Grønn vekst er realistisk

Foto: colourbox.com

Venstre la i juni 2015 fram en tiltakspakke som kan gi minst 50.000 nye grønne arbeidsplasser i Norge. Disse tiltakene vil stå sentralt i Venstres budsjettforslag for 2016 og dermed i Venstres forhandlinger med regjeringspartiene om budsjettet. Dette er viktige tiltak ikke minst for Telemark.

 

Skien Venstre vil bidra til å gjøre den omstillingen Norge, Telemark og Grenland nå skal gjennom, så grønn og effektiv som mulig. Løsningen er imidlertid ikke å erstatte tapte arbeidsplasser med nye arbeidsplasser innenfor petroleumssektoren. Løsningen er å bruke den høykompetente arbeidskraften som nå mister jobben, inn i et grønt skifte. Derfor prioriterer Venstre tiltak som stimulerer til dette. Grønn omstilling er ingen trussel mot framtidas velferd. Det gir oss som lever i dag et bedre liv – og er en forutsetning for en trygg framtid for våre barn og barnebarn.

 

Norge har mulighet til å vise at det å gjøre grønne valg for energiproduksjon, arealbruk, matproduksjon og infrastruktur-investeringer gir et bedre liv for hvert enkelt menneske – i tillegg til å være lønnsomt for økonomien som helhet.

 

Av de 15 tiltakene Venstre la fram i juni, vil Skien Venstre trekke fram disse fire:

  1. Etablere egne nye såkornfond med miljøprofil i statsbudsjettet for 2016. Vi har allerede fått på plass to nye ordinære såkornfond og et pre-såkornfond i hhv NB2015 og RNB2015. (Kostnad i 2016-budsjettet: 180 mill. gitt 2 såkornfond á 200 mill.) Her ligger Telemark godt an og vår fylkesordførerkandidat Olav Kasland har bidradd til det.
  2. Fritak for arbeidsgiveravgift for i tre år for nystartede bedrifter med mindre enn fem ansatte. (Kostnad i 2016-budsjettet: 0. Inngår i et provenynøytralt grønt skatteskifte. Isolert kostnad = 140 mill. ) .
  3. Sette krav om nullutslipp fra ferjer, kystfraktfartøy og hurtigbåter innen 2030, innføre et nytt anbudsregime med nullutslippsteknologi for nye fergeanbud fra 2016 og parallelt bygge ut infrastruktur for landstrøm og LNG. (Kostnad i 2016-budsjettet: 150 mill.)
  4. Styrke forskningsbevilgningene betydelig allerede fra 2016, spesielt forskning og FoU knyttet til bedre og mer effektiv ressursutnyttelse, bl.a. ved å bedre SkatteFunn-ordningen og øke rammene for FoU-prosjekter som har betydelig miljø- og klimaeffekt, som ENERGIX og Miljø2015. (Kostnad i 2016-budsjettet: 500 mill.)

Les gjerne mer om de øvrige tiltakene på skien.www.venstre.no.Venstres samlede tiltak vil i sum (basert på anslag fra bl.a. spørsmål til statsbudsjettet for 2015) koste 2,5 mrd. kroner. Som en illustrasjon ville det koste 17,5 mrd. kroner over statsbudsjettet dersom arbeidsledigheten økes med 50.000 og disse skal motta dagpenger i et helt år.

 

Valget nærmer seg. Gi din stemme til de partier som lokalt og nasjonalt bidrar til omstilling og grønn vekst. Din stemme er viktig. Godt valg!

 

Kenneth Berg, Atle Rui og Signy Gjærum

Listekandidater for Skien Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**