Bedre eldreomsorg! Og frivilligheten må med

Geir Olav Knappe
Namsos Venstre tar ansvar. Vi lover forandring.
**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

 

Vi har store utfordringer med å kunne gi forsvarlig og verdig helseomsorg her til lands. Mange kommuner, Namsos inkludert, opplever dette hver dag, og utfordringene vil ikke minke i årene som kommer.

Et lokalsamfunn måles på hvordan det tar vare på de aller svakeste. Skal Namsos kommune bli et godt sted å leve for alle må de som trenger det mest få forsvarlig og verdig omsorg.

Alt for mange helsearbeidere føler at de ikke strekker til i sin arbeidssituasjon. Mange føler at de ikke makter å gi god nok omsorg. En gjennomgangstone er lav bemanning. Mangel på kompetanse en annen. En slik situasjon er belastende og mange blir sykemeldte.

Å bedre situasjonen er krevende og fordrer målbevisst og langsiktig satsing. Vi i Venstre vil prioritere arbeidet med å få på plass en pleie- og omsorgstjeneste som vi kan gå god for. Da må fokus rettes mot økt bemanning, kompetanseutvikling og etter- og videreutdanning. Samtidig må en evne å tenke mer helhetlig fordi det åpner opp for nye muligheter til samarbeid mellom helsevesen og frivilligheten.

Når en spør de hjelpe- og omsorgstrengende gamle hva som er viktigst for dem, er svarene: å bli sett, at noen bryr seg, at noen kommer på besøk, at det skjer noe, at jeg kommer meg ut, at noen er glad i meg, at jeg er savnet av noen, at jeg ikke lider unødig.

Befolkningen i Namsos skal være trygge på at Venstre vil ta ombudsrollen på alvor og være en vaktbikkje for at Namsos kommune følger minstestandardene for omsorg. Videre må fokuset på sekundær forebygging, særlig innen demens, kols, psykiatri og rus, økes. Dette er viktig for å unngå at brukere og pårørende får en unødig belastende livssituasjon.

Å folde hendene og forvente at det offentlige fikser alt for alle er ingen farbar vei. I stedet for å forbanne mørket i eldreomsorgen vil Namsos Venstre tenne et lys for mulighetene. I Venstre står det sosiale ansvaret og det sosial engasjementet sterkt. I vårt sivile samfunn er frivilligheten en sentral grunnmur, og frivilligheten vil kunne gi et betydelig bidrag til fysisk og psykososial aktivitet, velvære og helse, både for mottakere og hjelpere.

Venstre mener at knapt noe tiltak innen eldreomsorgen de neste tiår vil være mer holdningsskapende og kostnadseffektivt enn å satse på organiserte frivillighetstjenester.

I Namsos har vi mange frivillige som gjør en fantastisk innsats innen helse og omsorg. I spissen står Namsos demensforening og Kreftforeninga. Vi har også mange sunne og friske pensjonister – Det grå gullet – som yter frivillig innsats. De 44 pensjonistene som er turvenner for demente gjør en fantastisk innsats.

Å få bidra og gi omsorg er både givende og helsefremmende. Frivillig deltagelse styrker ens sosiale nettverk, bidra til økt aktivitet og reduserer ensomhet. I Venstre tror vi at mange flere vil kunne bidra hvis det ble lagt til rette for det. For å lykkes må vi organisere helsearbeidet annerledes enn vi har gjort til nå.

Stortingsmeldingen «Morgendagens omsorg» peker på behovet for en nasjonal strategi for frivillig arbeid på helse- og omsorgsfeltet, og «Verdighetsenteret» har begynt å utdanne frivillighetskoordinatorer for landets kommuner.

Frivillighetskoordinatorene skal bidra til å mobilisere, organisere og koordinere frivillighetsarbeidet, og erfaringene rundt om i landet er gode. I denne saken er det ingen skam å komme tuslende etter.

Derfor vil Venstre prioritere at vi får en frivillighetskoordinator i Namsos. Det er viktig å få på plass en koordinator som har oversikt over den lokale frivilligheten og som evner å skape koblinger mellom det offentlige og den brede frivilligheten.

Med økt satsing kan frivilligheten være med på å møte utfordringene i fremtidens eldreomsorg. Uten en slik organisert og kostnadseffektiv satsing er det vanskelig å forestille seg at vår eldreomsorg vil kunne garantere våre gamle en verdig levetid de neste tiår.

 

Geir Olav Knappe

Ordførerkandidat

Namsos Venstre

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**