Tenke globalt – handle lokalt

Uttrykket har sin opprinnelse fra FNs miljøkonferansen i Rio i 1992, ledet av Gro Harlem Brundtland. Et av målene var å etablere lokale handlingsplaner for å engasjere hele befolkningen i miljøsaker. Venstre ønsker at klima- og miljøsaken må prioriteres på det lokale handlingsnivået. Dette er en viktig prioritering, da «Globale klimaendringer og tap av biologisk mangfold er blant de største truslene menneskeheten har stått overfor.» (FN)

I følge Climate Action Tracker vil en oppvarming på 3 grader få katastrofale konsekvenser. Blant annet vil verdens matproduksjon reduseres med opptil 35 prosent, havnivået vil stige med en meter, det vil bli 30-50 prosent mindre vann i sørlige Afrika og middelhavsområdet, mens regnskogen i Amazonas kollapser og både den arktiske tundraen, Grønland og polene smelter. Dette vil ifølge klimamodeller kunne skje innen 2100 dersom vi ikke endrer vårt utslipp av klimagasser. Men allerede nå er det globale klimaet blitt varmere og noe av det vi kan merke er mer ekstremvær, endrede forhold for planter og dyr med konsekvenser for matproduksjon og tap av nøkkelarter i vårt økosystem. Det som skjer globalt, vil også gi ringvirkninger til vårt lokale samfunn, og vi må være med å ta vår del av ansvaret. Hver eneste dag tar vi valg som har konsekvenser for miljøet. Venstre vil gjøre det enklere og mer lønnsomt å ta de valgene som er best for natur, miljø og klima.

Klimaet blir varmere fordi vi ikke klarer å holde oss innenfor klimamålene som er satt. Det er derfor nødvendig med en «vekkelse» for å få ned utslippet av klimagasser. I tillegg til å jobbe for reduksjon av utslippet, må vi forberede oss på endrede klimaforhold. Vi må bla. forberede infrastrukturen på mer ekstremvær og flere naturskader, vi må være forberedt på at matforsyningen fra andre land kan synke, at vi må tilpasse landbruket vårt til ett endret klima, og at vi må kunne ta imot klimaflyktninger.

Klimahensyn må tas inn i utviklingen av planer og strategier innen jordbruk, vannforvaltning, skogforvaltning, energi, helse, utdanning og kunnskap og i kulturminnevernet. Rauma kommune har hatt en ambisiøs energi- og klimaplan for perioden 2010-2014 med fokus på å redusere utslipp av klimagass og redusere energibruken. Planen har mål både for kommunal drift, næringsliv og private. Det skal bli spennende og se hva planen har bidratt til når den evalueres og revideres. Det er også spennende å følge et innovativt næringsmiljø i kommunen som bidrar med å finne løsninger som sparer ressurser og energi.

Venstre mener at Rauma kommune skal ha en aktiv miljøpolitikk som bidrar til en bærekraftig utvikling. Vi mener at det er viktig med økt fokus på utfordringer som klimaendring, tap av biologisk mangfold, forurensing og ressursknapphet også lokalt. Det må være prioritert å stimulere til et grønt skifte lokalt. Vi mener det er viktig å ta vare på våre kulturminner for fremtiden.

Venstre vil:

  • Ta lokalt ansvar for å redusere utslipp av klimagasser.
  • Jobbe for bedre kildesortering av avfall.
  • Redusere bruken av miljøgifter i daglig drift til et minimum.
  • Inspirere til at flest mulig av kommunens sine enheter miljøsertifiseres.
  • Ha tiltak for å ta vare på det biologiske mangfoldet.
  • Fremme klimavennlige valg i hverdagen.
  • Ha et større engasjement for, og utarbeide en plan for kulturminnevern.

Les mer om Rauma Venstre sine mål for miljøet i vårt program på www.rauma.www.venstre.no

En bærekraftig miljø- og klimapolitikk er en forutsetning for at vi skal ha et velferdssamfunn slik vi kjenner det også i fremtiden.

Godt valg!

Hilde Mjelva, 2. Kandidat Rauma Venstre

Publisert i Åndalsnes Avis 10.9.2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**