Med frivilligheten i fokus!

Foto: Lars Erik G. Degvold

Gjennom forskning har en beregnet verdien av den frivillige innsatsen i Norge. Dette viser at verdien av frivillig innsats i snitt utgjør kr. 20 000,- pr. innbygger”. (Morgendagens omsorg – St. meld 29). For Østre Toten kommune med ca 15 000 innbyggere vil dette bety at den totale innsatsen av frivillige utgjør ca 300 mill kroner! Så hva vil da Østre Toten med frivilligheten som skaper så mye verdi, både i kr og ikke minst helse?

«Østre Toten kommune har lange tradisjoner for å samarbeide med frivilligheten, det gjelder både med lag/organisasjoner og frivillige enkeltpersoner. Motivasjonen for å tilrettelegge for frivillig arbeid er først og fremst at dette er et viktig supplement til kommunale tjenester. Det representerer et svært viktig bidrag til folkehelsearbeidet, gir sosiale arenaer, forebygger ensomhet, og bidrar til samhold og trivsel i kommunen. Kommunen skal være en tydelig og forutsigbar samarbeidspartner som kan verdsette det frivillige bidraget, men som samtidig har kunnskap om frivillighetens utfordringer og begrensinger med hensyn til hvilke oppdrag de kan påta seg.» Dette er et utdrag fra frivilligmeldingen som er laget for Østre Toten kommune. Venstre mener at nøkkelordet her er å være en tilrettelegger.

For å bygge kulturer må man ha systemer som bygger opp under. På Østre Toten har vi en kultur for frivillighet, men strukturen som skal støtte opp under flere av enkeltpersonene og lag / foreningene er i kommunal regi, må styrkes. Vi har et musikkråd og et idrettsråd, men frivilligheten består også av mange mindre aktører. Meldingen peker på å vurdere behovet for en frivilligkoordinator som en katalysator og koordinator for å utløse mer frivillighet og bedre samarbeid mellom kommune og frivillighet.

Venstre vil bidra til at egnede lokaler for Frivillighetssentalens virksomhet kan stilles til disposisjon. Det pekes på at lokalene bør legge til rette for at sentralen kan bli et naturlig samlingspunkt for enkeltpersoner, og lag / foreninger, og være synlige i lokalsamfunnet. For å gjøre seg mer tilgjengelig må man være mer synlig. Lena sentrum har forandret seg det siste året og videre planer for å utvide parkområdet foreligger. Finnes det da noe mer egnet sted å «lokalisere» frivilligheten enn på Godshuset og Stasjonsbygget? Dette er bygg som Østre Toten kommune eier og har ansvaret for. Østre Toten Venstre ønsker å omdøpe disse til «Frivillighetens hus». Et sted hvor flere frivillige, enten som enkeltpersoner eller som lag / foreninger kan møtes og dra nytte av hverandre. Et slikt løft vil være med å skape aktivitet i Lena sentrum, noe som flere etterlyser. En opprusting av byggene må skje som et samarbeid mellom Østre Toten kommune, frivilligheten og næringslivet. Den videre driften derimot må være et kommunalt ansvar.

Videre vil Venstre tydeliggjøre kommunen sitt koordineringsansvar ved å omdefinere oppgaver i administrasjonen som skal være ansvarlige for følge opp den frivillige aktiviteten som skjer rundt om i kommunen, med spesielt fokus på enkeltpersonene og de mindre lag / foreningene. Hvis man vil noe med frivilligheten, så må man vise det. Dette vil Venstre jobbe for!

Dag Løken, Tone Møller og Eirik Aspaas.
Listekandidater, Østre Toten Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**