Innlegg: God idé av Øberg – dårlig synderegister

Aps Hans Arvid Øberg har tatt til orde for at Eidsvoll bør innføre et eget åpenhetsreglement. Knut Bakkehaug synes det er en god ide, men lurer i dette innlegget på hvorfor ikke Øberg har foreslått dette i løpet av de foregående fire årene. Han tar også for seg Aps dårlige synderegister på åpenhetsfronten i Eidsvoll.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

God idé av Øberg – dårlig synderegister

I sitt innlegg Behov for organisatoriske endringer i Eidsvoll i EUB 06.10 kommer Aps Hans A. Øberg med en god idé; et åpenhetsregister – etter mønster fra Lillesand kommune. Jeg har lest Lillesand kommunes reglement, som ble vedtatt for 10 år siden, og det ser bra ut. Kommunen har også fått attest for å være den mest åpne i Agder. Dette er noe Eidsvoll også burde sette seg som mål.

Likevel er det noe som skurrer. Hans A. Øberg var i forrige periode (2011 – 2015) også representant og tidvis gruppeleder for det største partiet i kommunestyret. Han har hatt alle muligheter til å ta dette opp med sin partikollega, ordfører Einar Madsen. Jeg kan ikke huske å ha sett noe slikt forslag fra Øberg, men kanskje det er min hukommelse som er dårlig.

Arbeiderpartiet i Eidsvoll har ikke akkurat utpreget seg som forkjemper for åpenhet i kommunen. La meg nevne tre konkrete eksempler:

Venstre har gjennom de fire siste årene gjentatte ganger foreslått TV-overføring/livestreaming av møter i alle folkevalgte organer i kommunen, for å øke innbyggernes innsyn i og åpenhet rundt politiske prosesser og vedtak. Et forslag som først ble vedtatt, og det ble bevilget penger til (riktignok kun for kommunestyret). Men så ble bevilgningen strøket. Av Ap, Høyre og FrP. Hvor var Øberg da?

Venstre har foreslått at kontrollutvalgets virksomhet skal være mer tilgjengelig via kommunens egen nettside og elektroniske møtekalender. Også dette forslaget ble først vedtatt, før flertallet i kommunestyret gjorde helomvending. Kontrollutvalgets innkallelser, sakslister, sakspapirer og referater ligger på en felles nettside for kontrollutvalgene på Romerike. Det var datateknisk for vanskelig å ha denne informasjonen på kommunens egen nettside. Venstre har også tatt opp det store fraværet fra møtene i kontrollutvalget, og også at ledervervet i kontrollutvalget bør innehas av opposisjonen. Jeg kan ikke huske at Øberg har ønsket åpenhet om disse temaene.

Det tredje eksempelet gjelder Finansutvalget. Et utvalg der bare de tre største partiene er medlemmer, og møter administrasjonen. Innkallelser og referater foreligger, men inneholder knapt noe som helst av informasjon. Også dette utvalget bør føre ordentlige referater, og ha saksdokumenter – fremfor å basere seg på muntlige orienteringer. Aller helst bør dette utvalget legges ned.

Jeg kunne også ta med at Venstre flere ganger har tatt opp måten verbalforslagene til budsjettet behandles på. Måten det skjer på gjør at den reelle politiske støtten til enkeltforslag ikke kommer til uttrykk gjennom avstemninger. En siste sak jeg vil nevne er at protokollene fra møtene i folkevalgte organer ikke viser hvilke partier som har stemt for de ulike forslagene. Det står bare stemmetall. Begge disse to siste eksemplene burde også være en del av åpenheten om det politiske arbeidet i Eidsvoll.

Slik Venstre en gang fremmet felles interpellasjon med Høyre om TV-overføring/livestreaming av møter i alle folkevalgte organer i kommunen, lager jeg gjerne en felles interpellasjon med Hans A. Øberg om et eget åpenhetsreglement for Eidsvoll etter mønster fra Lillesand kommune. Et slikt reglement vil være en start, men alle de tiltakene jeg har nevnt over bør også gjennomføres – i åpenhetens navn.

Knut Bakkehaug, leder Eidsvoll Venstre

kommunestyrerepresentant

Innlegget er også publisert på Lesernes EUB

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**