Ungdomsrådet savnet under gjennomgang av Ungdata

E.Rotihaug

På dagens møte i Helse- og Omsorgsutvalget fikk politikerne presentert data fra Ungdata 2014. Spørreundersøkelsen fra ungdomstrinnet gir grunn til bekymring for ungdommens psykiske helse; mange angir ensomhet, høyt bekymringsnivå og tristhet, og flere jenter enn gutter. Mer satsning på forebygging, og flere helsesøstre, svarer et samlet politikerkorps. Venstres Maria Serafia Fjellstad etterspør Ungdomsrådet, og ønsker dem mer aktivt inn i de politiske fora.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

“Det er en stemme jeg hadde gledet meg til å høre kommentere Ungdata-undersøkelsen”, sa Maria Serafia Fjellstad under dagens møte. “Og den stemmen mangler her i dag: Hvor er Ungdomsrådet”. Charlotte Espejord fra Frp hev seg på bølgen, og siterte et Ungdomsråd fra Midt-Troms: “Ingenting om oss uten oss”.

“Ungdataundersøkelsen data og lærdom nyttig for alle som arbeider med barn og unge i Harstad”, sa Fjellstad videre – og berømte Karoliussen og Olden fra Korus Nord for en grundig gjennomgang. Stort sett var Harstad relativt lik landet forøvrig, og blant svært positive funn var en reduksjon av rus-, tobakk- og alkoholbruk. På den negative sida var bildet av mer psykiske symptomer som nedstemthet, ensomhet, følelse av å ikke høre til, anspenthet, bekymringer. I dette bildet var Harstad også lik landet forøvrig, men med en noe høyere andel – og særskilt er jenteandelen her svært høy. Bare 1/3 forteller at de siste året har snakka med Helsesøster, og av disse er det jentene som eventuelt angir psykisk helse som årsak til samtalen.

Venstre har framsnakka helsesøstrene gjennom flere år i Harstad, og fikk i 2014 gjennomslag for nye helsesøsterstillinger. Behovet er nok imidlertid enda større, og mulighetene til å få gode resultater av tidlig innsats betydelige. Det viste også et nylig besøk Harstad Venstre hadde på Helsestasjonen. Det var derfor som musikk i Venstre-ører da utvalgene for Oppvekst og kultur og Helse og omsorg i dag vedtok at man ønsket å styrke Helsestasjonen ytterligere, og venter en sak tilbake om dette.

Det er ikke første gang Maria Serafia Fjellstad og Venstre etterspør synspunktene fra Ungdomsrådet. Der det handler om ungdom, er det ungdom som best vet hvor skoen trykker. Fjellstad mente det er utvalgsleders rolle å så viktige saker som dette særskilt sørge for at Ungdomsrådet innkalles, og følge opp om møtetidspunktet er mulig sett ift ungdommens skolehverdag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**