Hva Asker Venstre mener om aktuelle saker i valgkampen 2015

Lurer du på hva Asker Venstre mener om søndagsåpne butikker, E18, kommunesammenslåing, eiendomsskatt, flyktninger, Holmenbyen eller Bærum sykehus? Her kan du få svar.

Bør Asker slå seg sammen med noen andre kommuner?

Venstre er generelt positiv til kommune- og regionreformen fordi vi tror dette kan gi mulighet for mer koordinert og miljøriktig arealutvikling og økt kvalitet på de kommunale tjenestene rundt om i landet. Lokalt i Asker Venstre har vi ikke tatt standpunkt til om Asker bør slå seg sammen med en eller flere kommuner og hvilke kommuner vi mener er mest aktuell for en sammenslåing. Vi ønsker en grundig, åpen og involverende prosess om dette store spørsmålet. Skal sammenslåing eller grensejustering bli aktuelt, mener vi dette må være godt forankret blant kommunens innbyggere.

Bør E18 bygges ut?

Venstre går inn for en fornyelse av E18 med tunneler, egen busstrase, ekspress-sykkelveier og lokalveier med begrensninger for biltrafikken. Da får vi en transportåre mellom Asker og Oslo med betydelig mindre støy enn i dag og bedre framkommelighet for busser, næringstrafikk og syklister. Med større deler av veien i tunell kan vi få bedre byutvikling i Asker sentrum og bedre tettstedsutvikling langs E18, som ved Hofstad, Holmen og Billingstad.

E18 Asker. Foto: Ivar Knai
E18 Asker. Foto: Ivar Knai

I klimaforliket og Oslopakke-3 er det et klart mål at all trafikkvekst skal tas med kollektivtrafikk, sykkel og gange. Det betyr at E18 i vestkorridoren må planlegges og gjennomføres i tråd med dette. Vi i Venstre vil følge opp at de løsninger som utarbeides for E18 i både Asker, Bærum og Oslo er i tråd med klimaforliket.

Les mer om Asker Venstres standpunkt til ny E18

Bør det bli søndagsåpne butikker i Asker?

Venstre mener at muligheten for søndagsåpent bør – som i dag – forbeholdes blant annet definerte turiststeder. Venstre ønsker å flytte myndighet til å definere hva som er turiststed fra fylkesmannen til kommunene.

I Asker Venstre ønsker vi å opprettholde dagens situasjon der Vollen som et definert turiststed har anledning til å ha søndagsåpne butikker. Vi sier klart nei til en generell åpning for søndagsåpne butikker i Asker. Vi frykter det kan føre til at vi får et mindre mangfoldig butikk-tilbud og svekket konkurranse. Mange ansatte i butikker ønsker ikke søndagsåpne butikker fordi det gjør det krevende å få tid til familie og få en fast fridag. Arbeidstakere i varehandelen kan oppleve et uønsket press for å stille opp hvis arbeidsgiver ønsker å holde åpent på søndager, eller fordi konkurransesituasjonen gjør det er vanskelig å holde stengt hvis konkurrentene holder åpent. I tillegg mener vi det kan føre til mer trafikk, mer forbruk og mer stress. Dette er uheldig både for miljøet og for folkehelsen.

Bør Asker bosette flere, færre eller dagens antall flyktninger?

Vi i Venstre er svært glad for at Asker kommune i 2015 har sagt ja til å ta imot det antall flyktninger som vi er bedt om å ta imot fra Syria. Vi i Venstre mener det må føres en aktiv integreringspolitikk for å lykkes med bosetting av flyktninger i Asker. Språkopplæring og bistand til å komme i jobb er en svært viktig del av dette. Vi må bli bedre til å skaffe boliger til flyktninger i hele Asker og unngå konsentrert bosetting. Det er viktig at dette prioriteres i Asker slik at vi kan ta imot flere flyktninger dersom vi blir bedt om det. Som en ressurssterk kommune må vi ta et betydelig ansvar for å bosette flyktninger. Vi tror et mangfoldig samfunn blir et rikt samfunn. Asker kommune må utfordre askerbøringer til å åpne sine hus for utleie til våre flyktninger og innvandrer og vektlegge det flerkulturelle som en ressurs i nabolag og på jobben.

Bør markagrensen åpnes for boligutbygging?

