Venstres satsinger i Røyken

Røyken Venstre 2015, valgkamp, Foto: Christian Behrens
I dagens RHA oppsummerer Røyken Venstre hvordan vi vil utvikle kommunen vår de kommende årene, og hvilke løsninger vi har i saker som kollektivtilbud, strandsone, skole, hjelp til flyktninger og eldreomsorg. Spørsmålene ble stilt av avisen.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Er det tettsteder i kommunen ditt parti vil prioritere foran andre med tanke på utvikling i kommende periode, f.eks. Spikkestad eller Slemmestad?
Nei. Røyken Venstre vil følge opp allerede vedtatte prosjekter i kommunal regi, og nye tiltak vil bli vurdert etter behov – ikke geografi.

 

Hva skal dere gjøre for å få et bedre kollektivtilbud i Røyken, og er båtforbindelse viktig?

Venstres viktigste sak er å bedre samferdselstilbudet i Røyken. Ved å opprette et eget samferdselsutvalg i kommunen skal vi få større trykk bak arbeidet for et bedret buss-, tog- og båttilbud. Venstre ønsker at Røyken skal inn i Ruter og ut av Brakar fordi vi mener at Ruter kan gi et bedre kollektivtilbud til hele kommunen om Røyken er medeier i selskapet. Venstre anser båt som en sentral del av fremtidens kollektivtilbud i kommunen, og vi jobber for at det etableres elferger på Oslofjorden. Venstre vil jobbe for at Spikkestadbanen får tilbake direktetoget, at Hallenskog stasjon opprettholdes inntil ny stasjon ”Kjekstadmarka.”

Hva vil ditt parti gjøre for å bedre veistandarden i og til kommunen?

Mange av veiene som brukes mest, og med størst behov, er fylkesveier som Røyken kommune er avhengig av at blir prioritert av Statens Vegvesen og Buskerud fylkeskommune – eksempelvis Sundbyveien, Bøveien, Slemmestadveien med flere. Med et eget samferdselsutvalg i Røyken bør det bli mulig å ha en tettere oppfølging av fylke og stat, samtidig som kommunens egne veier også vil få et større fokus.

Er dere for bro eller tunnel til kryssing av Oslofjorden, og hvorfor?

Venstre er for en bro over Oslofjorden. Vi mener at en broforbindelse med jernbane, gang og –sykkelvei fra Hvitsten over til Hurumhalvøya ved nord for Filtvet, samt en krysning over Drammensfjorden videre til Vestfold vil være det mest fremtidsrettede alternativ. Man får da mulighet til å kjøre gods via bane, og man kan skape en «Ring 4» med kollektivforbindelse til Oslo-regionen. En bro vil være mye mer trafikksikker og driftssikker enn tunnel, det vil forbedre fremkommeligheten til og fra Hurumhalvøya betydelig, og i tillegg vil det gi vesentlig lavere klimagassutslipp. Nytt tunnel-løp vil være like bratt, trafikkfarlig og brannfarlig som eksisterende løp og dermed et dårlig alternativ for innbyggerne våre.

Hva vil dere prioritere av skole, helse eller vei i neste periode?

Vi prioriterer helse og skole.

Hva vil ditt parti gjøre for kommunens eldre i neste periode?

Røyken Venstre skal bygge flere boliger tilrettelagt for eldre, for eksempel omsorgsboliger. Dessuten skal vi bruke midler på å sikre en god nok og kvalitativ høy bemanning i pleie- og omsorg og bruke mer velferdsteknologi og hjemmetjenester slik at eldre kan bo hjemme så lenge de selv ønsker. Venstre skal jobbe for at kommunen skaper nye møteplasser og kulturtilbud for eldre, og legge til rette for at eldre kan bidra frivillig i kommunen, f.eks. i barnehager, SFO og som flyktninghjelp.

Hva mener ditt parti om skolehelsetjenesten i kommunen?

Venstre mener at skolehelsetjenesten ikke er god nok slik den er i dag. Derfor jobbet vi hardt for å øke antall helsesøster stillinger i årets budsjett, og vi fikk gjennomslag for 4 nye stillinger i 2015/2016. Likevel er dette ikke nok siden Røyken ligger langt unna nasjonale anbefalinger for helsesøster-dekning. Vi skal fortsatt jobbe for at mer penger brukes på flere stillinger i skolehelsetjenesten.

Hva mener ditt parti om innføring av eiendomsskatt?

Venstre er imot innføring av eiendomsskatt.

Hvordan stiller partiet seg til opprustning av Torvbråten og Sydskogen skoler?

Venstre vil endre dagens skolestruktur ved å slå sammen Torvbråten og Sydskogen skoler, og bygge en helt ny skole for Bødalen. Begge skoler har store rehabiliteringsbehov, og det er lite sannsynlig at Røyken kommune kan prioritere å rehabilitere begge skoler i kommende periode.

Hvordan stiller ditt parti seg til kommunesammenslåing?

Røyken Venstre støtter opp om kommunereformen og mener at innbyggerne våre kan få enda bedre tjenester om kommunen vår blir større. Aktuelle kommuner for en sammenslåing er Hurum og Asker.

Hvor viktig er satsing på kultur for ditt parti?

Et bredt tilbud av ulike kulturaktiviteter er viktig for både unge, voksne og eldre i Røyken, enten det er musikk, idrett, friluftsliv eller annet. På samme måte som baner og haller er viktig for idrett, stier og løyper er for friluftsliv så er scene og akustikk viktig for musikk og forestillinger. Og for alle gruppene er kommunens tilrettelegging en viktig premiss. Derfor er det viktig for Venstre at kommunen er en dyktig tilrettelegger for frivilligheten som i dag skaper de fleste tilbudene.

Hvilket tjenesteområdet er forsømt i de fire siste årene

Strandsonevern og opprydding av stengsler i strandsonen er forsømt.

Er ditt parti bekymret for kommunens gjeldsgrad?

Ja. Venstre er bekymret for økende gjeld, særlig den delen som er knyttet til fremtidige pensjonsutgifter som på grunn av regnskapsregler per i dag er usikker. Gjeld knyttet til bygg og investeringer er mer forutsigbart, og i stor grad med bundet rente, og dermed lettere å planlegge for enn hva som er tilfelle med pensjon.

Hvor mange flyktninger bør Røyken ta imot hvert år?

Venstre vil at Røyken kommune skal være en god kommune også for innbyggere med bakgrunn fra andre land enn Norge. Som en kommune med gode ressurser må vi ta vår del av ansvaret for mennesker fra de hardest rammede land i verden. Det betyr at Røyken bør ta imot flere av de flyktningene som UDI ber om at blir bosatt. Venstre vil jobbe for at flyktninger integreres raskere og at de raskt kommer ut i jobb. Formannskapet er enig i dette og vedtok i mai i år at Røyken skal ta imot 13 syriske flyktninger i år. Neste år skal kommunen bosette ytterligere 17. Dette kommer i tillegg til vedtaket om å bosette 20 flyktninger både i 2015 og 2016.

Hvordan kan Røyken tiltrekke seg flere næringsaktører?

Bedre samferdselstilbudet slik at det blir lettere for bedrifter å etablere seg i kommunen, og for innbyggerne å komme seg til/fra skole, jobb og fritidsaktiviteter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**