Det har vært en spennende og ærefull oppgave å være leder for Moss kommunes utvalg for skole, oppvekst og kultur i denne valgperioden. Vi har fått gjort mye men det ligger store oppgaver foran oss.
Venstre og styringsflertallet har prioritert mer til skole og kultur. En god økonomisk styring har etter hvert gitt oss større handlingsrom. Venstre vil fortsatt følge den linja.
Jeg er mest fornøyd med vedtaket om ny Hoppern skole – og noen planer. Det høres lite interessant ut med planer, men det er helt nødvendig for å kunne gjennomføre det vi prioriterer og for at det skal vare over tid. Jeg vil konsentrere meg om to planer og det som følger av dem: strategisk skoleplan og helhetlig kulturplan.
Venstre har vært pådriver for å få utviklet kommunens skoleplan til en helhetlig strategiplan. Det gikk vi til valg på og det er gjennomført. Den beskriver hvilke satsinger Mosseskolen skal gjøre de neste årene, hvorfor og hva som er målsettingen med det.
Vi har gjennomført årlige skolekonferanser, etter forslag fra Venstre, hvor bystyret sammen med elever, lærere, rektorer og foreldre har diskutert ulike prioriteringer og viktige satsinger. Et resultat av dette er at rektor nå har en ledergruppe med ulike administrative funksjoner slik at lærerne kan være lærere og konsentrere seg mer om undervisningen. Et annet resultat er innføring av antimobbeprogrammet, Olweus, hvor Moss er først i landet til å ta det i bruk for alle. Derfor er skolekonferansen en viktig arena for å utvikle Mosseskolen sammen, noe Venstre vil prioritere.
Nå skal vi oppdatere IKT-planen for skolen og vi må gjøre et tilsvarende helhetlig grep. Vi vil avklare hvilke elektroniske hjelpemidler elevene og lærerne trenger og hvordan disse skal brukes. Lærerne må ha riktig kompetanse slik at elevene gis best mulig læring. Det inkluderer tilstrekkelig utdanning, noe vi har satset mye på. Aldri før har Moss sendt så mange lærere på etter- og videreutdanning. Og vi sender ikke bare realfaglærere, men også lærere i andre fag. Det er viktig å se helheten i skolen.
Moss har blitt en realfagskommune og vil søke på å få programmering som valgfag. Venstre mener vi skal se på andres erfaring og deres bruk av verktøy som praktisk undervisning, videoundervisning og nettbrett. Elevene skal kunne lære lettere og bedre ut fra et variert pedagogisk tilbud, noe som vil bidra til å redusere frafallet i skolen. Rådgiverne må få enda mer kunnskap og samarbeide enda bedre med de videregående skolene. Skolehelsetjenesten skal styrkes, ikke bare med helsesøstre, men også med psykolog og andre yrkesgrupper. Lærerne skal i størst mulig grad være lærere mens andre skal ta seg av resten.
Venstre gikk også til valg på å utvikle en helhetlig kulturplan, noe styringsflertallet ble enig om. Den beskriver ulike satsinger som vi vil følge opp i årene framover. Noen av dem har vi allerede vedtatt, som regionalt kulturhus og støtteordning til ulike kulturaktører.
Venstre og styringsflertallet har bestemt å innføre fast driftsstøtte til større kulturinstitusjoner og -tiltak som NonStop-festivalen, House of Foundation og Arena (Moss menighets «kulturhus») i handlingsplanen som kommer neste år. I dag får de støtte over utvalgets konto for søknader. Nå skal dette komme fast i tillegg.
Vi har i perioden også fulgt opp vedtaket om regionalt kulturhus på Parkteatret/Samfunnshuset og vedtatt at det skal stå ferdig innen 2019. Dit er det bare tiden og veien. Dessverre har Rødt og Ap løpt fra det enstemmige vedtaket i fjor og vil nå vurdere å flytte deler av kulturhuset til Verket. Dermed står hele prosjektet i fare dersom de vinner valget.
Venstre har garantert for vedtakene om regionalt kulturhus og ny Hoppern skole om vi får beholde vår posisjon. Vil du la oss få fortsette det gode arbeidet innen skole og kultur? Godt valg.
Sindre Westerlund Mork (V)
utvalgsleder for skole, oppvekst og kultur