Flott beliggende nedenfor Hanaborgåsen med kort vei
til diverse sentre og begunstiget med god tog
forbindelse til Oslo. En finner flere gamle kulturbygninger, Flaggfjellet med sin tradisjonelle flaggheising arrangement på 17. mai, et 17. mai tog og arrangement som nekter å slå seg sammen med resten av kommunen, Fjellhammarelva, Grønnlia med lysløypene og turstiene, Gravrøysene, flere generasjoner i samme familie som har gått på både Fjellhamar og Fjellsrud skole pluss mange flere liknende fakta. Bor en på Fjellhamar er en “gla i Fjellhamar” . Det har vist seg tydelig ved Fjellhammar Vels engasjement når utbyggingsplanene ble lansert.
Men det er faktorer ved Fjellhamar som ikke er positive. En overfylt barneskole med 5 paraleller som også er Norges største barneskole i en kommune med et av landets laveste antall lærere pr. klasse. En skolegård hvor en har spist av skolens allerede minimale uteareal til flere paviljonger. En overfylt ungdomskole, et høytspent nett som går tvers igjennom skolegården og videre inn i boligfeltet, for liten kapasitet på baner, idrettshaller og anlegg. Området er flott,men har tiltross for det noen forbedringspotensiale. Den lokale velforeningen har ikke sagt kategorisk nei til en utbygging, men har klokt sagt at de er for en bærekraftig utbygging. Dette er vi i Venstre helt enige med de i.
Hva har Venstre gjort så langt:
- juni 2014 før kommuneplanen skulle behandles ba vi om innspill spesielt angående Fjellhamar. Les her:
- mars 2015 leserinnlegg i Romerikes blad hvor vi sier nei til en gigantutbygging.
- juni 2015 møte med Fjellhamar Vels arbeidsgruppe først, så møte med Mosking- Fjellhamar Utbygning sammen med Fjellhamar vels arbeidsgruppe
- programfestet: ” videreutvikle Fjellhamar som et tettsted med en bergrenset og miljøvennlig boligbygging med lokalsenter funksjoner og som kollektivknutepunkt”
- Programfestet: “sikre grøntområdet ved Icopaljordet og en grønn undergang til Fjellhamar stadion”
- Programfestet en lavere utbygging en anbefalt:” årlig befolkningsvekst på inntil 1,5 %”
- Programfestet: ” trivelig og trygge boligområder også ved “kollektivknutepunkter”
- Programfestet: “fortetting og utbygging på innbyggernes, ikke utbyggernes premisser.”
- Fjellhamar Vel ønsket svar på 6 spørsmål. Les alle våre svar her:
Hva ønsker Venstre for Fjellhamar og utbyggingsantallet :
Det er vanskelig å si hva som er det korrekte antallet. Utbygger tenker forståelig nok økonomi og lønnsomhet, mens innbyggerne er opptatt av bomiljøet for nåværende og fremtidige innbyggere. Det støtter Venstre innbyggerne i. Det er kun bomiljø kvaliteten, ikke utbyggers lønnsomhet, ikke effektivitet i forhold til nasjonal transportplan, eller ønske om mer skatteinntekter Venstre mener må være førende for hvor stor utbygging området har kapasitet til. Det nye antallet boliger som skal bygges, samtidig som en bevarer et godt oppvekstmiljø, vil en komme frem til etter en avveining av følgende faktorer:
- Skole, barnehage og fritidstilbuds kapasiteten må vurderes nøye
- Sosial og helsedirektoratets rapport om «Skolens utearealer -Om behovet for arealnormer og virkemidler» ( ca. side 36)og de anbefalinger den legger til grunn både når det gjelder utearealet på eksisterende Fjellhamar skole og ved planleggingen av den nye skolen. (den nasjonale anbefalingen er dvs 50kvm pr barn på nye skoler men med et lavere disponibelt nettoareal der et er tilgang på store frie grøntområder innenfor 200 meters avstand)
- Beholde Fjellhamar skole der den er nå, men gå ned til 4 parallell, fornye bygningene og bedre utearealene. Bygge en ny 3 parallell om stund i forbindelse med “Icopaljordet”
- Bred politisk «valglovnad» til befolkningene i området om å «bevare Icopaljordet som et fritt grøntområde»
- Godplass og gode solforhold mellom boområdene og fasader i forhold til fastsatte minimumsnormer
- For boliger innenfor en 400meters gangavstand fra stasjoner ser en stor økning av kollektivbruk derfor ønsker Venstre at de nye bygningene bygges med nærhet til stasjonen med en nedtrapping ut mot grønne friområder. Dette gir en større mulighet for å samle grøntområder i utkanten av boområdet. På den måten skape et større grønt fri område totalt sett. Det vil da bestå av grønt område for boligene, grønt område for eventuell barnehage og den nye barneskolen og «Icopaljordet» samt en undergang til Fjellhamarbanens uteområde.
- Separate gang og sykkelveier i tillegg til en god infrastruktur. Det må vurderes å stenge av for gjennomfartstrafikk, kun i rushtiden eller hele døgnet i Marcus Thranesvei ved «Icopaljordet»
- Venstre ønsker å lage et bilfritt område i tilknytning til de grønne områdene ved icopaljordet, undergangen til Fjellhamarbanen og grøntområdet for en eventuell ny barnehage og skole.
- Bygge høyblokker for å få plass til flere boliger og samtidig få mere grøntområder er ikke et alternativ. Det er antall mennesker som skal leve i området i forhold til nasjonale normer for uteareal som bør settes av til for bygninger, skoler, infrastruktur m.m. som viser hvor mange flere innbyggere området kan økes med.
- Utvikle et grønt gangveisystem langs Fjellhamarelva med bevaring av den gamle teglsteinsbygningen for områdets kulturelle og lokale forankring.