Buchholdt krever innsyn i fylkeskommunen

Karl M. Buchholdt
Karl M. Buchholdt , (Foto: Aina Bye)

Venstres Karl M. Buchholdt krever innsyn og dokumentoffentlighet i de forberedende møtene i fylkesrådet i Nord-Trøndelag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Buchholdt har nå påklaget et avslag på innsyn i disse saksdokumentene – om fylkeskommunen ikke endrer syn havner klagesaken på bordet til fylkesmannen som er siste klageinstans i saken. – At Arbeiderpartiets fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik ikke vil offentliggjøre disse papirene representerer en ukultur som vi ikke kan la fortsette, sier Buchholdt.

I Nord-Trøndelag er det etablert den praksis at man har en førstegangs og en annengangs behandling i fylkesrådet. – Offentligheten får aldri tilgang til hva som skjer på første møte. Møtene er lukket og sakspapirene blir ikke offentliggjort, mens utgangspunktet er at dokumenter i folkevalgte organer skal være offentlige, forteller Buchholdt.

Buchholdt viser i sin klage til at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag i februar 2015 opphevet et lignende avslag på innsyn til saksdokumentene til fylkesrådets forberedende møter i et svar til ham om en lignende sak i 2013. – Jeg finner det derfor svært oppsiktsvekkende at fylkeskommunens politiske ledelse ikke tar offentlighetslovens bestemmelser på alvor, men i stedet velger å ikke offentliggjøre disse dokumentene, sier Buchholdt.

—Det er derfor svært skuffende at fylkesrådsleder Mevassvik ikke vil slå ring om offentlighetsprinsippet og offentliggjøre hvilke saker hun skal ta opp til behandling, sier Buchholdt. – Dersom vi skal ha en fylkeskommunal parlamentarisme er den i alle fall nødt til å følge spillereglene om offentliggjøring av sakspapirer, det gjør den ikke i dag, sier Buchholdt.

Han forventer derfor at det nå blir tatt grep. — Både allmennheten og offentligheten er tjent med at det blir gjort slutt på den ukulturen som fylkesrådet bestående av Arbeiderpartiet og Høyre representerer, avslutter Venstres Karl M. Buchholdt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**