Venstre og eiendomsskatt

Carola Karl Urvik, ordførerkandidat, Foto: privat

La det ikke være noen tvil: Venstre er mot eiendomsskatt!

På valgomaten er Venstre likevel det eneste partiet som vil innføre eiendomsskatt for alle. Hvordan henger dette sammen?

Kommunale tjenester innen skole, helse og omsorg skal finansieres, og når kostnadene ikke dekkes av rammeoverføringene fra staten må tjenestene finansieres på andre måter. Eiendomsskatt i Vefsn har geografiske inndelinger som etter hvert, med blant annet etablering av nye hus, har ført til en større urettferdighet på enkelte steder. Eksempelvis finnes det gater i Kulstadlia hvor den ene siden betaler eiendomsskatt, mens den andre siden slipper. På Andås betaler folk, men ikke i Marka. Hvor ligger logikken?

Under kommunens økonomiplanbehandling oktober 2014 fremmet Ap, Sp og SV forslag om å fjerne bunnfradraget, noe som i praksis betyr en tilnærmet dobling av eiendomsskatt innenfor gamle bygrenser fra 1980 tallet. Forslaget ble vedtatt i budsjettet for 2015. Vi i Venstre ville ikke lenger være med på denne urettferdige fordelingen og fremla derfor forslag i egen økonomiplan om at grensene skulle oppheves og byrden fordeles mellom alle eiendommene i kommunen.

Selv om Venstre er i mot eiendomsskatt, mener vi at når det først er innført, så skal det være likt for alle innbyggerne i hele kommunen fordi alle, ikke bare noen, huseiere mottar kommunale tilbud innen skole, helse og omsorg. Og her skiller vi oss fra andre partier som bare snakker om å avskaffe eiendomsskatt, men går for en fortsatt urettferdig skattelegging i Vefsn.

Vefsn Venstre er slett ikke fornøyd med at eiendommer skattelegges, og vil jobbe på sikt med å redusere, helst avskaffe eiendomsskatt i kommunen. Men så lenge det er flertall for å beholde eiendomsskatten, og den økonomiske situasjonen er som den er, vil vi holde fast på at den skal gjelde likt for alle.

Venstre er kjent for å vil føre en ansvarlig økonomisk politikk der vi søker etter rettferdige løsninger. Er det ikke nettopp det fellesskapsløsninger handler om?

Carola Karl Urvik, ordførerkandidat for Venstre i Vefsn

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**