Behovet for et alternativ
I kveld velges John-Erik Vika (SP) til ny ordfører. Dermed gjenreises det rødgrønne samarbeidet som gikk i stykker våren 2012. Venstre mener det er behov for å bygge et ikke-sosialistisk alternativ, og at dette bør begynne allerede nå, med alternative kandidater. Slik blir det ikke.
Til kveldens møte har jeg forberedt meg på å gi en stemmeforklaring både ved valget på ordfører og varaordfører. Men slik blir det ikke. Derfor kommer dette innlegget isteden.
Det er fullt forståelig at John-Erik Vika blir ordfører i det rødgrønne samarbeidet. Det er SP som med sin fremgang ved valget berger et rødgrønt flertall, når de velger å legge sine representanter i den rødgrønne leiren. Vika er blant førstekandidatene med størst andel personstemmer blant egne velgere, og suverent flest slengere (personstemmer) fra andre partiers velgere. Vika kunne også blitt ordfører i et annet samarbeid enn det rødgrønne.
Å bygge et alternativ må begynne et sted
I og med at Vika er «opptatt» som ordførerkandidat mener Venstre at skal man bygge et alternativ frem mot neste valg må det tas utgangspunkt i de eksisterende opposisjonspartiene. Der er Høyre største parti, og Venstre har spurt om Høyre vil stille med sin gruppeleder Wenche Hoel Ulvin som motkandidat til Vika. Det har Høyre sagt nei til.
Venstre mener også at det ville vært naturlig at KrF stilte med John Granly som varaordførerkandidat opp mot Einar Madsen. Så lenge Høyre ikke er med på å stille motkandidater til Vika og Madsen, vil Venstre stemme blankt ved valgene på ordfører og varaordfører.
Hvorfor kommer ikke Venstre til å stemme på John-Erik Vika som ordfører?
Vika blir ordfører for en rødgrønn flertallskoalisjon. Venstre hadde gjerne stemt for Vika som ordfører, hvis han hadde vært ordførerkandidat for en annen koalisjon; et ikke-sosialistisk samarbeid. Nå Vika blir ordfører i et rødgrønt samarbeid der Ap er det største partiet og dermed får betydelig innflytelse i fire nye år. Da er det uaktuelt for Venstre å stemme for Vika. Det har ingenting med ham som person å gjøre, men Venstre har gått til valg på å gi Ap en pause fra makten. Det er en linje vi gikk til valg på, og som vi kommer til å fortsette å stå på.
Hvorfor kommer ikke Venstre til å stemme på Einar Madsen som varaordfører?
Som nevnt over ønsker Venstre at Arbeiderpartiet skal få en pause fra makten. Venstre har derfor lovet å ikke stemme for å innsette personer fra Arbeiderpartiet i maktposisjoner i Eidsvoll. Derfor er det uaktuelt å stemme for Einar Madsen som varaordfører.
Hva med FrP?
FrPs stilte i valgkampen med Finn Terje Tønnessen som ordførerkandidat, og FrP er nest størst blant opposisjonspartiene. Det er tre grunner til at Venstre finner det uaktuelt å stemme for Tønnessen, dersom han skulle bli foreslått som ordfører eller varaordfører:
Da det rødgrønne samarbeidet brøt sammen i 2012 kunne de ikke-sosialistiske partiene begynt å bygge et samarbeid frem mot årets valg. FrP valgte isteden å samarbeide med Ap i resten av perioden. Både om budsjett og om andre saker. I valgkampen la ikke FrP skjul på at de godt kunne tenke seg å samarbeide med Ap også de neste fire årene. Etter valget har FrP vært en del av Aps Plan B, i tilfelle forhandlinger om et nytt rødgrønt samarbeid ikke skulle føre frem. Der Venstre har ønsket å «vippe makten» og gi Ap avløsning har FrP vært mer opptatt av å sikre sin egen posisjon, om nødvendig ved å holde Ap ved makten. Venstre beklager dette.
Ingen «høyere politisk sannhet»
Det finnes ingen «høyere politisk sannhet» om hva som er bra for Eidsvoll, bare partiene legger bort programmene sine og samarbeider. Politikk handler om ulike verdier, ulike mål, ulike virkemidler – og ulike prioriteringer. Dette kommer til syne i partienes programmer og budsjettforslag.
Venstre respekterer at de rødgrønne har funnet sammen igjen, selv om vi mener de begynner i feil ende; å fordele verv og posisjoner. Man burde først bli enige om hvilken politikk som skal føres, og informere om dette. Vi regner likevel med at det blir en annen åpenhetskultur med Vika som ordfører. Derfor ser vi frem til at det rødgrønne flertallet forteller hvilken politikk de er blitt enige om for Eidsvoll – når de først blir enige.
Les EUBs artikkel fra det konstituerende møtet i kommunestyret her.
Innlegget er også lagt ut på Lesernes EUB