Ja til fritt brukervalg i helse- og omsorgssektoren

Romerikes Blad (RB) har lansert en “valgomat”; Velgerhjelpen. Eidsvoll Venstre vil gi deg en veiledning til våre svar. I dag begrunner vi vårt ja til fritt brukervalg for pleie- og omsorgstjenester i Eidsvoll.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

RBs Velgerhjelpen består av 20 spørsmål. Halvparten av dem er det partiene sentralt som har gitt svar på, og den andre halvparten er det partienes lokallag som har svart på. Velgerhjelpen dekker 14 kommuner på Romerike. Blant spørsmålene Eidsvoll Venstre har svart på, er dette “Bør det innføres fritt brukervalg for pleie- og omsorgstjenester i Eidsvoll. Alternativene du kan velge mellom er “ja og “nei”.

Nedenfor skal jeg begrunne Eidsvoll Venstres ja til fritt brukervalg for pleie- og omsorgstjenester i Eidsvoll.

Fritt brukervalg i pleie- og omsorgstjenesten virker slik at det er du som bruker som kan velge hvem som skal komme hjem til deg å hjelpe deg med det kommunen har vurdert at du har behov for hjelp til.

Ved fritt brukervalg er det du som bruker som velger hvem du ønsker hjelp og bistand fra. Dette innebærer med andre ord en konkurranse mellom de som ønsker å yte tjenesten og det er den opplevde kvaliteten av tjenesten som avgjør og ikke pris.

Fritt brukervalg vil kunne gi bruker av tjenestene en følelse av økt kontroll over egen liv, og gjennom dette økt tilfredshet og følelse av egenverdi. Videre vil fritt brukervalg innebære at bruker av tjenesten føler større ansvar for å foreta valgt for å påvirke sin egen situasjon. Det at bruker selv har valgt hvem som skal hjelpe kan videre bidra til større tillitt mellom den som mottar tjenesten og den som utfører den. Det kan også føre til at en som bruker, er mer kritisk til innholdet i tjenesten da det er mulig å velge en annen.

Fritt brukervalg i pleie- og omsorgstjenesten vil også kunne bidra til flere arbeidsplasser, fordi det offentlige legger til rette for at andre kan hjelpe pleietrengende og syke, på samme måte som folk kan velge om de vil at barna skal gå i en barnehage kommunene driver, eller en som drives av andre.

Det er mange kvinner som jobber i pleie- og omsorgssektoren. Hvis de som trenger hjelp kan bestemme selv hvem de vil ha hjelp av, kan dette gi flere kvinner muligheten for å etablere sin egen arbeidsplass og jobbe selvstendig. De får større muligheter til å tilpasse arbeidstiden til sin livssituasjon og behovet folk har og de vil også kunne få flere arbeidsgivere å velge mellom. Dette kan også bidra til at kommunen må være en attraktiv arbeidsgiver.

Retten til å bestemme over egen hverdag er ikke noe du skal miste når du blir gammel. Trygghet skal ikke gå på bekostning av verdighet, og alle skal møtes med et fleksibelt tilbud som fanger opp ulike ønsker og behov.

Eidsvoll Venstre mener at fritt brukervalg i pleie- og omsorgstjenester i Eidsvoll kan være med å bidra til dette.

Denne artikkelen ble publisert på Leserenes EUB 29.juli.

Svar på tidligere spørsmål fra Velgerhjelpen på RB:

Nei til eiendomsskatt

Kommunesammenslåing: Eidsvoll – best alene?

Ja til bosetting av flere flyktninger i Eidsvoll

Eidsvoll kan vokse, men skal fortsatt være grønt!

Ja til etter- og videreutdanning for lærere

Nei til søndagsåpne butikker

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**