Kulturfornekterne

Foto: Kristiansund Venstre

Kristiansund og Nordmøre trenger sårt vekstimpulsen som ligger i et kulturelt kraftsenter midt i byen, sier Odd W. Williamsen, listekandidat, og argumenterer her for nytt kulturhus..

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

FrP vil bygge et nytt rådhus, KrF vil fikse alle fortau først, Høyre vil bygge et lite operahus uten museum, for det er det så lenge siden vi hadde her i byen, at det har vi glemt hva er.

Saken er så enkel som dette: Kristiansund og Nordmøre trenger sårt vekstimpulsen som ligger i et kulturelt kraftsenter midt i byen. Det er mye billigere å bygge et felles hus, enn 4 – 5 enkeltbygg. Vi trenger en operasal for å videreutvilkle byens unike musikkteater-tradisjoner med røtter tilbake til 1805. Vi trenger et helårsåpent kulturhistorisk museum med topp faste utstillinger og plass til å ta imot vandreutstillinger, til glede for skolebarn, turister og alle som bor her. Vi trenger et bibliotek som tilfredsstiller statens normer og som kan bli vårt eget litteraturhus. Og vi vil ha en blomstrende kommunal kulturskole som syder av liv og røre og ikke gjemmes bort på et bakrom uti Lasken. Selvsagt skulle vi også ha hatt en permanent høgskole i sentrum, inkludert studentboliger i Tollåsenga. Da ville det blitt liv i gatene!

Klart vi har råd! Stat og fylke betaler det meste, fordi opera og museum teller som nasjonale kulturbygg. Resten koster ikke mer å bygge og drive enn alle andre kommunale bygg vi stadig ser poppe opp, med de nye skolene i spissen. Byen har bygd mange nye idrettsanlegg de siste årene, uten at noen har reagert på økonomien i prosjektene. Venstre er glad for alt dette. Det handler om vilje. Kristiansund har nylig gjennomlevd en vekstperiode med kommunale inntekter vi aldri tidligere har sett maken til. Mens resten av verden måtte tåle lavkonjunkturer, gikk inntektene til himmels her hos oss, takket være oljen. Men kommunen skuslet bort den gyldne sjansen til å bygge noe helt nytt og fremtidsrettet og brukte i stedet pengene på svømmehall, kai og fotball, Når det var mulig å finne penger til ei ny Storkai svært få virkelig trenger, hvordan kan det da være så umulig å finne penger til et kulturaktivitetshus? Det siste tiåret og kanskje også det neste, blir et svart kapittel når Byhistoria skal skrives: perioden uten visjoner, da vi lot sjansene gå ifra oss.

Det er ikke for seint! Stem Venstre, for vi gir oss ikke før nyhuset står der!

Odd W. Williamsen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**