Forby destruering av usolgte matvarer

Foto: Sauda Venstre

Hordaland Venstre ønsker franske tilstander i matvarehandelen og vil innføre et forbud for de store matvarekjedene mot å destruere usolgte matvarer i Norge. Matproduksjonen står for 30 prosent av verdens klimagassutslipp, og kastingen av mat innebærer et stort miljøproblem.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Frankrike har nylig vedtatt en ny lov som forbyr de store matvarekjedene å destruere usolgte matvarer. Loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen, og den pålegger supermarkedene å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor. Heretter må alle de store matvarekjedene i Frankrike inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som skal formidle de usolgte matvarer til dem som trenger det.

Den franske regjeringen har tatt mål av seg til å halvere mengden mat som kastes innen 2025. Til sammenligning har Norge mål om å redusere matsvinnet med 25 prosent innen utløpet av 2015.

Hver franskmann kaster mellom 20 og 30 kilo mat i året, og til sammen blir dette mat for nærmere 170 milliarder kroner. Norske forbrukere kaster i gjennomsnitt 46,3 kilo matvarer hver, til sammen 231.000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner. Det utgjør en femtedel av maten som kjøpes. Nordmenn er verstinger når det kommer til å kaste brukbar mat. Vi kaster blant annet 62 millioner brød og 58.000 tonn frukt og grønt som burde vært spist – hvert år. Samtidig er det ikke bare forbrukerne som kaster mat, matindustrien, i grossistleddet og i butikkjedene, kasserer rundt 130.000 tonn mat i året. En hovedårsak er at frukt og grønnsaker ikke tilfredsstiller kundenes krav til utseende. Totalt kastes det utrolige 360.000 tonn mat hvert år i Norge.

Uttalelse vedtatt på styremøtet 27.05.15

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**