Markagrensen må respekteres der den nå er fastsatt. Vi har avsatt andre boligarealer i Asker i lang tid framover og trenger ikke bygge i marka. Vi kan ta vår del av befolkningsveksten Oslo-regionen framover uten å bygge i marka.

Marka og hundremeterskogene i Asker må bevares for kommende generasjoner. Skogen har viktige naturverdier og betyr mye for innbyggernes helse og trivsel.

Er Venstre for eller mot flere privatskoler i kommunen?

Asker Venstre ønsker en sterk satsning på den offentlige skolen og den skal være den viktigste læringsarenaen for barn og unge. Vi er åpne for flere privatskoler i kommunen som supplement til den offentlige skolen. Friskoler kan bidra med nytenkning og gi nye erfaringer om pedagogikk og organisasjonsformer. Samtidig gir de økt valgfrihet. Ved godkjenning av friskoler skal livssyn, alternativ pedagogikk eller kvalitet legges til grunn. Friskoler skal være tilgjengelige uavhengig av foreldrenes økonomi.

Er Venstre for eller mot innføring av eiendomsskatt?

Asker Venstre er mot innføring av eiendomsskatt. Vi mener at kommunen med klare prioriteringer kan løse de oppgaver den er pålagt uten eiendomsskatt.

Hva mener Venstre om Holmenbyen?

Holmen, Asker
Holmen, Asker. Foto: Ivar Knai

Asker Venstre har ønsket en utvikling for Holmen-området som understreker områdets maritime historie og som ivaretar stedets innbyggere. I kommende kommunestyreperiode kommer sannsynligvis reguleringsplan for Holmenområdet opp til behandling. Asker Venstres mening i saken har hele tiden vært klar.

Tettstedsutvikling berører svært mange menneskers og har stor betydning for blant annet stedets egenart, natur, kultur og trafikkavvikling. Nettopp derfor skal det være kommunen og fellesskapet som setter rammene for slik tettstedsutvikling. Utbyggeres planer kan ikke være dominerende i slik utvikling. Asker Venstre har derfor vært svært opptatt av å sette klare rammer for utviklingen av Holmen.

Holmens unike plassering, sjølinje og Neselva må være de førende elementer i utviklingen av området. Det betyr at vi er svært skeptisk til planer som innebærer massiv bebyggelse helt ned i mot sjøen og vassdraget som både innebærer store utfyllinger i havnebassenget og som betyr at eksisterende bebyggelse avskjæres fra sjøen.

Asker Venstre har derfor vært svært kritiske til de utviklingsplanene for Holmenområdet slik de er vedtatt i kommunedelplanen. Vi mener følgende burde vært lagt til grunn:

  • Utbygging i strandsonen mellom Fekjan og sjøen begrenses i høyde og omfang for å minimere fysisk og visuell avskjæring fra sjøen for eksisterende bebyggelse.
  • Grøntområdet ved Holmenskjæret sikres for allmennheten og bevares uten at opplagsplass for båter flyttes inn på dagens grøntområde.
  • Utfylling i strandsonen ved Neselvas utløp foretas ikke.
  • Kantvegetasjonen / BAF-sonen (bygge og anleggsfrie-sonen) langs Neselva opprettholdes og søkes utvidet for å gi elven større plass.
  • limaendringene med økt nedbør vil øke problemene med flom i slike mindre vassdrag.
  • Omfattende utfylling i havnebassenget må unngås
  • Neselva bevares og kultiveres som et av de viktigste laks og sjøørret-førende vassdrag som drenerer til Oslofjorden i Akershus.

Akershus’ vedtatte planstrategi tilsier ikke en byutvikling på Holmen. Det er i dag ikke infrastruktur til å imøtekomme en slik utvikling i dette området. Venstre mener at området heller må utvikles i et mer skånsomt omfang der nærhet og tilgjengelighet til sjøen sikres for alle. Dette innebærer både visuell og fysisk tilgjengelighet.

Venstre vil bevare folks tilgang til sjøen. Vi vil jobbe for å forhindre at kortsiktige beslutninger fører til utrydding av biotoper og våre flotteste områder. Sjønære områder er under stort byggepress. Når denne saken sannsynligvis kommer til ny behandling i en ny kommunestyreperiode så skal en reguleringsplan for området vedtas. I denne reguleringsplanen skal konkret utbyggingsareal, høyder på ny bebyggelse og utnyttelsesgrad bestemmes. Asker Venstre vil da jobbe videre for en utvikling av Holmenområdet – til beste for både dagens og morgendagens innbyggere.

