La oss bli tatt av sykkelvinden

Foto: Joke Verwaard

Det blåser en sykkelvind over Nord-Norge. Når Thor syklet først over målstreken på Sama, og når Harstadpakken serverer 30 kilometer gang- og sykkelfelt, tilbys harstadværingene et vindu hvor vi kan sikre mer bruk av sykkel for fysisk aktivitet og for miljøet.

Harstad Venstre ønsker et grønnere sentrum og en bred satsing på forebygging. Sykkelen er en nøkkel for å oppnå begge disse målene. Transportøkonomisk institutt har beregnet at dersom 100 000 flere sykler til jobb, vil samfunnet spare 3 milliarder kroner i året. Hverdagens transportetapper er også en gyllen mulighet for fysisk aktivitet, og tilrettelegging for bruk av sykkel kan spare inn individ- og samfunnskostnader knyttet til uhelse. Harstad Venstre vil arbeide for flere sykkelveier i et sammenhengende veinett, og gjennom å etablere sykkelstativer ved alle busstopp gjøre det enda enklere å velge kollektive løsninger.

Treningsarena

Tidlig krøkes som god krok skal bli, og det har flere kommuner tatt innover seg. I tillegg til å tilrettelegge for flere trygge skoleveier med gode sykkelveier bør også barn og unge ifølge Nasjonal Transportplan tilbys god trafikkopplæring. Gjennom trafikkparker med trafikkbildet i miniatyr kan barn og unge tilbys en trygg treningsarena. I Lenvik kommune har man fått fylkeskommunale midler til å utvikle en slik trafikkpark, på Eberg i Trondheim er trafikkparken en attraksjon som har vist bedre kunnskap om trafikkregler hos de elevene som har benyttet seg av tilbudet.

Sykkelbyen

Harstad Venstre er imponert over engasjementet og initiativet fra Harstad Cykleklubb, og deres planer om en trafikkpark i tilknytning til anlegget deres i Blåbærhaugen ønskes hjertelig velkommen. En trafikkpark i Blåbærhaugen føyer seg inn som en selvsagt del av bildet vi har av Harstad som Trygt Lokalsamfunn. Venstre vil se til Tromsø og skape et tilsvarende prosjekt som ”Sykkelbyen Tromsø” også i Harstad.

Det blåser en sykkelvind over Harstad. Harstad Venstre ønsker flere sykkelveier, sykkelstativ ved alle busstopp og en trafikkpark tilknyttet Blåbærhaugen sykkelpark.

Av Maria Serafia Fjellstad, Ordførerkandidat for Harstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**