Vil sikre Allhuset og gjøre det til Fontenehus

Foto: Cathrine Dokken

Allhuset i Gjøvik er en møteplass for personer som har psykiske helseutfordringer, føler seg ensomme og de som er helt eller delvis utenfor arbeidslivet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

– Dette er et svært viktig tilbud, men som hvert år trues av nedskjæringer og at brukerne må overta driften selv. Nå må vi trygge tilbudet og heller satse mer, sier Gjøvik Venstres toppkandidat Christin Guldahl Madsen.

Vil gjøre Allhuset til Fontenehus
Madsen viser til at flere Fontenehus er en satsing som Venstre har gått i bresjen for og fått gjennomslag for i budsjettforhandlinger med regjeringen de to siste årene.
– Venstres ambisjon er at det skal være minst ett Fontenehus i hvert fylke. Oppland er ett av fylkene som ikke har Fontenehus. Nå kan vi gå foran med Allhuset i Gjøvik og sikre driften med statlig tilskudd, sier Madsen. Bare i 2015 ble bevilgningene til drift og nye Fontenehus økt med 10 mill kr som en følge av Venstres budsjettforhandlinger med H, Frp og Krf og er nå til sammen 23 mill kr årlig.

Hva er Fontenehus?
Fontenehusmodellen er en internasjonalt anerkjent rehabiliteringsmodell, basert på humanistiske verdier. Fontenehusene bidrar til at mennesker med psykiske helseproblemer får arbeids- og samfunnsmessig tilhørighet. – Gjennom likeverdig deltakelse i kjøkkendrift, kontordrift, støttearbeid overfor hverandre, planlegging av aktiviteter og samarbeid med ulike aktører bidrar brukerne selv i egen rehabilitering, med oppfølging fra ansatte, sier Madsen.

Arbeid som metode
I tillegg til å være et fellesskap, driver også Fontenehuset arbeidsformidling for personer som har eller har hatt en psykisk lidelse og bedrifter som vil ansette personer med en slik bakgrunn.
– Kontakten med arbeids- og næringslivet er en viktig del av et Fontenehuset. De ansatte der har en særlig viktig rolle i dette arbeidet, med å vurdere hvilke parter som passer sammen og med å gi støtte til både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Sosialt entreprenørskap
I tillegg til å være møteplass og treningsarena for arbeid, kommer også Fontenehusene opp med ideer og lokale løsninger til kommuner, NAV og bedrifter hvor systemet svikter eller hvor ting kan gjøres bedre. – Her kan brukerne av tjenestene få være med på å gjøre dårlige erfaringer til nyttig utviklingsarbeid, avslutter Madsen.

Mer om Fontehus her: http://fontenehus.no/

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**