Kommunereform svar II
Viser til SP Jan Lutdals innlegg i Frostingen 27. august. Skal forsøke å besvare så kort og konsist som mulig.
Spørsmålet som Lutdal reiser, er spørsmålet alle vi politikere må finne ut av. Vil vi få bedre eller dårligere tjenester og mer eller mindre lokaldemokrati ved en kommunesammenslåing?
Som kjent har ikke Frosta Venstre konkludert ift kommunesammenslåing. Men vi føler oss sikre på en sak: Skal vi bevege oss fremover, er det lurt å se fremover. Ikke kun skue bakover.
Argumentasjonen Jan Lutdal som representant for Frosta SP fører i sitt innlegg er i stor grad basert på «det som har vært» og lite fremover-skuende. Det overrasker at Frosta SP, som tradisjonelt har representert en yrkesgruppe (bøndene) som i all hovedsak har vært og er nyskapende, fremoverskuende og ikke minst innehavere av en voldsom viljestyrke, – ikke en gang stiller spørsmålstegn ved hvordan vi skal organisere Frostasamfunnet de neste 30-50 årene.
Vi vet at folketallsutviklingen går i retning av at Frosta vil ha opp mot 3500 innbyggere om 25 år. Det vil ha en innvirkning på blant annet tjenestene Frosta kommune skal tilby innbyggerne.
Vi i Frosta Venstre tenker det kan være lurt å løfte frem noen spørsmål, før vi bestemmer oss innen juni 2016.
Spørsmål som for eksempel:
Kommunestrukturen vi har i dag ble laget for å løse utfordringer vi hadde på 1960-tallet, dagens kommuner har langt flere oppgaver, utfordringer, innbyggere med høyere forventninger osv. Hvordan skal vi forberede Frosta kommune på disse utfordringene de neste ti-årene? Gjør vi det best ved å stå som egen kommune og eventuelt kjøpe tjenester fra andre kommuner?
Vi vet at vi som innbyggere stadig stiller større krav til de tjenestene vi får fra kommunen. Har vi nok kapasitet til å bygge opp nødvendig fagkompetanse og fagmiljø slik at vi får gode nok tjenester i fremtiden?
Vi vet at man blant annet på grunn av kapasitetsmangel har måtte ty til interkommunale samarbeidsløsninger. Dette kan mange ganger være bra, men det svekker lokaldemokratiet. Hvis Frosta kommune består som egen kommune, vil vi være i stand til å begrense bruken av interkommunale samarbeidsløsninger slik at vi ikke svekker lokaldemokratiet ytterligere?
Vi vet at ca 430 personer pendler ut av Frosta kommune hver dag for å komme til og fra jobb. Nesten helt jevnt fordelt på å kjøre nordover og sørover. Samsvarer da dagens kommunegrense hos oss på Frosta med arbeidsmarkedsregionen?
Lutdal referer til Opinion sin brukerundersøkelse som viser at Frosta kommune er på 6. plass i Nord-Trøndelag målt etter hvor fornøyd vi frostinger er med de kommunale tjenestene. Det er fantastisk bra. Men det er «gamle nyheter». For å sitere en ikke ukjent fotballtrener Nils Arne Eggen: de viktigste kampene er de vi ikke har spilt. Klarer vi å beholde samme brukertilfredshet med 3500 innbyggere, og med enda strengere krav på tjenestene samt at kommunene får ansvaret for enda flere oppgaver? Klarer vi ikke det så hjelper det svært lite å si at «nei, men i 2015 så var vi skikkelig god på kommunale tjenester i Frosta kommune».
Vi i Frosta Venstre er ydmyke nok til å innrømme at konklusjon rundt sammenslåing til en stor-kommune, eller at Frosta skal bestå som egen kommune er et alt for komplisert spørsmål til å lande på et klart JA eller NEI så langt. Men vi vet at vi må finne svar på disse spørsmålene, så kan vi bruke de svarene til hjelp til en eventuell slutning.
Stig Morten Skjæran, ordførerkandidat Frosta Venstre