Det våres i bakkene og det er 130 dager igjen til valget. Det preget bystyreforhandlingene som hadde en masse politiske diskusjoner, men stort sett enstemmige forslag.
Halve bystyreforhandlingene gikk som vanlig med til interpellasjoner, spørsmål, orienteringer og tradisjonen tro en mengde «til dagsorden» innlegg. Det er mange som hadde behov for å markere seg fra talerstolen og det er godt å se at flere bystyrerepresentanter er aktive og deltakende i debattene.
Alle interpellasjonene endte opp i at det kommer saker til politisk behandling, slik at man får gode forehåndsbehandling av administrasjonen før man gjør endelig politiske vedtak. Krf fremmet et ønske om Livsfasepolitikk. Dette er noe organisasjonsutvalget har fokus på og det er et ønske at man vinkler mer fokus fra kun seniortiltak til å tenke hele livsfasen i arbeidslivpolitikk utformingen. Venstre mener dog at man burde ventet på at man evaluerte og oppsummerte den seniorpolitikkplanen vi har før man går over på å lage nye strategi planer. Uansett gav ordføreren administrasjonen i oppgave å komme med en livsfaseplan slik Krf fremmet forslag om. Når det gjelder søndagsåpne butikker så vil Bodø kommune gi et høringssvar som bystyre skal godkjenne, interpellasjonen fra AP var derfor litt prematur og kan godt vente. Prematur var nok også interpellasjonen fra Ali Horori (AP) om «Vårt ansvar for mennesker på flukt». Bodø kommune har fått en henvendelse fra ministeren om å bosette flere og ta vårt lokale ansvar for en global krise. Venstre vil jobbe for at vi i denne saken imøtekommer IMDI og ministerens anmodning, og at vi tilrettelegger for at flere kan bosette seg i vår kommune. Med de økonomiske rammebetingelsene regjeringen har lagt opp til er dette fult mulig, men da må det være politisk vilje lokalt.
Randolf Gryt (SV) stilte skriftlig spørmål om vi tok vare på matjorden som vi har vedtatt, og det gjør kommunen svarte ordføreren. Kontrollkomiteens leder Inga Lill Sundset (AP) stilte spørsmål om Stormen KF og valg av driftsmodell. Dette ble også fulgt opp av rødt og andre under behandlingen av årsregnskapet til Bodø kulturhus KF. Her hadde man ingen klare svar, og bystyret/ formannskapet vil få framlagt en sak på problemstillingen. Så var det en rekke spontane spørsmål om små og store problemstillinger som de folkevalgte har fokus på og ønsker svar på.
Bodø ungdomsråd hadde en kjempeflott orientering om det viktige arbeidet de gjør og hvordan de disponerer de midlene bystyret har delegert til dem å fordele. Bodø Eldreråd hadde også en orientering der fokuset var på å prate ned frivillighetsplanen bystyret nylig har vedtatt. Undertegnede klarte ikke helt å skjønne poenget fra eldrerådet, og er uansett uenig, vi har fått på plass en fantastisk frivillighetsplan som kan være et svært godt verktøy i å fremme mer frivillighet og gjøre arbeidet til disse lettere og bedre tilrettelagt. På slutten av bystyret fikk man en meget god orientering om #nybynyflyplass prosjektet – status og visjoner. Det lover godt for Bodøs framtid, og byen vår er unik på alle måter og mulighetene vi nå står ovenfor er bare muligheter – de som skal være folkevalgte i den kommende tiden får en fantastisk spennende og meningfylt oppgave som knapt noen andre byer er forunt. Håper det er de klokeste hodene som får folkets tillit i september….
Av det ordinære bystyrekartet var det får saker som skapte den store eller overraskende debatten. Regnskapet ble framlagt, og som alle andre år undertegnede har sittet i bystyre – med et enormt underskudd på driften, og særlig innen Helse og Omsorg. Men rammevilkårene er gunstig for Bodø, så mer inntekter, større overføringer fra staten, mer refusjoner, større skatteinntekter (også eiendomskatt), mer avkastning og utsettelse av pensjonsforpliktelsene gjør at man også for 2014 kommer ut med et overskudd. Nå har merforbruket blitt mindre denne perioden, 2014 var det mindre merforbruk enn i 2013, og 2013 bedre enn 2012 – men det er urovekkende at kommunen fortsatt ikke klarer å holde driften innenfor de rammene bystyret har vedtatt….
Ellers var bystyrekartet preget av gladsaker som det var enstemmighet omkring. Engmark barnehage består, Vestvatn alpinanlegg får nye lån og består, det reguleres nye bolig og hyttefelt i kommunen, Tusenhjemmet vurderes kjøpt/ overtatt av kommunen, flere folk ansettes, alle kommunale selskaper drifter i balanse og med overskudd, samarbeidsavtale med Røst om tettere samarbeid i som lover godt for kommunestruktur debatten. I sum bor vi i en kommune som er i sterk vekst, hvor mange gode ideer og visjoner blir realisert og det meste er det stor tverrpolitisk enighet om.
Terje Cruickshank
gr.leder Bodø Venstre