Matproduksjon og jordvern i Skien

Foto: Atle Rui

Skien Venstre vil være en garantist for et sterkt og effektivt jordvern i Skien. Det vil vi være for å sikre matproduksjon og verdiskapning i landbruket, men også for å sikre grønne lunger og kulturlandskap.

Norge produserer i dag mindre enn halvparten av maten vi spiser, og dyrket mark er blitt bygget ned i et forrykende tempo. Bare de siste 20 årene har vi bygd ned arealer tilsvarende nesten 50000 fotballbaner. Skien Venstre har over år ment at dette mønsteret må stoppes. Derfor støtter vi strenge retningslinjer i arealpolitikken.

Norsk matproduksjon må opprettholdes. Vi vil ha norskprodusert mat og et distriktsNorge som utvikles positivt. Norge har en ønsket befolkningsvekst. Det er av flere grunner svært usolidarisk å basere seg på andre lands arealer for matproduksjon. Det svekker bl a vår egen evne til matproduksjon og matberedskap, ikke minst med tanke på hendelser som kan forhindre en slik import.

Norske bønder er klare for å produsere mer mat for kommende generasjoner. Da må man legge til rette for gode rammebetingelser for våre bønder og da trengs hvert eneste dekar med matjord.

Skien Venstre går til valg på blant annet følgende punkter for et levende landbruk:

  • Være en garantist for et sterkt jordvern
  • Å iverksette ordninger med opparbeidelse av ny dyrkbar jord som erstatning for tapt matjord, blant annet via et nydyrkingsfond som kan bygges opp ved at det betales en avgift for å bygge ned landbruksjord blant annet ved veiframføringer.
  • Støtte omlegging til andelsgårder, fellesfjøs og andre former for felles / samordnet drift av gårdsbruk
  • At Skien kommune skal jobbe aktivt for mer økologisk landbruk ved for eksempel å oppfordre egne institusjoner å bruke slike produkter. Kommunen skal øke sitt bruk av økologisk mat og kortreist mat, dette bør være minimum 30 %
  • Arbeide for at ​alternativ bruk av «Røde låver» skal kunne tillates, for slik å sikre at viktig bygningskultur kan vedlikeholdes og bestå
  • Fortsette og utvikle matfestivalen Mersmak, slik at lokale matprodusenter har en arena for å vise frem sine produkter. Mersmak er dessuten en viktig inkluderingsarena og viser andre lands/ andre kulturers mattradisjoner
  • Stimulere norsk matkultur og produksjon av lokal mat og drikke, slik at flere produsenter kan hente inntekten direkte i markedet
  • Oppheve alle produksjonsreguleringer av foredling på egen gård, Men tilpasse regelverket slik at forbrukernes helse ivaretas.
  • Ta utgangspunkt i bonden som selvstendig næringsdrivende og gi landbruket nye muligheter til utvikling.

 

Atle Rui

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**