Debatt med tema Eldrepolitikk

Pensjonistforeningen inviterte til debatt på temaet Eldrepolitikk på Aktivitetssenteret i kveld. Aktivitetssenteret var fullsatt med lydhøre og engasjerte tilhørere, med et flertall over pensjonsalder. Pensjonistforeningens Fredd Gerhardsen utfordret politikerne til å tenke bredt når temaet var Eldrepolitikk, og møteleder Bengt Simonsen var los gjennom debatten. Her er Venstres Maria Serafia Fjellstads innledning:

Jeg innleder ofte med å fortelle hvorfor jeg stemmer Venstre. Venstre har i mer enn 130 år basert politikk på en sosialliberal ideologi. Venstre kombinerer med det frihet for den enkelte med ansvar for hverandre. Professor i sammenlignende politikk Stein Kuhnle uttalte i 2011 at “Om Arbeiderpartiet, Høyre eller Venstre hadde søkt om “patent” på den norske velferdsmodellen, ville ingen av dem fått søknaden godkjent”. Den er nemlig et kompromiss og en konsensus, som blant annet Venstre kan være stolte av å ha bidratt til å kjempe frem.

De fleste har det godt i Norge, men når vi rammes av sykdom, når vi står uten jobb eller når vi nærmer oss slutten av livet, skal vi alltid føle oss trygge på at vi blir sett og får hjelp og omsorg. Og det er når vi er på vårt mest sårbare at vi har størst behov for å bli sett som den vi er, ikke som del av en gruppe. Derfor vil Venstre bygge en moderne velferdsstat som tar imot deg med nærhet, omsorg og interesse, i stedet for byråkrati, køer og uforståelige skjemaer.

Retten til å bestemme over egen hverdag er ikke noe du skal miste når du bli gammel. Trygghet skal ikke gå på bekostning av verdighet, og alle skal møtes med et fleksibelt tilbud som fanger opp ulike ønsker og behov. Derfor vil Harstad Venstre arbeide for at det tilbys et vidt spekter av pleie- og omsorgstjenester i kommunen. Harstad Venstre hadde i vårt forrige program en konkret målsetning om å lykkes å få på plass Bergsodden sykehjem med 72 plasser. Det er vi svært fornøyde med at vi tverrpolitisk fikk til.

Harstad Venstre er positive til grunntankene bak Samhandlingsreformen med styrking av primærhelsetjenesten, desentralisering av oppgaver og fokus på forebygging. Harstad Venstre vil arbeide aktivt for at reformen blir et faktisk gode. Harstad Venstre har i kommunestyret de siste årene vært partiet som alltid fronter forebyggende helsearbeid. Å investere i framtida betyr vunnet funksjon, vunne leveår, vunnet helse, og kan også bety reduserte kostnader i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Harstad Venstre har i foregående periode hatt interpellasjon om Hverdagsrehabilitering, som deretter sparket i gang både et forprosjekt og nå et pilotprosjekt. Hverdagsrehabilitering er enkelt forklart når man tilbyr trening i hjemmet i en tidsavgrenset fase med mål om å opprettholde og styrke funksjon, og med dette også utsette funksjonsfall. Essensen er å endre fokus fra pleie og hjelp, til støtte i å utnytte egne ressurser og egen deltakelse i hverdagssituasjoner. Eldre mennesker har ønsker om å klare seg selv og delta i samfunnet, så sant ikke sykdom og store funksjonstap setter begrensning. Derfor er hverdagsrehabilitering et solid bidrag til velferd, mestring og verdighet. Nå vil vi videreutvikle ”Hverdagsrehabilitering” fra pilotprosjekt til drift.

Harstad Venstre har også kjempet for, og lyktes med, utvidelse av dagsentertilbudet for demente ved Stangnes sykehjem. Vi har tatt opp, berørt, og etterhvert fått til igangsettelse av demensteam.

Venstre er opptatt av at nødvendig helsehjelp bør gis nært der folk bor. Venstre mener at å opprettholde kvaliteten på det offentlige helsetilbudet i folks nærmiljø er den viktigste sikkerheten mot privatisering og klasseskiller i helsesektoren. Harstad sykehus er et godt og velrenommert lokalsykehus, og det ønsker Venstre også for framtida. Et godt lokalsykehus gir trygghet.
Bruk av private tjenester kan være en avlastning av det offentlige, men dersom det gis full frislipp med fritt behandlingsvalg tror Venstre det vil medføre prioritering av de enkle og ufarlige lidelser, framfor sammensatte og komplekse; og der pengene rår settes ikke folk først.

For Venstre er velferdssamfunnet mer enn velferdsstaten. Offentlige velferdstjenester kan aldri erstatte nærhet og omsorg i frivillige fellesskap, familie og nærmiljø. Vi har i dag debatten her på Aktivitetssenteret. Det er jeg veldig glad for! Det å skape aktivitet og sosiale møteplasser er noe av det viktigste vi kan gjøre for eldres fysiske og psykiske helse. Vi har derfor programfestet at vi vil arbeide for eldres hverdagstilbud i form av aktivitetssentrene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**