Utgangspunktet for hjelp må alltid være det enkelte menneskets behov

Ole Morten Vegusdal og Odd Einar Dørum En god SOSIALPOLITIKK eller VELFERDSPOLITIKK er et varemerke for Venstre. Utgangspunktet for hjelp må alltid være det enkelte menneskets behov. Hva har filosofen Søren Kierkegaard med partiet Venstre å gjøre? Ingenting, men hans tenkning kan ha preget de første sosialliberalister. Følgende tekst er sitert fra en av hans bøker og kalles Hjelpekunstens hemmelighet:

At man, naar det i Sanhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham, hvor han er, og begynde der.

Dette er Hemmeligeden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden. For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han – men dog vel forstaae det, han forstaar. Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke. Vil jeg alligevel gjøre min Mere-Forstaaen gjældene, saa er det, fordi jeg er forfængelig eller stolt, saa jeg i Grunden istedetfor at gavne ham egentligen vil beundres af ham. Men al sand Hjælpen begynder med an Ydmygelse; Hjælperen maa først ydmyge sig under Den, han vil hjælpe, og herved forstaae, at det at hjælpe er ikke det at herske, men det at tjene, at det at hjælpe ikke er at være det Herskesygeste men den Taalmodigste, at det at hjælpe er Villighed til indtil videre at finde sig i at have Uret, og i ikke at forstaae hvad den Anden forstaar.

At systemene er til for menneskene og ikke motsatt er viktig for Venstre! Godt valg!

Ole Morten Vegusdal

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**