Borgerlig enighet om rusomsorg
Venstre, Høyre, Frp og KrF er enige om et milliardløft for rusfeltet i de neste årene. Dette har lenge vært et viktig felt for Venstre.
- Opptrappingsplanen på 2,4 mrd. kroner er et gjennombrudd for virkeligheten og verdigheten i norsk rusomsorg, ved at vi anerkjenner at det er blant de aller sykeste og mest slitne at risikoen for overdose er størst, sier Kjenseth.
Bakgrunnen for opptrappingen på rusfeltet er Venstres forslag i Stortinget om en mer human rusomsorg og Samarbeidsavtalen mellom de fire partiene. Opptrappingsplanen for rusfeltet fremmes for Stortinget høsten 2015, og vil ha en ramme på hele 2,4 mrd. kroner i perioden 2016-2020.
Mer behandling, mindre straff
Opptrappingsplanen er et tidsskille i aksepten av sosialpolitikk inn i rusomsorgen og mindre justispolitikk.
– Helsehjelp, utdanning og aktivitet skal styrkes og fokuset på straff og soning blir tilsvarende mindre. Med Domstolsprogrammet, Ungdomskontrakter, §12- soning og nye pilotprosjekter i fengslene flytter vi fokuset til muligheter og verdighet heller enn straff, sier Kjenseth.
Historisk løft
Venstre utgjør forskjellen i politikken for de rusavhengige, påpeker Kjenseth og viser til at både LASSO i Oslo og Domstolprogrammet i sin tid ble kjempet inn som forsøk av Venstre. Nå blir de permanente og utvides til flere byer og regioner.
– Ved å åpne for lavterskel LAR etter modell av LASSO i Oslo blir det nå mulig for flere av de sykeste å få tilgang til behandling for å unngå overdoser. Det betyr et mer verdig liv i form av helsehjelp, tannbehandling og et botilbud som en start på en behandling, og ikke som en fjern premie for de få som lykkes med å bli helt rusfri, sier Kjenseth.
– Venstre har kjempet for en rekke av de nye tiltakene de siste femten årene i Stortinget og regjering, og vi gleder oss over rekken av nye tiltak som de rusavhengige fortjener. Sammen skal vi løfte omsorgen for noen av samfunnets aller svakeste, understreker Kjenseth.
Les mer om Venstres rusomsorg-politikk
Økt kapasitet og redusert ventetid
Kapasiteten for rusbehandling skal økes og ventetiden på rusbehandling skal reduseres. Lavterskel substitusjonsbehandling etter modell av LASSO i Oslo skal innføres i alle helseregioner innen 2020. Antallet oppsøkende behandlingsteam (ACT) og andre lavterskeltiltak skal økes.
– Dette er et tilbud til de mest slitne rusavhengige, og som i dag ikke får noe eller et for dårlig tilbud. Venstre fikk startet opp dette tilbudet i Oslo, og siden har det også blitt gjort et vellyket Suboxone-prosjekt i Tønsberg etter modell av LASSO, sier Kjenseth.
– Nå vil Venstre også åpne for at byer som Bergen, Stavanger, Trondheim, Drammen, Kristiansand og Haugesund etablerer det samme tilbudet, sier Kjenseth.
Dette er sammen med innfasing av en 24-timers behandlingsgaranti, lavterskel LAR, flere boliger, STYRK-prosjekter og tiltaksplasser et etterlengtet pakkeforløp innen rusbehandling, hvor de risikoutsatte overgangene kortes ned og fagkompetansen samles om pasienten enten de befinner seg i institusjon eller i egen bolig.
Flere tiltak
I tillegg er Høyre, Frp, KrF og Venstre også enige om følgende tiltak:
- Få på plass alternativer til soning, slik at rusavhengige får behandling fremfor straff. Utvide og gjøre Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) permanent.
- Systematisk oppfølging av barn som har foreldre med et rusproblem. Styrke tilskuddsordning for at flere kommuner yter systematisk oppfølging av barn i alderen 0 – 6 år, som bor sammen med foreldre som har et rusproblem og/eller psykisk sykdom.
- Bedre botilbudet til rusavhengige. Styrke det frivillige arbeidet med å bedre tilknytningen til arbeidsmarkedet og motvirke sosial ekskludering for personer med rusproblemer.