Med Venstre på vei mot gratis barnehage

– Et gratis SFO-tilbud med høy kvalitet kan være både en løsning på tidsklemma mange opplever, og det vil være et viktig tilbud for å utjevne sosiale forskjeller, skriver Abid Q. Raja, Foto:Stock photo © yollopuki"
Barnehagen er viktig for inkludering og utvikling av barna våre. Dermed er den også viktig for foreldrene, familiene og for samfunnet som helhet.
Det er godt kjent at barn som har gått i barnehage får bedre språk og gjør det bedre på skolen, flere av dem fullfører videregående og flere tar høyere utdanning. Samtidig vet vi at det er barn av foreldre med lav utdannelse og lav lønn som benytter barnehagen minst. I tillegg er det bare 75 % av minoritetsspråklige barn som går i barnehagen, i følge SSB. For mange er kostnaden et hinder. Dette er nasjonale tall, lite tyder på at bildet i Skien er annerledes.
Derfor må barnehageprisene være så lave at de ikke er et relevant argument for om barn skal i barnehage eller ikke. Det kan nok være andre argumenter som gjør at noen foreldre vil vente lenger med å ha barna i barnehage, men økonomi skal ikke være et hinder for noen. Derfor mener Venstre at barnehagen må bli gratis for alle. Kanskje ikke over natta, men i løpet av noen år. Og vi må starte med de eldste barna slik at de blir best mulig forberedt til skolen.
Et godt og rimelig barnehagetilbud er ett av de viktigste tiltakene for å utjevne sosiale forskjeller i samfunnet. Det er Skien Venstre opptatt av. Derfor er vi svært glad for at fra 1. august er det hos oss som i alle andre norske kommuner: Familier med barn på fire eller fem år med lav inntekt har fått rett til 20 timer i uken med gratis barnehage. I disse dager søker familier om å få ta del en slik ordning.
Ordningen kom på plass etter at Venstre fikk gjennomslag i forhandlingen om statsbudsjettet for at det ble satt av 51 millioner til gratis kjernetid for 4 og 5-åringer i lavinntektsfamilier. Det vil si at alle familier med barn på 4 eller 5 år som har enn inntekt under 405.000 kroner, skal få 20 timer i uken med gratis barnehage. Bedre anvendelse av 50 millioner kan man knapt finne.
Den 1.mai ble det også innført en viktig moderasjonsordning for lavinntektsfamilier. Moderasjonsordningen skal sikre at ingen familier betaler mer enn seks prosent av inntekten sin for en barnehageplass. Dette er en ordning som gjør barnehagen billigere for alle familier med lav inntekt. Jo mindre en familie tjener, jo mindre betaler de for å ha barn i barnehagen. Moderasjonsordningen er også et resultat av budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Venstre og Kristelige Folkeparti.
Det er viktig for Venstre å nå de som trenger barnehage aller mest. Skien Venstre vil jobbe for at disse ordningene kan bli ytterligere utvidet i årene som kommer. Det gjelder både ordningen med gratis kjernetid og den omtalte moderasjonsordningen som gir lavere barnehagepris for familier med dårlig råd.

 

Kenneth Berg Signy Gjærum

Kenneth Berg og Signy Gjærum
Listekandidater for Skien Venstre
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**