Terningen er kastet!

Foto: Marius Netten Skeie

Da nærmer valgdagen seg med stormskritt, og jeg tror alle i Tinn er spente på utfallet.

Vi har opplevd store forandringer i Tinn i løpet av de siste fire årene. Noen har vært negative, slik som nedleggelsen av sykehuset, mens andre har vært positive, slik som den nye verdensarvstatusen. Nå gjelder det å ta utgangspunkt i det vi har her i dag, og se hvordan vi kan utnytte vår skaperkraft for å skape bærekraftige lokalsamfunn her i Tinn.

Venstre samarbeider med regjeringen på nasjonalt plan, og klarer å få gjennomslag i viktige saker. Venstre med stortingets miljø- og energikomité, Ola Elvestuen i spissen, var sentrale i arbeidet med å redusere elavgiften for datasentre, noe som tilrettelegger for en økt satsing på grønn datalagring i Tinn.

Venstre er partiet som i praksis nå har stoppet regjeringens forslag om å fjerne eiendomsskatten på industri, noe som ville ha ført til et inntektstap for Tinn kommune med 3,5 millioner kroner i året. Bakgrunnen for dette er at en slik endring ville ha ført til et dramatisk inntektstap over kort tid for mange av landets kommuner.

Venstre er partiet som sto i bresjen for å innføre gratis kjernetid i barnehage for 4- og 5-åringer for familier med lav inntekt. Dette er et viktig tiltak for de som er vanskeligst stilt økonomisk i landet vårt, og effekten er tydelig allerede i dag, flere barn fra familier med lav inntekt går nå i barnehagen.

Og Venstre fikk gjennomslag for en asylbarnavtale, som i mye større grad tar hensyn til barnas behov enn det man så under den rødgrønne regjeringen.

Men dette er først og fremst et lokalvalg, og Tinn Venstre ønsker å bidra til å gi gode tjenester til kommunens innbyggere og til å skape en vekstkultur her i kommunen. Apropos kultur, Tinn kommune har ingenting å skjemmes over på det området, vi ligger faktisk på 20-plass på Norsk kulturindeks 2014! Dette må synliggjøres og taes vare på!

Men livet er ikke bare en dans på røde roser, ei heller lokalpolitikken. Tinn kommune har tradisjon for å bruke mye penger på drift. Av kommunens budsjett på 705,7 millioner kroner, så går 634,5 millioner til drift, og 71,2 millioner til investeringer. Samtidig så ser vi at kommunen mister inntekter pga blant annet befolkningsnedgang og en ujevn demografi, og at vi sliter med høyt kostnadsnivå på de tjenestene kommunene produserer, og derfor så vedtok et nærmest samlet kommunestyre, inkludert Tinn Venstre, betydelige kutt i årene fremover. Og det er problematisk når man vet at folk både har krav på de lovpålagte tjenestene kommunen skal tilby, og at man også ser behov for opprustning av både skoler, barnehager og sykehjem. Hvis man ikke tør å tenke i nye baner i forhold til hvordan man strukturer tilbudet av disse tjenestene, så vil disse kuttene gå ut over brukerne, dvs elevene på skolene, barna i barnehagen og de gamle på sykehjemmet, for vi har bare de pengene vi har, og de kan også bare brukes én gang.

Derfor har Tinn Venstre tatt initiativ til å utrede en ny skolestruktur som har som mål å samle det offentlige skoletilbudet i Tinn til to barne- og ungdomsskoler. Gjør man dette, så frigjør man på sikt drift og vedlikehold av bygningsmasse, og man samler administrasjon og ledelse, slik at man har gode forutsetninger for å skape både en god og rimelig administrasjon og ledelse i skolen. Dette gjør at man kan satse på å skaffe Tinnskolene gode lærere også i fremtiden, og at skolene snarest mulig kan gjennomføre en sårt trengt IKT-satsing!

Én av mine hjertesaker er det lokale integreringsarbeidet. Vi står nå ovenfor en ekstraordinær flyktningekrise, som Norge bør og skal være en sentral bidragsyter til å være med på å gi bistand til. Vi i Tinn Venstre vil bidra til at kommunen kan ta i mot flere Syria-flyktninger, men vi ser også at det kreves mer enn den entusiasmen og hjertevarmen nordmenn nå viser, når vi skal utforme integreringspolitikk i det lange løp. Vi må finne lokale løsninger som kan bidra til å bistå i den akutte situasjonen vi ser i dag, men man trenger å sette dette i sammenheng med et langsiktig perspektiv, flyktningene skal tross alt kunne bo her livet ut hvis de ønsker det!

Derfor skal vi utforme en god integreringsplan, som skal sørge for en god og aktiv integreringspolitikk som tar sikte på å hjelpe flyktninger ut i utdannelse og arbeid. Dette krever god språklig og kulturell kompetanse i voksenopplæringen, barnehage, skole og helse. Da er også viktig å komme i hug at vi har en stor andel flyktninger fra Afrika som bor i klynger i billige og forfalne leilighetskomplekser på Rjukan, og som sliter med å integrere seg i lokalsamfunnet vårt. Vi må ikke glemme flyktningene vi allerede har tatt i mot når vi skal finne ut hvordan vi kan bistå for å hjelpe syrere på flukt! En riktig måte å starte på er å bosette flyktningene vi tar i mot rundt i hele kommunen, slik at flyktningene både kan og må integrere seg i lokalsamfunnet vårt.

Jeg og Tinn Venstre tok initiativ til å få på plass en temadag om flyktninger og asylanter i kommunestyret våren 2015. Frem til da, så kan man trygt si at man hadde noen integeringstjenester, men ingen integreringspolitikk i Tinn kommune. Nå legges flyktninger inn som egen post i helseplanen, NAV styrkes med én stilling i flyktningtjenesten, og man har fått en større bevisstgjøring om det å være en god bosettingskommune for flyktninger. Jeg nevnte entusiasme og hjertevarme tidligere, og det er en forutsetning for å kunne ta i mot folk i nød. Uten entusiasme og hjertevarme er det heller ingen folkevilje, og måten man balanserer antall opp mot kapasitet er helt vesentlig for å kunne opprettholde og skape langvarig entusiasme og hjertevarme for flyktningene man tar i mot. Derfor er det nå viktig å utarbeide en integreringsplan som kan gi oss svar på hvordan vi best mulig kan integrere de vi tar i mot, med de ressursene vi har muligheter til å stille med.

Valget i Tinn er nå mer åpent enn i manns minne, og kanskje nettopp derfor så kan en stemme til Venstre kanskje være det viktigste bidraget man kan gjøre for å skape en god og balansert politikk i kommunen vår de neste fire årene. Samarbeider vi med venstresiden, så skal vi trekke politikken inn mot sentrum. Samarbeider vi med Høyre, så skal vi trekke politikken i retning Venstre, og samarbeider vi med de andre sentrumsalternativene, så trekker vi politikken i en mer liberal retning. En stemme til Venstre er en stemme til et godt tverrpolitisk samarbeid i Tinn de neste fire årene!

Jeg er ikke din ordførerkandidat, men jeg ber om tillit for å være din kommunestyrerepresentant sammen med vårt dyktige lag med erfarne politikere i Tinn Venstre de neste fire årene. Og stemmer du ikke Venstre, så vil jeg gjerne at du gir meg en slenger på lista! Godt valg!

Med liberal hilsen,
Marius Netten Skeie
nestleder og 2. kandidat, Tinn Venstre
[email protected]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**