Eiketrær i Roligheten

Illustrasjonsfoto, Foto: Ragnhild Helseth

-Disse to praktfulle eikene skal bevares både av hensyn til natur- og miljøverdier og kulturhistoriske verdier. Det skriver Kari Stølan og Ragnhild Helseth i et innlegg under Replikk i Tidens Krav 3.juni.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

VI LIKER TRÆR

Roligheten 2 borettslag har søkt om å få felle to store eiketrær. De majestetiske trærne har stått der i mer enn 200 år. De nye boligene fikk godkjent søknad på å bygge kloss inntil trærne ved parken i et fredet kulturmiljø, sentralt i Kristiansund. Trær og parker er viktig i et attraktivt bymiljø og har stor betydning for et biologisk mangfold. Eika kan bli over 1000 år gammelt og verdien øker med alderen.

Sett i dette perspektiv, må problemer med løv og nøtter være noe en kan få hjelp til og kanskje snu til en positiv aktivitet for de det måtte passe for og slik heller være en resurs.

Eiketrærne ble plantet av kanselliråd Hans Brodtkorb (1756-1841) som i år 1800 fikk anlegge gravstedet Alders Hvile her på familiens landsted og løkkebruk Rolighed. Han bygde vei og la vannrør herfra og ned til Brodkorbgården i Vågen (Håndverkeren). Svigersønnen Eilert Christie overtok i 1809. Fra 1820-årene var det gartneri her. I 1850 overtok Hans Clausen sommerboligen og hagen.

Eiketrær med omkrets større enn 2 meter er vernet etter Naturmangfoldsloven og tilhørende forskrift om utvalgte naturtyper.

Disse to praktfulle eikene skal bevares både av hensyn til natur- og miljøverdier og kulturhistoriske verdier. En kan heller ønske seg en forklarende plakett som bør monteres i området!

Kari Stølan, Kristiansund Hagelag
Ragnhild Helseth, Kristiansund Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**