Bygningsvern er byutvikling

Trond Svandal, Tommy Ødegaard

Vern er også utvikling. Bygningsvern har lenge vært et hett tema i byutviklingsdebatter i Fredrikstad, som i landet ellers. Et argument som ofte brukes er at bygningsvernet, ikke minst i bysentra, hindrer utviklingen av en moderne by. Hvis ikke større bygninger som gir mer profitt pr kvadratmeter for lov å reises vil byen stagnere. Jeg er ikke imot utvikling eller fortetting, men jeg mener vi skal være varsomme i historiske bykjerner. Vi kan nemlig ikke tillate fortetting overalt og ukritisk. Da risikerer vi for uoverskuelig fremtid å ødelegge fundamentale verdier ved en bys sentrum.
Fredrikstad er en by med lang og rik historie, og en by med en bygningsmasse som gjenspeiler den. Noen steder forvalter vi en helt unik kulturarv som Gamlebyen og Vaterland og miljøene rundt festningsbyen. Flere saker de siste årene har fått stor oppmerksomhet, som Vaterland-utbyggingen og rivningen av Spinneriet. Her ble kulturminnevernet ofret for kortsiktig profitt i boligmarkedet. Men på vestsiden er det også en bygnings- og kulturarv som ennå preger bydelen og som jeg mener vi er forpliktet til å ta godt vare på for senere generasjoner.

Den gamle Forstaden har empirebygninger, en fantastisk jugendbebyggelse, hele trehusbydeler i sveitserstil, og til og ganske så flotte modernistiske bygg fra etterkrigstiden. De beriker byen, skaper historiske byrom og gir det særpreget som gjør Fredrikstad til akkurat den byen den er. Dette har stor verdi for byen og er med på å gjøre oss stolte av den. Men eldre bydeler er alltid under press og vi må ha et gjennomtenkt syn på vernet av dem.
Sentrum har også store områder som kan bebygges og gjøres til spennende og moderne bydeler. Det kanskje fremste eksempelet er det gamle FMV-området. Transformasjonen av verftsområdet er allerede i gang, og med gode byutviklingsgrep kan vi skape en spennende, moderne og miljøsmart bydel. Her har vi så store utviklingsmuligheter at kan romme en stor befolkningsøkning og næringsarealer som er viktige for byen. Dette er også fortetting av sentrum, men en fortetting som ikke bør bli påtrengende og ødeleggende for historiske bydeler på nordsiden av elva.

Byutvikling handler om å ta valg. Jeg mener vi skal ha et moderne og levende sentrum samtidig som vi verner godt om de historiske kvalitetene som ennå finnes i Fredrikstad. Dette behøver ikke å være en motsetning. Men vi må våge å gi rom til de gamle bygningene og gi dem forrang. Press om rivning og utbygging er stort. Hvis endringer må skje må kravene til god arkitektur og tilpasning til historiske bygningsmiljøer være høye. Vi må ha tydelige og klare planer som setter vern i fokus i visse områder, og gir rom for nybygging og nytenkning i andre områder.

Jeg er overbevist om at vi gir Fredrikstad ytterligere verdi som levende bysentrum ved å verne og til og med fremheve de historiske kvalitetene vi har i sentrum. God arkitektur, gode byrom og historisk forankring i det du omgir deg med i byen, gir byen ekstra dybde. Næringsliv, handel, kaféer og liv er noe vi ønsker oss i byen, da må vi også ha bygninger og byrom vi trives i. Vi har flere eksempler på dårlige byrom og dårlig arkitektur. Det fremhever ikke lysten til å oppholde seg der.
Jeg mener at vern av gjenværende historiske bygningsmiljøer i sentrum er en av de viktigste oppgavene vi som politikere i planutvalg og bystyre har i byutviklingen. Vi må la noen områder av sentrum få beholde og utnytte sin historiske kvalitet og verdi, og la andre områder få vokse i takt med det moderne.
B
ygningsvern og bevaring av Fredrikstads særpreg var min vei inn i politikken. Venstres standpunkt gjennom mange år førte meg dit, og jeg mener fremdeles Venstre er en garantist for at bygningsvern og vern av viktige bymiljøer blir satt på dagorden i det politiske liv i Fredrikstad.

Trond Svandal
Ordførerkandidat, Fredrikstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**