Mangfold er bra!

Marit H. Meyer.
Ny dato for landsmøtet er 26. - 27. september. Det planlegges fysisk møte, men tas høyde for at møte gjennomføres digitalt, opplyser Venstres generalsekretær Marit H. Meyer. , Foto: Olav Heggø

Et mangfoldig samfunn er et rikt samfunn. Men er det enkelt og friksjonsfritt?

Folk flytter på seg mer enn før – også over landegrensene. Årsakene er ulike og behovene forskjellige. Noen flytter på seg fordi de ønsker det, andre fordi de tvinges til det. Asker er etter hvert blitt et flerkulturelt samfunn. Det har vært en berikelse for kommunen, og det byr på noen utfordringer. Som samfunn trenger vi å være ærlige på begge deler.

Integrering er en gjensidig prosess som krever noe av oss alle. Mange av mulighetene kan vi enkelt omfavne. En rekke av utfordringene krever at vi må jobbe litt ekstra for å finne gode prosesser og løsninger. Og noen ganger er det viktig å være svært tydelig på hvor grensene går for hva som aksepteres i vårt samfunn. Det som er sikkert er at mangfold gir muligheter – og det gir utfordringer. Skal vi klare utfordringene trenger vi dialogarenaer, slik for eksempel Abid Raja har arrangert. I Asker bestemte kommunestyret å legge ned innvandrerrådet høsten 2014. I Asker Venstre tror vi tvert imot at vi trenger dialogarenaer.

Skolen er integreringsarena nr. 1

Mye kan bedres i integreringsarbeidet. Men det er viktig å huske på at også mye er bra. Ifølge Europarådets indeks for integrering ligger Oslo som nummer 2 blant 36 andre europeiske byer i 2012. Æren for mye av dette gir Venstres byråder i Oslo til skolen. Det er ikke tilfeldig.

Skole og arbeid er nøklene til vellykket integrering. Når enkelte skoler i Asker med en sammensatt elevgruppe gjør det faglig godt sammenliknet med andre Askerskoler, så forteller det en suksesshistorie. Det er i skolen barn og unge får intensiv praktisk språktrening. Det er der de får kunnskap om både vår historie, kultur og prinsippene det norske samfunnet bygger på. Mange elever får kunnskap foreldrene deres ikke har. Vi tror det hadde vært klokt å gi skolene mulighet til å gi norskopplæring også til elevenes foresatte. Ikke minst for ytterligere å styrke samarbeidet mellom skole og hjem. Vi tror også det er klokt å gi flere lærere mulighet til videreutdanning i flerkulturell forståelse og kommunikasjon. I Asker må vi også tørre å ta en debatt om skolegrenser der det kan være riktig.

Barnehagen

Grunnskole er obligatorisk, men det er ikke barnehagen. I tillegg koster den – for mange – forholdsvis mye penger. Venstres arbeid for gratis barnehage, for de som trenger det mest, er også et ledd i arbeidet for en best mulig integrering. Å gå i barnehage er å trene språket og kjennskapen til de sosiale og kulturelle normene i vårt samfunn. Som følge av budsjettforliket i fjor høst på Stortinget ble det lagt inn penger i kommunerammen til å kunne innføre to barnehageopptak i året, eller på andre måter å utvide kapasiteten i barnehagene. Venstre fikk også gjennomslag for lavere barnehagepriser for lavinntektsfamilier og utvidet ordning med gratis kjernetid for 4-5-åringer. Dette er viktige tiltak for å bedre integrering. Dette vil vi i Asker Venstre følge opp i vår kommune i kommende fireårsperiode.

I vårt program for 2015-19 kan du lese mer om hva vi mener om integrering – og mye annet!

Marit H. Meyer

Nestleder i Asker Venstre

Andrekandidat til kommunevalget 2015

 

Asker Venstre vil:

  • Videreføre Asker innvandrerråd som en positiv arena for diskusjon om felles utfordringer.
  • At barnehager med høy andel fremmedspråklige/tospråklige barn skal ha en egen pedagogstilling med et overordnet ansvar for språkutvikling og sosialt samspill.
  • Vurdere skolegrensene i tilfeller der enkelte skoler får en høy andel av fremmedspråklige elever.
  • At Asker kommune er en arbeidsgiver som gir minoriteter gode muligheter gjennom en bevisst holdning til rekruttering og ansettelser.
  • Satse på målrettede jobbsøkerkurs for ungdom.
  • Styrke rådgivningstjenester til arbeidsinnvandrere.
  • Få flere kvinner med innvandrerbakgrunn i arbeid, blant annet gjennom mentorordninger, språkopplæring og aktiv rekruttering.
  • Støtte frivillige organisasjoner som skaper møteplasser mellom ulike deler av befolkningen.
  • Tilby flere av kommunens lokaler, som skolebygg, til bruk for frivillige organisasjoner.
  • Styrke bibliotekene som integreringsarena.

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**