Aktiv debut for Anita Mikalsen i Omsorgsutvalget

Anita Mikalsen, medlem av helse- og omsorgsutvalget., Foto: Elise Jenssen

Helse- og omsorgsutvalget hadde i dag sitt første møte i denne perioden. Blant sakene som ble diskutert var kosthold ved sykehjemmene, etablering av småhus, etablering av dagsenter for demente og omgjøring av Sama sykehjem til kommunale boliger. Venstres nye representant i utvalget, Anita Mikalsen, fikk med det sin ilddåp som politiker, og framviste et stort engasjement og interesse for sakene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Eldrerådet ønsket å løfte fram kosthold veds ykehjemmene, og ba om at administrasjonen sørger for at de enkelte sykehjem foretar liknende undersøkelsen som er gjort i Tromsø (bl.a. Kroken), og var blant annet opptatt av å forskyve middagsserveringen én time. Anita Mikalsen kunne da orientere utvalget om tilgjengelig video(er) via Vimeo om kost og ernæring laget av Nasjonalforeningen for folkehelsen og støttet av Ekstrastiftelsen. Med disse som inspirasjon kan nytenkning bidra til bedre kosthold, og med det igjen til bedre helse!

Kommunestyret har tidligere vedtatt å oppføre småhus for å dekke boligbehovet for de med særskilt redusert boevne. Dette prosjektet har kommet noen steg videre, og utvalget fikk i dag en orientering om status. Anita Mikalsen trakk fram at det er viktig og riktig å fordele boligene rundt i byen, og unngå at de legges i en klynge. Det har vært gjort en del erfaringer med at dette kan falle uheldig ut på mange vis. Venstre kom også med innspill ift nedbrenning av gamle objekter for oppføring av småhusene; hvor Anita Mikalsen påpekte muligheten for å ha en dialog med Brannvesenet om at de kan foreta nedbrenning av byggene. Dette vil også komme tjenesten til gode på begge sider – brannvesenet trenger øvelsesobjekter, og det vil også spare kommunen for mye penger.

Det ble i møtet lagt fram ei svært god utredning om etablering av dagsenter ved Bergsodden sykehjem, samt også om temaet frivillighet i eldreomsorgen; hvordan best mulig spille på lag med de frivillige og nyttegjøre den enorme ressursen de representerer. Til tross for en svært god rapport manglet det her et et vesentlig tema: pårørendes viktige rolle. I Regjeringens plan for omsorgsfeltet 2015-2020 står det tydelig at brukernes familie og sosiale nettverk er de viktigste omsorgsaktørene ved siden av kommunen. Regjeringen har utformet en politikk som skal bidra til at pårørende blir verdsatt og synliggjort. Målet er å legge bedre til rette for at pårørende får være aktive endringsagenter til beste for sine nærmeste og for kvalitetsutvikling i tjenesten. Bare 10% av det “ubetalte” frivillige arbeidet i Norge skjer innenfor omsorgssektoren. Mikalsen viste til Ammerud Bo- og kultursenter som drives av Kirkens Bymisjon – der har de en veileder tilgjengelig som heter Nettverksarbeid i sykehjem, som de har fått midler til gjennom Ekstrastiftelsen.

Flere av sakene skal videre til behandling i Kommunestyret neste uke.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**