LIVEBLOGG: Bystyrets møte 10. juni

Oslo Venstre blogger live fra bystyrets møte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

10.05 Opprop
For Venstre møter Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Julianne Ferskaug, Terje Bjøro og Christian Herzog.

Det er ikke spørretime i dagens møte.

10.07 Behandling av årsoppgjør

  • Vi starter med Finanskomiteen.
    Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Det slår meg at man i 1995 trodde at folketallet skulle synke, men at det i stedet har vokst formidabelt. Byen vokser og Venstre mener man bør glede seg over det. Vi må ha planer som holder, bygge en by med kvaliteter og ta vare på naturmangfoldet vårt. Budsjettene våre er der de skal være i Oslo, fordi kompetansen er høy. Vi har den laveste gjeldsgraden av alle storbyene i Oslo, og det kan vi være stolte av. Jeg er stolt av Oslo. Men jeg er ikke fornøyd. Fortsatt skal ting bli bedre, og Venstre har store ambisjoner for fremtidens Oslo, sa Dørum.

 

  • Vi er nå over på Samferdsel- og miljøkomiteens område.
    Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Jeg er stolt av å bo i en by som er i europatoppen på kollektiv. For øyeblikket er jeg stolt av det borgerlig flertallet som har fått til utrolig gode resultater på kollektivtransport – vi setter rekorder i antall reisende og tar trafikkveksten unna på en miljøvennlig måte. Jeg er også glad for at vi har en offensiv byråd i Guri Melby. Vi har fått på plass et sykkelprosjekt, og det skal vi gjennomføre. Jeg er stolt over mye, men vi skal videre, sa Dørum.
  • Byråd Melby holder også innlegg. Byrådet har satset stort på kollektiv, og det har gitt resultater. Oslo har det beste kollektivtilbudet i landet, høyest kollektivandel og lavest bilandel. Vi bygger ut infrastruktur og utvider tilbudet. Vi har også lagt frem landets mest ambisiøse sykkelstrategi, og det er gledelig å se at sykkelandelen allerede øker. Vi legger til rette for at flere skal sykle, og vi ser at det virker. Byrådet har også satset mye på idrett og friluftsliv. Vi har fått flere nye flerbrukshaller, kunstgressbaner, skatehaller og vi har utvidet åpningstidene på badene. Jeg håper vi får mulighet til å fullføre mange av planene våre de neste fire årene, sa Melby.

 

  • Vi er nå over på Kultur- og utdanningskomiteens område.
    Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. Vi har en skole det er lett å være stolt av. Jeg er særlig fornøyd med at det i 2014 ble godkjent over 1600 lærekontrakter. At frafallet går nedover i skolen er også positivt. Selv om 0,24% kanskje ikke høres ut som all verden så er betyr det alt for de elevene som går ut av skolen med utallige muligheter. Vi må fortsette å arbeide for å redusere frafallet. Både elever og lærere trives i Osloskolen. Det er særlig gledelig at arbeidet mot mobbing har gitt gode resultater, sa Ferskaug.
  • Byråd Bjercke holder også innlegg. På kulturfeltet vil jeg trekke frem oppfølgingen av biblioteksmeldingen. Tre filialer skal bli meråpne utover høsten, noe som vil øke tilgjengeligheten til filialene. Munchmuseet har nok en gang hatt et vellykket år. Oslo Nye teater har også hatt er svært godt år med øking i antall besøkende og et overskudd. Jeg er stolt av at Oslos kulturliv og næringsliv blomstrer, sa Bjercke.
    Terje Bjøro tar også ordet. Han stilte spørsmål til byråden om blant annet kommunikasjonen rundt at Dignity Day skal være frivillig. Jeg er opptatt av finansieringsmodellen, og den kan slå ut slik at enkelte skoler kommer dårlig ut. Jeg er interessert i å høre byrådens tanker rundt dette, sa Bjøro.

 

  • Vi er nå over på byutviklingskomiteen.
    Byråd Bjercke tar ordet. Kommunen bygger skoler, barnehager og sykehjem i rekordfart. Vi rehabiliterer mange bygg og gjør et enormt løft for å ta igjen vedlikeholdsetterslep. I denne byen bygger vi masse og vi bygger til rett tid og til rett pris, sa Bjercke.

