Sentrumsplan for et grønnere og mer levende Harstad

Kommunestyregruppa for 2015 - 2019. Maria Serafia Fjellstad, Jan Fjellstad, Even Aronsen og Lena Bratsberg, Foto: Martin Kaarby

Harstad sentrums tre fremste fortrinn er nærhet til naturen, nærhet til havet og et kompakt bysentrum. Dette er fortrinn vi skal utvikle og ta vare på.

Harstad Venstre ønsker et grønnere sentrum med tilgang til sollys, ren luft, grøntarealer og utsyn til havet. Harstad Venstre ønsker et levende sentrum med folk i gatene, butikkvinduer for handel på gateplan, og møter mellom mennesker på vei mellom gjøremål. Sentrumsplanen er et viktig redskap på vei dit.

Junivedtaket fra Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet forverrer mulighetene for å nå de målene. Gjennom en gigantutfylling vil Harstads estetiske fortrinn måtte vike for nytt areal kun ment å skape inntekt for flere kaimeter – midt i et sentrum som allerede har nesten hundre mål ledig areal.

Byer som lykkes, kjenner sin historie, setter folk først og prioriterer å legge til rette for mange og varierte steder hvor innbyggerne kan møtes. Harstad Venstre mener fortetting er et viktig virkemiddel for å oppnå et levende sentrum. En smidig kollektivtrasé gjennom sentrum bidrar til mer bruk av bussen, og med det et grønnere sentrum. Et sentrum som oppnår målsetningene i Harstadpakken. Det ønsker vi at vår sentrumsplan skal legge til rette for.

Må justere kursen
Når stemmene er talt opp 14.september og et nytt flertall i kommunestyret deler våre mål, vil vi kunne justere kursen. Junivedtaket basert på Havnas forslag med ny trafikkløsning sett i kombinasjon med innsigelsen fra Statens Vegvesen, vil medføre utsettelse av planarbeidet. Junivedtaket vil kreve mer tid for å løse innsigelsene og mer tid fordi forslag ikke har vært på høring. Et vedtak om å utrede i tråd med kommuneadministrasjonens forslag (som bevarer pirstrukturene, kontakten mellom hav og by og fortetting som prinsipp) vil gi fortgang i arbeidet. Man kommer raskere i gang med de sikre elementene i sentrumsplanen; omlegging av kollektivsystemet, ny fremtidsrettet gateterminal for bussene og relokalisering av Norlines godshåndtering til Seljestad. En bærekraftig, arealeffektiv og fremtidsrettet byutvikling.

Et vedtak om å utrede i tråd med kommuneadministrasjonens forslag vil gi mulighet for å bringe inn visjoner og idéer fra skissen Lille Venezia, som stadig flere harstadværinger har fått øynene opp for.

Neste fase: Å realisere
Deretter kommer en ny – og faktisk viktigere – fase. Sentrumsplanen skal ikke bli et dokument begravd i ei skuff, den skal også realiseres. Det innebærer et samarbeid og et arbeid med private aktører, med gårdeiere, med ulike offentlige myndigheter og internt i kommunen. Venstre har derfor foreslått en prosjektstilling for fullføring/realisering av sentrumsplanen.
Junivedtaket fra Høyre, FrP og Senterpartiet prioriterer biler og betong og fjerner byens hjerte fra sjøen. Slik Venstre ser det, kan ikke dette vedtaket bli stående, og vi vil bidra til at det havnestyrebaserte vedtaket i kommunestyret blir gjort om ved første anledning etter valget.

Av Maria Serafia Fjellstad, ordførerkandidat for Harstad Venstre og Jan Fjellstad, andrekandidat for Harstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**