Felles regler for mobilbruk i Rissaskolene

Stefan Hansen
Rissa Venstres førstekandidat - Stefan Hansen, Foto: Anne Jorid Gullbrekken

Venstres ordførerkandidat i Rissa Stefan Hansen ønsker strengere regler for mobilbruk i skolen og mener kommunen bør innføre bruk av mobilhotell på alle skolene.

Brukt på riktig måte, kan nettbrett og mobiler være nyttige verktøy i undervisningen. Det kan imidlertid lett bli forstyrrende elementer som ødelegger for læring. Derfor er det viktig at skolene har tydelige regler for mobilbruk i timene, og at det er læreren som bestemmer når mobiltelefonen kan brukes i undervisningen.

Stefan Hansen
Rissa Venstres førstekandidat – Stefan Hansen

Slik det er i dag er det opp til hver enkelt skole hvordan man håndterer mobil i skolen. Dette gjør at regler håndheves ulikt og at det til tider er en utstrakt bruk av mobiltelefoner i timer og i friminutt.

Digital mobbing er et økende problem og vi vet at mange unge i dag, kvier seg for å dusje etter f. eks gym, i redsel for å bli tatt bilde av. En undersøkelse gjennomført i Norge viser at 13 % av barn i alderen 9-16 år har opplevd at noen har vært slemme med eller mobbet dem på internett eller via mobil i løpet av det siste året. http://www.medietilsynet.no/barn-og-medier/barn-og-medier-undersokelsene/

Jeg ønsker at kommunen skal være en foregangskommune når det gjelder å bekjempe digital mobbing.

 

– Hadde kommunen innført en felles regel om mobiltelefon i skolen, ville vi fått en enklere håndheving og en tryggere og mer sosial hverdag for elevene, forklarer Stefan videre.

Mobilhotell for elevene bør innføres, slik at elevene som må ha med telefon på skolen, kan låse den inn der. Da kan en også bruke telefonen som verktøy i undervisningen når det er aktuelt.

Mobiltelefonen tar mye oppmerksomhet bort fra undervisning og annet arbeid. Mange elever sliter med dårlig konsentrasjon i timene, og det blir verre av at de blir distrahert av mobiltelefonen. Elevene forteller at kommer det inn en tekstmelding blir de nysgjerrige og må undersøke hva som står der.

Forskning viser også at i mobilfrie skoler scorer elevene bedre på eksamen enn i skoler der mobilbruk er tillatt. I tillegg så man at det var de elevene som slet mest som hadde størst forbedring, faktisk dobbel så stor som gjennomsnittselevene.

http://cep.lse.ac.uk/pubs/download/dp1350.pdf

Hvis man i tillegg får fordeler ved at elevene blir mer sosiale og kommuniserer ansikt til ansikt blir dette veldig bra, mener Stefan.

Ørland ungdomsskole innførte før det nye skoleåret nye regler for mobilbruk. Her har de tatt i bruk mobilhotell, som er et skap hvor elevene må legge inn mobilen når de kommer på skolen.

Jeg vil ta initiativ til at Rissa kommune følger Ørland ungdomsskoles eksempel og ser på muligheten for å få inn slike regler i ordensreglementet i Rissaskolene, avslutter Stefan Hansen, ordførerkandidat for Rissa Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**