 

12.20 Vi går nå på behandling av de øvrige sakene på sakskartet.

12.30 Bystyret tar lunsjpause. Forhandlingene gjenopptas kl. 13.15.

13.17 Bystyret gjenopptar sine forhandlinger. Vi er på saker fra Samferdsels- og miljøkomiteen.

  • Vi er nå på behandling av Kontrollutvalgsak om informasjonssikkerhet i Vann- og avløpsetaten.
    Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Sikkerhetskultur er et spørsmål om mentalitet, det må arbeides med over lang tid. Kontrollutvalget skal ha ros for at de har arbeidet med dette. Jeg vil understreke at det er viktig at dette følges opp fremover. Systematisk innsats er alltid viktig, sa Dørum.
  • Byråd Melby tar også ordet. Sikkerhet er viktig, og en sikker drikkevannsforsyning har vært prioritet for etaten. Den avdekkede sårbarheten i denne rapporten er alvorlig. Sikkerhetsarbeid er et kontinuerlig arbeid, og skal vi nå et akseptabelt risikonivå må vi jobbe systematisk. Jeg kan ikke gå i detalj, men jeg kan si at det handler om tre grunnleggende pillarer; sikkerhetskultur, objektsikring og systemsikring. Jeg kan forsikre bystyret om at jeg tar dette på det største alvor, sa Melby.

 

  • Vi er nå på behandling av sak fra Ungdommens bystyre om ny t-banetunnel gjennom sentrum.
    Odd Einar Dørum holder Venstres innlegg. Det er slik at man under skiftende regjeringer har samarbeidet med dem, og det heter Oslonavet. Det synes vi alle er bra. Det vil forundre meg om utredningen viser noe annet enn at t-banetunnelen er usedvanlig viktig. Kommunens penger må brukes planmessig fornuftig. Det er fint at staten kommer med penger. Dette er et utrolig viktig tiltak, sa Dørum.

 

  • Vi er nå på behandling av privat forslag om CO2-rensing på Klemetsrudanlegget.
    Byråd Melby tar ordet. Renseanlegg på Klemetrud er et av tiltakene som er skissert i klima- og energistrategien som kommer til bystyret snart. Jeg kan bekrefte at byrådet har besluttet å utrede karbonfangst her. Vi mener dette kan gjøre Oslo verdensledende. FNs klimapanel har slått fast at karbonfangst er nødvendig om man skal nå klimamålene. Vi ønsker at Klemetsrud skal bli et nasjonalt forbilde, sa byråden.
    Bystyret vedtok deretter å utsette saken i påvente av klima- og energistrategien.

14.28 Vi går nå på behandling av saker fra Helse- og sosialkomiteen

  • Nå behandles handlingsplan for psykisk helsearbeid 2015-2018.
    Terje Bjøro holder Venstres innlegg. Venstre er veldig glade for at byrådet har lagt frem en handlingsplan for psykisk helse, og det gleder oss at det er stor grad av enighet i denne saken. En samlet komité støtter opp om byrådets mål for det psykiske helsearbeidet i Oslo kommune og mener det er spesielt positivt at barn og unge vektlegges. Gode tilbud for å forebygge psykiske helseproblemer og tidlig innsats er helt sentralt, og et viktig satsingsområde for Venstre, sa Bjøro.
  • Nå behandles Helse- og sosialombudets årsmelding.
    Terje Bjøro tar ordet. Helse-, sosial-, og eldreombudet har en svært viktig funksjon i Oslo, og gir et viktig tilbud til brukere og pasienter. Det er viktig at denne funksjonen er kjent både for befolkningen og at virksomhetene er kjent med ombudets rolle. Ombudet viser til at det dessverre finnes bydeler som aldersdiskriminerer søkere som trenger psykisk helsehjelp – slik kan det ikke være. God psykisk helse og gode tilbud er viktig helt uavhengig av alder. Det gleder derfor meg og Venstre at ombudet planlegger å følge opp dette temaet i år. I denne sammenheng er jeg også glad for at byrådet varsler en tilleggssak om nettopp dette, sa Bjøro.
  • Nå behandles Barnevernmeldingen.
    Terje Bjøro holder Venstres innlegg. Byrådet har levert en svært interessant sak som gir oversikt og kunnskap om barnevernet i Oslo. Venstres mener Oslos barnevern er kompetent og samarbeider godt med andre relevante tjenester i byen. Men fortsatt finnes det utfordringer innen barnevernet, og det er veldig bra at denne saken tar tak i disse og kommer med tiltak.Det er mye bra å si om denne saken, men jeg vil avslutningsvis trekke frem viktigheten av å utvikle Barne- og familieetatens rolle som kompetanseetat. Etaten skal bistå bydelenes barneverntjenester med kunnskapsoverføring, kompetanse- og metodeutvikling, og bidra til en enhetlig og helhetlig praksis i barneverntjenesten i Oslo, sa Bjøro.

15.26 Bystyret heves. Vi i livebloggredaksjonen takker for at du fulgte Venstres representanter gjennom dagens møte. Allerede neste onsdag er vi tilbake med spennende oppdateringer fra behandlingen av de siste sakene før sommerferien, deriblant revidert budsjett.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**