Serafia Fjellstad deltok i dag som varaordfører på styringsgruppemøte i Trygge Lokalsamfunn. Ildsjelene i arbeidet har gjort Harstad til et fyrtårn i skadeforebyggende arbeid.

Øystein Rørvoll fra Arbeidslaget fortalte den spennende fortellingen om sitt enkle og virksomme tiltak: Strøsandprosjektet. Det er ikke uten grunn de kalles “Lårhalsenes bestevenner”. Gjennom å kjøre ut gratis strøsand til eldre har de vist seg som nettopp det: Mens man blant brukergruppen hadde forventet fem lårhalsbrudd de siste vintrene – var det ingen å finne. Det enkle tiltaket koster lite penger, er samfunnsøkonomisk utrolig gunstig – men ikke minst gir det verdifull frisk og aktiv levetid for den enkelte eldre! Den positive nærkontakten på tvers av generasjoner er en mergevinst i prosjektet.

Varaordføreren selv trakk fram et annet prosjekt; som til nå ikke har hatt knaggen sin innenfor Trygge Lokalsamfunn – men som vel nå vil få en knagg også her. Brannstasjonens bamse Bjørnis ble med hennes sønn hjem; og gjennom bamsen og barnets grundige brannkontrollørvirksomhet ble røykvarslerbatteri byttet, brannslokkingsapparat kontrollert og brannøvelse gjennomført. God opplæring for barnet, og en kontroll også for de voksne. Et billig og effektivt tiltak – med potensiale for videreutvikling!

Også en framtidig trafikkpark i tilknytning til Blåbærhaugen sykkelpark har potensiale til å være et godt skadeforebyggende tiltak og bidra til et tryggere lokalsamfunn. Trafikken i minatyr gir mulighet for barna til å trene før de sykler ute i den virkelige trafikken; lære trafikkreglene og trene på ulike situasjoner. Det er fortsatt mange saker å jobbe for – også i fyrtårnet Harstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**