Befolkningsvekst er en indikator på at man er en attraktiv kommune og bør derfor også være et næringspolitisk mål. Vekst i folketallet vil kunne påvirke nyetableringer positivt, og nyetableringer gir optimisme og etableringslyst hos andre.
Brønnøy har vært gjennom en periode der befolkningsveksten har vært positiv, mens den nå ser ut for å flate ut og tendere i negativ retning. Vi påvirkes av verden rundt oss med tøffe lønnsomhetskrav, og det berører også bedrifter og arbeidsplasser lokalt. Næringslivet lokalt kjennetegnes av mange små bedrifter og noen få store. Også Brønnøysundregistrene, som regnes som en hjørnesteinsbedrift, er inne i omstillingsprosess og det er lengre mellom nyansettelsene. I en tid med omstilling må vi tenke alternativt og se nye muligheter.
Gründervirksomhet i Brønnøy eksisterer, men det er også langt mellom hver gang vi hører om noen som har startet egen bedrift. Men det siste året har vi registrert at Brønnøysundregistrene har vært aktiv aktør for å sette fokus på å starte egen bedrift, i samarbeid med offentlige etater og privat næringsliv. Flott tiltak! Og vi ser at en av byens banker bidrar både økonomisk og med egen kompetanse til «Ungt entreprenørskap» i videregående skole. Dette er gledelig. Også Brønnøy kommune må komme mer aktivt på banen og invitere til samspill mellom kommunen og næringslivet og stimulere til nyetableringer og utvikling av de bedriftene vi allerede har.
Brønnøy Venstre vil fremme tiltak som gjør veien til nyetablering enklere. Vi vil etablere et godt mottaksapparat i kommunen som tar imot alle næringshenvendelser med bred veiledningskompetanse, samarbeider godt med nabokommuner, Innovasjon Norge, Fylkeskommunen og andre næringsaktører regionalt. Det samme mottaksapparatet skal også ha oversikt over tilgjengelige og egnede næringsarealer for så å legge til rette for dette. Et eget næringsstyre skal jobbe aktivt for å utvikle samspillet mellom kommunens næringsavdeling og næringslivet i kommunen og regionen for øvrig. Midler fra virkemiddelapparatet skal i større grad blir kanalisert via kommunen ut til gründere og bedrifter. Saksbehandlingstiden skal ned.
Disse tiltakene alene tilsier at vi må ha en styrking av den kommunale næringsavdelingen, både i rutiner og kompetanse. Dette skal løses i samarbeid med kommuneadministrasjonen.
Brønnøy Venstres program legger vekt på tiltak som stimulerer til bolyst og aktivitet. Vi ønsker å styrke samarbeidet mellom kommunen og frivillig sektor og vi vil at Brønnøy kommune fortsatt skal være en aktiv støttespiller til arrangementer. I næringsutviklingsøyemed er dette svært viktig. Vi har i flere år sett at arrangement i regi av frivillige organsasjoner, har vokst seg større og bedre og bidratt til at næringslivet, spesielt handels- og servicenæringen anser disse arrangementene som svært betydningsfulle. Dette er også svært viktig å vise til når vi skal markedsføre Sør-Helgeland som attraktiv bo- og arbeidsregion.
På Venstres liste finner vi kandidater som er klar for å ta oppgaven med å styrke næringsarbeidet i kommunen og som har bevist gjennom mye frivillig arbeid at vi kan fremme bolyst! Bruk stemmeretten. Godt valg!
Liv-Astrid Bang, Ketil Ingebrigtsen, Kine Laumann og Johnny W. Lorentzen
Listekandidater, Brønnøy Venstre
Innlegget stod på trykk i Brønnøysunds Avis tirsdag 1. september 2015.