Bør Bærum sykehus igjen bli en selvstendig enhet, og selv ta ansvaret for å utvikle sykehustjenestene for Askers befolkning?

Bærum sykehus er endel av Vestre Viken helseforetak. Oppdraget til Vestre Viken HF er å organisere helsetilbudet i sitt område på en måte som gir pasienter i Asker og resten av Vestre Viken et tilbud med best mulig kvalitet og ressursutnyttelse totalt sett, både med bruk av Bærum sykehus og andre sykehus i nærheten. Hvorvidt Vestre Vikens måte å styre Bærum sykehus er fornuftig må vurderes ut ifra den kvalitet som sykehuset leverer og det tilbudet pasienter og pårørende fra Asker og Bærum får ved å benytte både Bærum sykehus og andre sykehus i Vestre Viken og i Norge.

Vi er kjent med at det er kritikk av Vestre Vikens økonomiske prioriteringer, salg av eiendom ved Bærum sykehus og hvordan kapasiteten ved sykehuset styres. Vi er også kjent med at det i perioder har vært utfordringer med bemanningen på deler av sykehuset. Vi hører mye positivt om kvaliteten ved behandlingen ved sykehuset, men får også noen tilbakemeldinger fra pasienter i Asker som opplever manglende kvalitet. Vi er spesielt opptatt av at Vestre Viken aktivt jobber med de tilbakemeldinger de får på manglende kvalitet. Vi er også opptatt av at viktige funksjoner finnes på Bærum sykehus slik at ikke reiseveien for pasienter og pårørende blir lang.

Dersom det skulle komme klare indikasjoner på at kvaliteten i pasientbehandlingen vil kunne bli bedre for befolkningen i Asker og Bærum med et selvstendig sykehus, vil vi ta opp saken med Venstres representanter på Stortinget. Disse kan følge saken opp med helseministeren, for eksempel ved behandling av nasjonal sykehusplan som regjeringen har varslet.

Hva er det viktigste Asker Venstre vil gjøre for de eldre?

Eldre i Asker er en mangfoldig gruppe mennesker. Noen er svært aktive, mens andre har et stort pleiebehov. De som har god helse og kan leve et aktivt liv representerer en stor ressurs for kommunen som det må legges til rette for. For de som trenger bistand og omsorg, skal kommunen tilby en verdig og individuelt tilpasset tjeneste. Venstre ønsker at omsorgs- og pleietrengende i størst mulig grad skal få et tilbud i sitt eget nærområde. De eldre må oppleve at de er en generasjon som representerer verdier og erfaringer og at de derfor må ha større kontakt med barn og unge. Som

Oddveig Benum Botnen, Eldfrid Hovden og Ingjerd Skinnes med Abid Raja
Oddveig Benum Botnen, Eldfrid Hovden og Ingjerd Skinnes med Abid Raja. Foto: Ingvild T. Vevatne

kommune må vi vurdere moderne boformer med større fellesskap uten at det er på en institusjon. Konkret vil vi i Asker Venstre gjøre følgende for å bedre eldreomsorgen i Asker:

  • Bedre kapasiteten på kommunens seniorsentra med vekt på sosialt og kulturelt fellesskap, tilbringertjeneste, gode måltider og aktiviteter/helsetilbud.
  • Bygge nye eldreinstitusjoner for heldøgns pleie og omsorg på Vettre og i Heggedal. Venstre vil parallelt arbeide for på sikt å avvikle Bråset.
  • Arbeide for en systematisk bruk av velferdsteknologi i helse- og omsorgstjenestene.
  • Følge opp at kvaliteten i hjemmehjelpen er god og tilpasset individuelle behov.
  • Jobbe for turnusordninger i hjemmesykepleien som sikrer brukerne forutsigbarhet.
  • Arbeide for økt innovasjon i omsorgsboligene som kan bidra til utvikling og aktivitet for beboerne.
  • Ha en videreutvikling av Søndre Borgen til et kompetent lokalmedisinsk senter.

 

Fikk du ikke svar på det du lurte på her?

Ta direkte kontakt med våre folkevalgte eller leder i Asker Venstre

Se også Asker Venstres politiske program for 2015-19

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**