– Vi ser at mange bergensere sier at de vil stemme Arbeiderpartiet ved valget. Denne listen har vi laget for å få dem til å tenke seg om to ganger, sier Erlend Horn (V).
Sammen med byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) møter han BT på Torgallmenningen for å presentere ti punkter der de to borgerlige partiene mener en Ap-valgseier vil gjøre hverdagen verre for bergenserne.
Vil vise forskjellene
– Det er ingenting unikt ved at man ønsker å vise frem forskjellene. Det er sunt, og i 2013 snakket Ap veldig mye om de borgerlige. Dette er en måte å få frem kontrastene på, og det er grunnen til at vi gjør det, sier Horn.
Byrådsleder Smith-Sivertsen mener listen viser de grunnleggende forskjellene mellom de borgerlige og Ap.
– Vi ønsker å ta i bruk hele bysamfunnet, mens Ap vil legge de private løsningene i skuffen. Det gir færre muligheter, og mindre besparelser som igjen kan gi mer til tjenester, sier Smith-Sivertsen.
Frykter fagforeningene
Smith-Sivertsen krever blant annet Ap avklarer om de vil bruke mulighetene i den nye arbeidsmiljøloven. I Trondheim og flere andre steder har Ap sagt nei.
– Den nye loven åpner for en turnus med lengre vakter, som gir færre vaktbytter og en mer stabil situasjon for eldre på sykehjem og andre brukere, sier han.
Horn sier at han frykter at Ap vil ta mer hensyn til fagforeningenes ønsker enn brukerne.
Tre av punktene (fritt skolevalg, kollektivtransport og delvis friskoler) er et fylkeskommunalt ansvar.
– Det er både fylkestingsvalg og lokalvalg. Det har direkte konsekvenser for Bergen dersom Ap vinner valget i fylket, sier Horn.
De borgerlige partiene frykter endringer på disse områdene:
1) Mindre frihet til skolene, og mindre ressurser til de elevene som trenger det mest. (Ap går inn for at elever med over 18 elever skal ha to lærere. Det betyr i praksis at skolene ikke står fritt til å disponere læreressurser selv til de klassene de mener trenger det mest).
2) Kutt i vedlikehold når skatteinntektene svikter. (I vår foreslo Ap to millioner i kutt til vedlikeholdet av ADO Arena da tertialrapporten ble behandlet).
3) Fiendtlig holdning til private barnehager gir færre barnehageplasser. (70 prosent av barnehagene i Bergen er private, og om man skal nå full bydelsvis barnehagedekning er vi avhengig av de private barnehagene).
4) Fiendtlig holdning til private sykehjem gir færre hender i omsorgen. (Vi har allerede to private sykehjem i Bergen med gode resultater, og planlegger tre nye).
5) At man vil følge den gamle arbeidsmiljøloven. (Dette punktet har ikke Bergen Ap avklart enda, men i alle andre storbyer har de sagt at de vil følge den gamle fremfor den nye).
6) Mindre etter- og videreutdanning av lærerne. (Ap vil prioritere flere lærere fremfor etter- og videreutdanning).
7) Elevene vil miste retten til fritt skolevalg på videregående skole.
8) Det blir færre avganger i kollektivtransporten. (Ap prioriterer billigere billetter fremfor flere avganger, i tillegg vil de gå bort fra anbudsordningen som har spart fylkeskommunen 200 millioner kroner, tilsvarende hver 6. bussavgang)
9) Kommuneøkonomien blir dårligere, grunnet manglende evne til å prioritere. (Ap sin løsning på problemer er økte bevilgninger. De har til gode å si hva de vil nedprioritere for å oppnå balanse i kommunens budsjetter).
10) Friskolene får dårligere kår. (Arbeiderpartiet er kritisk til fri- og privatskoler).
Les hele saken på side 9 i Bergens Tidende onsdag 2. september.