Kandidatens egenmelding: #3 – Marius W Rønnevik

Marius W. Rønnevik
Foto: OWAA

Marius W. Rønnevik

Hvorfor jeg ble politiker: Jeg engasjerte meg i Unge Venstre fordi jeg som ung var interessert i politikk. Jeg startet engasjementet i studentpolitikken, og valgte Unge Venstre fordi jeg var opptatt av liberale verdier. Jeg var nok betydelig mer liberalistisk den gang enn nå, av typen som syntes Ayn Rand var inspirerende, men det vokser man (heldigvis) av seg med årene, og jeg er nå betydelig mer sosialliberal og har lagt liberalismen på hylla.

Hva jeg ønsker å forandre: Det katastrofale vedtaket om firefelts motorvei i Karmsundgata som vil dele byen i to. Dette må omgjøres straks etter valget. Kuttene i Haugesundskolen må reverseres så snart som mulig. Skole og barnehage er de viktigste institusjonene for en kommune. Det er her man legger til rette for et godt liv og for at alle barn skal ha like muligheter for å lykkes. Kommunens klimaplan: Vi må ha mer forpliktende mål.

Hva jeg vil bevare: Haugesunds unike arkitektur. Trehusbebyggelsen i sentrum og historien om sjøfartsbyen Haugesund. Vibrandsøy som et rekreasjonsområde i sentrum. Her trenger vi båt så snart som mulig. I tillegg vil jeg bevare byens grøntområder. Sammenhengende grøntbelter, men også små «hundremeterskoger» i bydelene og nabolag.

Hva jeg liker best i min kommune: Nærheten til havet. Haugesund sentrum. Byheiene. Vibrandsøy. Festiviteten. Haugesund Billedgalleri. Biblioteket.

Hva jeg liker minst i min kommune: Den økonomiske sitasjonen i kommunen. Kutt i Haugesundskolen. Disse bør reverseres så snart som mulig. Haugesunderes avhengighet til bilen. Vi må legge til rett for et liv der folk kan velge bort bilen til fordel for sykkel og kollektivtransport. Den lave kollektivandelen. At vi fortsatt har personer som er bostedsløse. Fattigdom blant barn.

En politiker jeg har ekstra stor respekt for: Barack Obama. Han har tatt på alvor problemet med de store sosiale og økonomiske forskjellene i USA. Han er den første afroamerikanske presidenten og det i seg selv er verdt en hyllest gitt de sosiale forskjellene mellom svarte og hvite som fortsatt forekommer i landet.

Skulle jeg byttet parti, måtte det vært til: Jeg tror ikke jeg kunne byttet parti. Da jeg ved forrige valg stod på listen til Venstre samtidig som jeg på det øyeblikket jobbet i London uttalte ordfører Petter Steen jr. at «I og med at Rønnevik jobber med internasjonal shipping, kan vi ikke se bort fra at han kommer hjem som Høyre-mann». Der tok han grundig feil. Jeg er nok mer radikal enn jeg er konservativ og mer sosial enn de blå–blå.

Hva jeg holder ellers helst på med: Med en jobb som tar mye tid og en hobby som lokalpolitikk, prioriterer jeg å vœre sammen med familien min resten av tiden. Men jeg liker å lese og ser gjerne på gode TV-serier. Akkurat nå ser jeg og Ann-Helén på serien True Detective.

Jeg leser: For øyeblikket leser jeg Dr. Faustus av Thomas Mann etter at Frank Kongshavn, redaktør i Haugesundnytt, anbefalte denne boken til meg. Ellers har jeg en murstein av en bok liggende halvlest: Thomas Picketty, Kapitalen i det 21. århundret. Boken har visstnok tatt over for Knausgård-serien som den boken som flest har startet på, men ikke fullført. Jeg håper å ikke gå inn i den statistikken. Neste bok jeg har lyst å lese, er Finn Skårderuds Uro. Hans behandlingsmetoder som psykolog har vœrt mye diskutert i media i det siste, så det hadde vært interessant å lese denne boken som handler om det moderne «jeg-et».

Innen kultur og idrett bryr jeg meg mest om: Jeg har engasjert meg sterkt for at Haugesund Teater skal få husleiestøtte over statsbudsjettet. Det er det eneste regionteateret uten egne prøvelokaler. Jeg synes de kulturelle grunninstitusjonene er viktige å satse på: Bibliotek, kino, teater og Billedgalleriet. Innenfor idrett er det viktig at breddeidrett prioriteres, og jeg er også opptatt av å stimulere den uorganiserte idretten, også kalt lek.

Jeg vil sende en blomst til: Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet, for at de sendte redningsskøyta !Peter Henry Von Koss» til Middelhavet for å hjelpe båtflyktninger.

Dette provoserer meg: Forutinntatte holdninger og overforenklinger av komplekse temaer. Å ta lett på store globale utfordringer som klimaendringer og mennesker på flukt.

Dette er jeg stolt av: Familien min.

Sommerens høydepunkt: Da jeg giftet meg med Ann-Helén. En veldig fin feiring på Haugesund Billedgalleri som toppet seg med en fest på Vibrandsøy med gode venner utover kvelden og de sene nattetimer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**