Harstad må stille opp

Foto: Venstre

Flyktningsituasjonen i Syria, Middelhavet og deler av Europa opprører oss. Ikke siden andre verdenskrig har det vært så mange mennesker på flukt i vår del av verden. Norge har et ansvar for å bidra. Vi har et ansvar for å hjelpe til. Både her hjemme, i andre land i Europa og i nærområdene. Harstad Venstre vil at Harstad skal delta i dugnaden. Varaordfører Jan Fjellstad løftet fram behovet for kartlegging av aktuelle boliger i dagens Formannskapsmøte.

På nasjonalt basis har Venstre tatt til ordet for et hastemøte. Venstre oppfatter avtalen om antall kvoteflyktninger som en bunnplanke for innsatsen vår, og mener man nå må se på også andre tiltak. Eksempler på tiltak Venstre har nevnt er:
Økt innsats for å hjelpe i nærområdet.
Være med på en felles byrdefordeling i EU – en felles europeisk dugnad.
Behandle asylsøknader fra Helles og Italia her i Norge, etter avtale med landene.
Framskynde mottak av de flyktningene fra Syria som vi har forpliktet oss til i 2016 og 2017 og om nødvendig utvide totalantallet.
Økte midler til det norske mottaksapparatet.
Sende et nytt skip til Middelhavet.
Vri EØS-midler og bistandsmidler til Europas sørkyst.
Opprette flykningsentre i Nord-Afrika i samarbeid med de aktuelle land.
Sende Norge til EUs krisemøte, der vi må sørge for at de som virkelig trenger det, finner en trygg vei til Europa og at det etableres en byrdefordeling mellom de ulike land.

Lokalt er det viktig å komme på banen for å sikre de som kommer et sted å være. Venstre løftet i dagens Formannskapsmøte inn behovet for å kartlegge boligsituasjonen gjennom en gjennomgang av kommunens boligmasse, og henvendelse til aktuelle boligeiere i kommunen. Varaordfører Jan Fjellstad nevnte her særskilt ledig boligmasse hos UNN og som før i debatten også nevnt, Åsegarden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**