I STJØRDALENS Blad for 11.08.15 er det et innlegg om eldres plass i samfunnet. Det er skrevet som et motinnlegg til Nicolay Astrups (H) uttalelser om at kostnadene blir for store med velferdstiltakene når «Eldrebølgen kommer», som han sier det.
Dagens innlegg beskriver frustrasjonen og reaksjonen på den negative språkbruken eldre blir omtalt med i den offentlige debatten.
Jeg deler denne oppfatningen! Sjøl står jeg sentralt på valglistene til Venstre i Meråker og på Fylkestingslista for samme parti på tross av at jeg nå har startet på mitt 70. år.
Jeg er også leder av et forholdsvis stort pensjonistlag – (Meråker Pensjonistlag) som har vel 260 medlemmer.
Jeg reagerer sterkt på talemåtene som omtaler de eldre i samfunnet som en ensartet gruppe i samfunnet. Eldregruppen er like sammensatt som de øvrige borgere av landet vårt.
Mange er enda yrkesaktive, for ikke å snakke om den ressurs de er innen alskens frivillige organisasjoner i bygd og by. Dugnadsånden er i høyeste grad levende blant de eldre, og jeg stiller spørsmålet om hva ville skje med idrett, fritidsaktiviteter, kulturelle arrangement, humanitære organisasjoner osv. om ikke de eldre tok et tak. De gjør det fullstendig gratis fordi de ønsker at bygda deres skal gi et godt tilbud bl.a. til bygdas oppvoksende slekt.
Pensjonistlagene gjør et stor innsats for å aktivisere sine medlemmer og andre til sosiale sammenkomster, til helsefremmende tiltak og de engasjerer seg for å fremskaffe fleksible tilbud for alle som trenger en hjelpende hånd i hverdagen. De fremskaffer tilbud i samarbeid med de offentlige, men de tar også på seg oppgaver som det offentlige apparatet ikke makter å fremskaffe eller drive. Dette er meget verdifullt! Jeg vet av egen erfaring at i kampen om midlene på de offentlige budsjetter, går de eldre ofte ut som «tapere».
Mange eldre med problemer i hverdagen kan stort sett bli selvhjulpne dersom man får adekvat veiledning og praktisk tilrettelegging. Det er viktig med sosiale og kulturelle arenaer, tilpassede botilbud, fysikalsk behandling og treningstilbud osv. Det må i årene framover avsettes nødvendige midler til å opprettholde og videreutvikle disse og nye tilbud.
Jeg reagerer i likhet med forfatter av det nevnte innlegget, på den manglende respekt som mange politikere og dessverre også byråkrater har til de eldre. De har samme rett til å få et tilrettelagt tjenestetilbud som alle andre borgere i en kommune, og de eldre har vært med på å bygge opp de velferdsgodene som de oppvoksende slekter nå skal nye godt av.
Som aktiv politiker vil jeg i den kommende 4-årsperioden kjempe mot holdninger som sier at de eldre er en «belastning for samfunnet»! Jeg lover å dele ut røde kort til de som tar slike ord i sin munn både i kommunestyret i Meråker og i Fylkestinget i Nord-Trøndelag.
Egil Haugbjørg